Komentatorski stol – Suze u očima

Wrestling ponekad u nama izazove veliku ljutnju, ali isto tako nas često natjera da pustimo pokoju suzu. To se dogodilo i ovaj tjedan kada je Daniel Bryan najavio svoj odlazak iz hrvanja. Ovaj broj Komentatorskog stola posvetit ćemo njemu i njegovoj velikoj karijeri. Hvala, Daniel Bryan!

 

Daniel Bryan1. Jedna od glavnih vijesti godine dogodila se ovog ponedjeljka. Daniel Bryan objavio je kraj karijere. Kako vam se svidio način na koji je to napravio?

Emir Ahmethodžić: Nakon što sam saslušao čitavu njegovu priču, drago mi je što je završio sve sada. Na ESPNu je pričao o svojim povredama i spomenuo je da je tokom karijere imao 11 dokumentovaniha potresa mozga i još više nedokumentovanih za koji ne zna tačan broj, te je spomenuo i kako je nekoliko puta imao napade nakon tih potresa, ali je to krio. Nakon svega toga mogu reći da sam zahvalan WWEu što mu nisu dopustili povratak i što su ga tjerali na dodatne testove. Tokom karijere me neodoljivo podsjećao na Chrisa Benoita, i zahvalan sam što se on ipak izvukao na vrijeme i neće završiti kao on. Hvala Danielu Bryanu na svemu što je napravio u ringu i van njega. Zaslužuje odmor.

Vedran Karlić: Njegov oproštaj je bio veoma dostojanstven i jednako emotivan. DB se trudio dodati i dozu humora u sve to, no vidjelo se na njemu koliko mu je to teško. Kao što je teško prekinuti bilo što u što se utroši toliko vremena, no odluka je bila potrebna. Desetci dokumentirani potresa mozga, tko zna koliko ne dokumentiranih, činjenica koju je tajio doktorima o napadajima nakon potresa. No, ovo nije kraj svijeta. Sada je vrijeme za krenuti nekim drugim putem, putem osnivanja obitelji. Mnogi su završili svoje karijere na jednako tužne načine, a malo tko je dobio priliku oprostiti se na ovakav način.

Denis G: Stvarno mi ga je žao, ali ovako je najbolje. Odlučio je najaviti odlazak u mirovinu pred domaćom publikom, istom onom publikom koja mu je pomogla da dođe do famoznog Wretlemania meča za titulu. Potres mozga je opasna stvar, a on ih je imao više od tucet. Navodno je razmatrao povratak na indy scenu, a i Japan je bio jedna od alternativa. Neka mu je sa srećom, valjda će naći nešto drugo što će ga ispunjavati kao wrestling.

Alen Butumović: Segment s Rawa je bio zaista emocionalan. Vijest je došla niotkuda i svi smo bili šokirani njegovom odlukom. No moramo se složiti kako je ta odluka na mjestu. Završiti karijeru živ i zdrav u ranim godinama je sasvim sigurno bolje od završetka karijere u invalidskim kolicima. Sam je priznao da je imao mnogo ozljeda tokom karijere i da je čak imao napadaje ponekad, a to je zabrinjavajuć podatak. Bryan je jako volio ovo što radi, to se moglo vidjeti i u ovom segmentu kako je bio na rubu plača dok je govorio, no što je tu je, bolje spasiti život nego živjeti u opasnosti. Nije kraj svijeta, Bryan će naći zamjenu u svome životu, a mi imamo hrpu njegovih mečeva na internetu.

221_RAW_02082016jg_0361-14297128742. Koliko je njegovo nasljeđe u WWEu? Da li su zbog njega počeli zapošljavati drugačiji tip ljudi, i hoće li zbog njega biti još stroža pravila oko sigurnosti u WWE ringu?

Emir Ahmethodžić: Mislim da sada shvataju koliki talenat leži u indy sceni i u internacionalnim wrestling fedovima. U skladu s tim sada sve češće dovode takav talenat u NXT i to je dobra stvar za WWE svakako.

Vedran Karlić: Veliko. On i CM Punk su dio razloga zašto danas gledamo ljude kao Owens, Zayn, Styles. Njih dvojca su lagano otvorila vrata, promijenila malo razmišljanje o velikim i jakima, premda i dalje moramo gledati Great Khali kvalitetu u nekima samo zato što su veliki. Ali njegovo nasljeđe je i druge vrste, ono pokazuje kako zdravlje treba biti na prvom mjesto. Kako postoje načini hrvanja s kojima karijera dulje traje, a rizik se smanjuje, kako doktorima ipak treba vjerovati zato što nakon tragične posljedice nema povratka. To će posebno doći do izražaja idućih mjeseci, dok je DB aktualan.

Denis G: Bryan bi trebao biti inspiracija svim wrestlerima žele ući u ogromni svijet WWE-a. Svojim talentima i karizmom je pokazao da ne mora svatko biti nabildana mrcina kako bi postigao nešto.

Alen Butumović: Bryan je imao dosta veliku karijeru u WWEu ispunjenu mnogim velikim trenutcima i fantastičnim mečevima. Osvojio je MITB i četiri različite titule. To je svakako veliki uspjeh. Stvarno je pokazao kako se marljivost i uložen trud na kraju isplate. Pokazao je kako jedan mališan iz ROHa može postati ogromna zvijezda dolaskom u WWE.

Stars_229_Photo_0013. Priča koja je direktno vezana za te događaje je ona oko Titusa O’Neila koji je primio Vincea za ruku i dobio 90 dana suspenzije. Što mislite o svemu tome?

Emir Ahmethodžić: Zapravo su smanjili sada na 60. Zvuči kao stroga kazna, ali shvatam poziciju WWEa u svemu tome. Titus je jako dobar lik, ali se nije ponio profesionalni. Čovjek se igrao sa šefom u vremenu kada su svi izašli da odaju počast Danielu Bryanu, kojem se svijet srušio u tom trenutku, i to sve uživo na televiziji. Teddy Long je na intervjuu jednom rekao kako je Titus dobar čovjek, ali se voli puno šaliti. Našao je grozan trenutak za to, ponio se neprofesionalno i bez poštovanja, i o otme se radi. Stroga kazna, ali mislim da je to više da ga isprepadaju, i da će mu dodatno smanjivati tokom vremena.

Vedran Karlić: Po zadnjoj informaciji, Titus je to napravio kako bi svog šefa upozorio na to da bi njegova kćer trebala prva izaći, u manirama pravog kavalira. Isto tako sam čuo da je to način na koji je Vince odlučio pokazati autoritet svima koji imaju nešto za reći, dok neki pak kažu da je to work te da na taj način skrivaju pad na medicinskom. Nekako sam sklon vjerovati prvoj opciji zato što Titus izgleda kao dobra osoba, štoviše, dobio je Slammy za svoj rad u pripomaganju zajednice. Dok je Vince seljačina koja ne zna ni napisati kavalirstvo, a kamo li da zna što je. U svakom slučaju, jedno je sigurno, jasno je tko je šef.

Denis G: Titus tvrdi da je samo želio pustiti da Stephanie prođe prije njega i Vincenta, pravi gentleman, ali Vince je to protumačio na krivi način i mislio da se zafrkava u najgorem trenutku. Vjerovatno će mu smanjiti kaznu, ali McMahon ima svojih hirova i moglo bi biti svačeg.

Alen Butumović: Ovo je svakako čudna priča. Razlog suspenzije je malo ridikulozan, ponajprije zato što Titus nije htio ništa loše napraviti i vjerujem kako je on zapravo dobra osoba u životu izvan ringa. Izgleda da je Bryanovo umirovljenje jako pogodilo Vincea pa je bio ljut u tome trenutku. Što se tiče Titusa, žao mi je što je doživio ovu situaciju. Nisam nikada bio veliki njegov obožavatelj niti ću osjećati nekakvu prazninu dok ga ne bude bilo, ali opet. No, šef je šef i ako napraviš nešto protiv njegove volje, nećeš dobro proći. Sad čekam vijest kako je Vince suspendirao Bayley jer je nekim slučajem on naletio na nju u backstageu i ona ga je od silne sreće zagrlila.

122_RAW_02082016ej_1016-20429981074. Ambrose i Lesnar su imali program na RAWu, kako vam se sve to svidjelo?

Emir Ahmethodžić: Ambrose je jako predstavljen, i imao je zabavan segment sa Lesnarom. Ovako je Roman trebao da izgleda sve ovo vrijeme, ali u WWEu ne žele takvu osobu za glavno lice.

Vedran Karlić: Užasno. Dean Ambrose nije zadao niti jedan jedini udarac Lesnaru, a mi sada trebamo vjerovati kako će mu on u Fastlane meču biti opasnost? I ne, udarac u slabine ne brojim. Već mi je prokleto naporno gledati da je to jedini način na koji se Lesnaru nešto može napraviti.

Alen Butumović: Meni se ovo jako svidjelo. Nitko do toga trenutka Lesnaru se nije unio u lice i rekao mu da ga odvede u Suplex City i onda je Ambrose to napravio. Nitko do toga trenutka nije dobio ogromne batine od Lesnara, a zatim ga pozvao natrag u ring i onda je to Ambrose napravio. Ovo je bio odličan booking i uopće mi ne smeta što je Ambrose udario low blow Lesnaru iako je pozitivac. To je bio jedini način da svlada Lesnara u tome trenutku jer je nekoliko trenutaka prije dobio batina od njega. Ovo je pokazatelj da se Ambroseov karakter može odrađivati na još bolje načine.

John Cena5. John Cena se vrlo brzo oporavlja, hoće li se oporaviti do WM?

Emir Ahmethodžić: Kritikujem njegov lik supermena duže vrijeme, ali ako se vrati prije Wrestlemanije, onda i zvanično ga priznajem kao stvarnog supermena. Bit će sjajno za WWE ako se to desi. Pogotovo ako bude imao rivalitet sa Undertakerom.

Vedran Karlić: Osjećaja sam da da. Mislim kako su namjerno napuhali njegovu ozljedu kako bi napravili šok kada se vrati. Uz sve ozlijede koje imaju, jedan povratak im ne bi škodio, makar on bio sam na jedan meč, pa natrag na oporavak.

Denis G: Cena se vraća u inat svim smarkovima i hejterima, ako je kod njega nešto vrijedno poštovanja to je njegova predanost poslu i kompaniji. Koliko god da pljuvali po njemu tj. njegovom liku, on je uvijek tu kad zatreba, a nikad mi neće biti jasno kako se uspije ovako brzo oporaviti od ozljeda.

Alen Butumović: Ne bi mu bilo prvi puta, a ja ne bi bio iznenađen zato što je John Cena više od čovjeka. Želim mu sreću u njegovom oporavku i ja se toplo nadam kako će nastupiti na WrestleManiji.

aj-styles-chris-jericho-wwe-smackdown_34110646. Kako vam se do sada sviđa Jericho vs Styles program?

Emir Ahmethodžić: Odličan! Zabavan rivaliet sa sjajnim matchevima, i odličnom pričom. Jericho i u ovim godinama je na vrhuncu svoje vrste.

Vedran Karlić: Za sada je sve dobro. Nisam očekivao čistu pobjedu Jericha na Smackdownu, ponajprije zato što se vraćaju na dobri stari 50-50 booking koji samo škodi. No, imaju kemije i njihov treći meč, za kojeg sam gotovo siguran kako će biti na Fastlaneu, bi mogao biti meč večeri.

Denis G: Jako zanimljiva priča, Jericho je veteran i buduća legenda biznisa, a Styles je tek došao u WWE, ali ima iskustva isto koliko i Jericho, ako ne i više. Njihov treći meč bi po meni trebao biti na Wretlemaniji, sve manje od toga je uvreda.

Alen Butumović: Priča oko ove dvojice je potpuno jednostavna. Imamo veterana WWEa Chris Jericha protiv novog čovjeka u kompaniji AJ Stylesa. Jericho je krenuo pokazivati naznake heel turna i to je samo poboljšalo stvar. Imali su zasada dva veoma dobra meča i u pobjedama su 1-1. Inače mi se ne sviđa taj 50-50 booking, ali ovdje je to dobro odrađeno. Vjerujem kako će imati još jedan meč na Fastlaneu gdje će Styles pobijediti.

020_SD_02092016jg_0164-36190704637. Dudley dečki su napravili heel turn. Kako vam se to svidjelo i što mislite kako će to utjecati na njihovu važnost u tag tim diviziji?

Emir Ahmethodžić: Mislim da će biti dašak osvježenja. Segment na Smackdownu im je bio jako zabavan. Vidjet ćemo.

Vedran Karlić: Bilo je dobro odrađeno, baš kao što je bio dobar promo u kojem se odmiču od stolova po kojima su toliko dobri. Govoreći pritom kako oni nisu samo to, kako su oni više od toga. Sviđa mi se to, samo je problem što uz New Day u stanju kakvom je teško napraviti promjenu vlasnika tag tim titule.

Denis G: Bubba je bio zabavan kao ulični nasilnik u TNA-u, odgovara mu takav lik. Devon ima facu klasične dobričine i teško ga mogu zamisliti opet kao negativca, ali moglo bi ispasti dobro. WWE tag divizija je očajna zadnjih godina, sramotno je na što su spali. Dovoljno je prisjetiti se onih ladder spotfesta za tag titule, to su bili dani kad je tag wrestling nešto značio.

Alen Butumović: Ovo je definitivno dobar potez od strane WWEa. Spomenuo sam već u ovotjednom SmackDownu pregledu kako su Dudleyzi postali užasno ustaljeni otkako su se vratili u WWE. Ova promjena bi mogla biti jako dobra i za njih, ali i za Tag Team diviziju. Na SmackDownu su imali jako dobar promo i zainteresiran sam za daljnji razvoj priče. Ako se pokažu dobrima, ne bi im škodilo da osvoje titule.

Daniel Bryan8. Za kraj, opet Daniel Bryan. Koji je vama najdraži trenutak njegove karijere i zašto?

Emir Ahmethodžić: Wrestlemania 30. Ubjedljivo. Imao je mnoštvo sjajnih matcheva protiv Zigglera, Punka, Cene itd. ali trenutak osvajanja svjetske titule u main eventu Wrestlemanije. Nikada ne plačem, ali je to bio jedan od rijetkih trenutaka kada mi je zaista malo falilo. Wrestling je nekad fantastičan zaista.

Vedran Karlić: Možda će vam zvučati čudno, ali meni DB nije jedan od najdražih. Neću osporavati njego talent, niti njegovu karizmu, kao niti radne navike i trud – sve redom nenadmašno, ali naprosto mi nije kao lik legao i tu si ne mogu puno pomoći. Kao moment, mislim da ću još pokoji kolega izdvojiti WM30. Mislim kako je svima jasno zašto.

Denis G: Bryanovo osvajanje titule na Wrestlemaniji je jedan od najboljih trenutaka u njegovoj karijeri, ali i u wrestlingu općenito. Odlična i emotivna priča o usponu čovjeka od kojeg sistem ništa nije očekivao, ali on je pobijedio WWE mašineriju i pružio nam trenutak koji će svaki fan wrestlinga pamtiti do kraja života.

Alen Butumović: Bryan je imao toliko odličnih trenutaka i mečeva tijekom svoje karijere, no mislim da je njegovo osvajanje WWE titule na WM 30 daleko najbolji trenutak. Bilo je emocionalno, bilo je fantastično odrađeno i dogodilo se u najbolje vrijeme. Šteta što je morao predati titulu ubrzo zbog ozljede. Od ostalih trenutaka, osvajanje IC titule je također bilo dobro, njegov tim s Kaneom je bio fantastičan, te njegovo osvajanje United States titule kao prve titule u WWEu je bio super trenutak.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "Komentatorski stol – Suze u očima"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*