Komentatorski stol – Oluja

Jeste li se ikada našli usred oluje? Kada gromovi pucaju, a munje sijevaju i kada jednostavno ne možete nigdje? Oluja zna biti izrazito opasna i možete donijeti velike posljedice, stoga se čuvajte oluja! Čuvajte se oluja! Čuvajte se! A dok se vi čuvate oluja, pročitajte naš ovotjedni Komentatorski stol koji je….oluja.

The No. 10 Oregon Ducks play the Texas Longhorns in the Alamo Bowl at the Alamodome in San Antonio, Texas on Dec. 30, 2013. (Ryan Kang/Emerald)

1 .WWE su najavili da će se Royal Rumble održati na Alamodomeu po prvi put nakon 20 godina. Smatrate li da mogu ispuniti stadion?

Emir Ahmethodžić: Dosta hrabra odluka, s obzirom da je kapacitet oko 60 hiljada. Ovo je jedan od rijetkih PPVa koji će biti održani na stadionu, ne računajući Maniju. Ukoliko se ovo pokaže uspješnim, mogli bi to početi raditi i sa SummerSlamom i Survivor Seriesom. Uspjeli su napuniti stadion 97′ godine, s tim da su navodno podijelili 12 hiljada karata besplatno, ali sada su druga vremena, WWE je sada u stanju da skupi dosta više od 60 hiljada za Maniju, sada trebaju nešta značajno za Royal Rumble kako bi to isto napravili. Napravit ću ranu predikciju i reći ću da bi moglo uključivati povratak Undertakera u title scenu.

Alen Butumović: Zanimljiva odluka. Ako uspiju ispuniti stadion, bit će to pun pogodak za njih, ali isto tako moraju učiniti taj PPV zanimljivim jer neće privući gledatelje ako im pritom ne obećaju nešto veliko. Ne bi me čudilo da odluče produljiti trajanje PPV-a na četiri sata, iako to po meni ne bi bio dobar potez. Mogu napraviti odličan trosatni show s Royal Rumble mečom i još dva-tri atraktivna meča u ostalom dijelu showa. Moraju definitivno izvaditi as iz rukava, napraviti neko iznenađenje i time će privući gledatelje.

Vedran Karlić: Ovakva odluka trebala bi veseliti, ali… Glavna stvar je ta kakav će biti sam Royal Rumble – ako bude kao onaj od prošle godine to će biti dobro, ako bude onaj od godinu prije to će samo značiti kako će duplo više ljudi doma razočarano. WWE mora podignuti kvalitetu ako žele ovako nešto raditi, epski spektakl ne znači 9 sati svega i svačega – to znači nešto što će ljude oduševiti i što će pamtiti po dobrome. I kada smo kod tog PPVa, moraju krenuti objašnjavati što pobjednik dobiva sada kada imamo split – biti puno precizniji nego do sada.

cvs

2. Meltzer je objavio kako će Charlotte dobiti svoj revanš na narednom PPVu, i to sa stipulacijom Hell in a Cell, te možda čak i u samom main eventu. Koliko vas zanima taj match i mislite li da cure mogu da blistaju u takvom matchu?

Emir Ahmethodžić: Jako sam uzbuđen. Smatram kako zaslužuju da main eventaju, jer uz HIAC stipulaciju bi bio najinteresantniji match na cardu, ali mislim da neće, te da je možda i bolje što neće, jer Universal titla je tek nedavno nastala, i ne izgleda nešto naročito jaka trenutno. Ovakva odluka bi dodatno umanjila njenu bitnost. S poslovne strane, razumijem zašto vjerovatno djevojke neće main eventati, ali fan u meni želi da main eventaju. Mislim da će ionako biti najbolji match večeri, jer će se sigurno potruditi Charlotte i Sasha da to naprave.

Alen Butumović: Stavljanje Hell in a Cell stipulacije na cure bi odmah stavilo i određeno dozu pritiska. Zašto? Jer je to prvi HIAC meč u kojem sudjeluju cure, a uz to i ako budu bile main event, imat će mnogo tereta na leđima. Ja osobno ne bih imao ništa protiv da njih dvije dobiju tu stipulaciju jer imaju kemiju u ringu i mogle bi opravdati ta neka očekivanja, ali isto tako se može desiti da meč ispadne potpuno razočaravajuće. Ali vrijedi probati. Možda ipak upali.

Vedran Karlić: Hell in a Cell bi trebao biti kulminacija nekog velikog rivaliteta. Uz sav trud, Charlotte i Sasha nisu mi to dostavile. Bilo je puno više čudnih odluka nego nečega zbog čega bi htio gledati još jedan njihov meč. Istovremeno – cure su zaslužile imati svoju stipulaciju, a prilika je sjajna, pogotovo kada RAW nema niti jedan zanimljiv rivalitet koji bi mogao imati tu stipulaciju (ne, Rusev vs Reigns mi nije dovoljno zanimljiv za to). Main event je uteg oko vrata – mislim da ga mogu podići, no onaj dio u koji nisam siguran je oko same stipulacije. HIAC meč prodaju kao neku brutalnost (što odavno nije), a onda u konačnici dobijemo kamilicu. Ako budu imali isti meč kao i do sada, samo ovog puta u kavezu, to će biti još jedna promašena prilika.

Amer Jusić: Naravno da će ukrasti show! Sasha Banks i Charlotte su odlične performere te su na samom vrhuncu karijere. Hell in a Cell stipulacija bila bi odlična i bio bih presretan gledati ova dva talenta u Hell in a Cell meču. Sumnjam da bi to mogao biti main event meč ali također ne bih imao ništa protiv i da bude.

bfg

3. Bound for Glory je održan prije šest dana, i jedan od većih matcheva je bio Great War između Hardy braće i Decaya. Vaša mišljenja o matchu?

Alen Butumović: Meni je meč bio izrazito zabavan, možda malo je bilo očito da su prikazivali borbu u backstageu koja je bila snimljena prije meča i editirana, ali su uspjeli to odraditi dosta dobro. Meč je sadržavao neke ridikulozne stvari i imao je koncept Final Deletion meča, što mi se svidjelo. I dobro je što su titule otišle na Hardye.

Vedran Karlić: Malo kasnim zbog posla, ali svečano obećajem kako ćete ubrzo moći vidjeti moju recenziju ovog PPVa. Great War je bio sjajan, zasigurno najbolji trenutak večeri. Bio je sulud na svoj način, a istovremeno je nastavio sve što se do sada gradilo. Posvećenost detaljima je bila sjajna, Decay se pokazao kao sjajan partner za ono što braća Hardy (pogotovo Matt) rade u ovom trenutku, a bilo mi je drago što su i žene imale svoje momente. Samo zbog ovoga isplatilo se pogledati Bound for Glory, a niti ostalo nije bilo loše, no o tome u recenziji.

roman-reigns-vs-rusev

4. Najavljen je prvi match za Hell in a Cell, između Reignsa i Ruseva, i to u Hell in a Cellu. Da li rivalitet zavrijeđuje stipulaciju i mogu li se opravdati nakon uspavanke sa Clash of Championsa?

Emir Ahmethodžić: Ukoliko rekonstruišu skelet CoC matcha, mislim da mogu pružiti nešto sjajno u Cellu njih dvojica. Nažalost, uvjeren sam da to neće raditi. Rusev će dominirati većinom matcha, i Reigns će napraviti comeback za pobjedu.

Alen Butumović: Eh. Njihovi mečevi do sada me nisu impresionirali nimalo. Ako se potrude, mogli bi napraviti mnogo zabavan HIAC meč, ali ako budu išli standardnom formulom kao i do sada, bit će to živa dosada. Ne smiju imati Hell in a Cell meč koji će biti zarobljen u tu nekakvu PG formulu, trebaju unijeti neke elemente u meč, učiniti ga drugačijim i brutalnijim.

Vedran Karlić: Već sam spomenuo kako nemam neke pretjerane želje gledati još jedan njihov meč. Pogotovo što je Rusev trenutno u ulozi ‘onaj kojeg bacaju pod svaki kamion’.

Amer Jusić:  Ukoliko se potrude, moj odgovor je da. Roman Reigns je dobar u Mid Cardu i mislim da tamo treba i biti. Main Event sliku neka prepusti Owensu i Rollinsu, bar na kratko. Što se tiče njihovog meča, očekujem bolji meč od onog sa Clash of Champions, koji je bio jako dosadan i koji nisam ni gledao sa užitkom i uzbuđenjen kao što to inače radim.

tt-classic

5 .Dusty Rhodes Tag Team Classic je počeo. Ko je vaš favorit za osvajanje turnira?

Emir Ahmethodžić: Authors of Pain su veliki favoriti za sada. Revival je isto tu opasan faktor, ali već skoro godinu dana dominiraju NXT Tag Team divizijom, tako da očekujem da ispuste titule uskoro i pređu na main roster. Opet, ne znam koliko su skloni u NXTu da dadnu trofej sa spomenom na Dustya heel teamu. Vidjet ćemo razvoj stvari, rano je govoriti išta.

Alen Butumović: Ovogodišnji turnir sadrži mnogo više fantastičnih timova nego prošlogodišnji. Imamo Ibushija i Itamija, glasine su da će Strong biti Ariesov partner, a uz sve njih imamo standardne timove poput Authors of Pain, Revivala te Gargana i Ciampe. Ove godine bi trebalo biti puno zanimljivije i za sada ne mogu predvidjeti pobjednika. To bi mogli biti Gargano i Ciampa, ali mogli bi nas iznenaditi s Authors of Pain timom.

Vedran Karlić: Prerano za kazati, ne znam još niti sve timove.

Amer Jusić:  Authors of Pain. Da budem iskren, ne pratim toliko NXT ali ću ovaj Dusty Rhodes Tag Team Classic sa zadovoljstvom gledati i očekujem da će Authors of Pain ovdje izaći kao pobijednici.

wwe-network-red

6. Meltzer je takođe spomenuo kako se spremaju veliki planovi za WWE Network, gdje će u posebnom paketu, koji će koštati $14.99, biti prijenosi WWE, TNA, ROH evenata, kao i EVOLVE i Progress. Da li ove kompanije mogu profitirati od ovakve odluke?

Emir Ahmethodžić: Ovo zvuči jako uzbudljivo. Ukoliko WWE njima dadne jednaku ili veću količinu novca koju dobijaju od svojih emitera, ovo im je i više nego isplativo. Imat će priliku da se nametnu daleko većem auditorijumu, i tako povećaju popularnost, jer i dalje obični fan nema apsolutno nikakvog poznavanja Evolvea ili Progressa, i jako jako malo poznavanja ROHa i TNAa. WWE će itekako profitirati, jer će privući i grupu fanova koji ne prate WWE, ali prate neke od ovih kompanija, te im dati dodatni motiv za pretplatu, čak i kada im dosadi WWE. Ali najviše će profitirati fanovi, jer će im za 15 dolara biti dostupne tri najveće hrvačke kompanije u sjevernoj Americi, te i Evolve i Progress, u kojima takođe nastupaju kvalitetni hrvači i pružaju kvalitetne matcheve. Plan mi zvuči jako dobro. Vidjet ćemo realizaciju.

Alen Butumović: Tom odlukom bi WWE itekako profitirao. Jer čim imate, ROH, TNA i neke ostale indy federacije, imati zanimljiviji sadržaj i veću bazu fanova, ali isto tako veću bazu raznovrsnosti i za svakoga ponešto. Tim potezom bi WWE ispao totalno nesebičan, što je za njih odlično jer sjetimo se samo kada nisu htjeli niti spominjati neke ostale kompanije, a sada bi ih stavili na Network. Definitivno dobar prijedlog.

Vedran Karlić: Već sada bi mogli kazati kako Network donosi neku vrijednost za novac – NXT i svaki PPV je tamo. Moram priznati kako me ostale stvari ne zanimaju baš previše. Ovako nešto bi bilo sjajno. Govorio sam kako bi Network bio puno bolji kada bi bio centralno mjesto za pratiti sav wrestling – više kao wrestling kanal neko kao WWE glasilo. I ako krenu tim putem, ja ću biti prilično zadovoljan. Premda, budite sigurni, bit će tu jako puno politikanstva. No, dugoročno, svi bi mogli profitirati ako odigraju dobre karte.

Amer Jusić: To bi bilo izvanredno i jako dobra odluka! Nije tajna da WWE Network ima ogroman profit, a ovim bi počeli zarađivati još mnogo više novca. Zvuči uzbudljivo, vidjećemo.

3311256_orig

7. Hrvač sedmice je budući Hall of Famer – Chris Jericho

Emir Ahmethodžić: Jedan od najinovativnijih likova u biznisu. Istinska legenda, ne samo zbog svog odličnog rada u ringu, već i van njega. Bio je sjajan ambasador za WWE, privlačio je poznata lica produktu i tako ih stavio malo više pod lupu, i dao je sve od sebe da izgradi što više zvijezda koji će koristiti u budućnosti. Ne zaboravimo da je John Cena u svom prvom PPV matchu pobijedio upravo Chrisa Jericha. Trudi se da svoj lik osvježi uvijek novim stvarima, bilo to glupi catchphrasei koji su urnebesni poput “It”, “Stupid Idiots”, “Parasites” itd, ili novim izgledom i dodacima poput običnog šala. Takođe je sjajan lider u svlačionici koji zastupa interes svih momaka i djevojaka tamo, i mnogi su posvjedočili tome. Kada se konačno penzioniše, bit će sigurn Hall of Famer, i volio bih da ima neku ulogu u NXTu, ali mislim da će ipak nakon penzije zaboraviti na hrvanje zauvijek.

Alen Butumović: Jericho je trenutno u ulozi života! Vjerovali ili ne, pored svih hrvača na Rawu, on mi je najzabavniji i najbolji. I uopće nema veze s kvalitetom u ringu. Pucam od smijeha svaki puta kada se Jericho pojavi, njegove fore i fraze poput ‘Gift of Jericho’ ili ‘IT’ su genijalne i redovito spušta druge ljude oko sebe. U ringu je splasnuo, ali njegov rad u ostalim dijelovima je dovoljno dobar da pokrije to. Iako nije toliko loš u ringu i još uvijek može imati dobar meč bez problema.

Vedran Karlić: Neću puno govoriti, samo ću kazati kako Jericho radi sjajan posao. U ringu nije kao što je nekada bio, ali van ringa je sjajan. Uloga života? Teško je reći s obzirom na to koliko je sjanih uloga u karijeri imao. Samo, činjenica je kako će tu biti skoro godinu dana bez da je uzeo pauzu ili otišao na turneju s bendom. Očigledno i sam zna koliko mu dobro trenutno ide.

Amer Jusić:  Chris Jericho? Jedna riječ opisuje ovog čovjeka. Ta riječ je legenda. Cijenim ga i imam ogromno poštovanje upravo zato što je mnoge talente uzdigao na mnogo veći nivo. AJ Styles i Dean Ambrose su ove godine dobili tzv. “Gift of Jericho”, jer ih je Y2J pogurao naprijed. Ambrose je dobio momentum te kasnije osvojio MITB aktovku i postao WWE prvak, zahvaljujući njemu. Odličan na mikrofonu, uprkos godinama, odličan u ringu, jedan i jedini – Chris Jericho!

Be the first to comment on "Komentatorski stol – Oluja"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*