Komentatorski stol – Novo desetljeće

Još nas samo dva dana dijele od ulaza u novo desetljeće. Stoga smo odlučili izabrati baš taj naslov za ovotjedno izdanje Komentatorskog stola koje će ujedno biti i posljednje u ovom desetljeću. Nećemo ovdje raspravljati o dekadi u wrestlingu koja je iza nas, to ostavljamo za temu koju smo otvorili na forumu gdje se možete pridružiti i vi. U ovom ćemo broju raspravljati o protekloj godini i o nekim aktualnim stvarima koje su se dogodile protekli tjedan.

Kakva vam je bila protekla 2019. godina?

Vedran Karlić: Odlična. Bilo je zbilja svega. Dobili smo novu jaku kompaniju, dosadašnji igrači su također napravili neke pomake. Imali smo sjajne mečeve i polako se vraćamo neskriptiranim promima. Bilo je i loših stvari. Saudijska Arabija i showi tamo, kao i smrt britanske indy scene. Ili ako nije smrt barem smrtna postelja.

Kristijan: Vrlo dobra. Uz NJPW, ove godine dobili smo AEW, a NXT brand je pokazao da se može nositi s main rosterom, pa čak biti i bolji od njega.

Alen Butumović: Svaka stvar ima svoje dobre i loše strane, ali složit ćemo se da je wrestling donio u 2019. toliko toga dobroga da je to zapravo ludilo i da svi koji prate wrestling napokon mogu naći nešto po svojoj mjeri i ne mogu nikako reći kako ne postoji ništa što je za njih. Mislim da je jedno WWE opet ima katastrofalnu godinu. Evo godina je na izmaku, ja se ne sjećam tri dobra meča. Iako je bilo definitivno takvih, to sve na kraju padne u zaborav jer se u moru smeća oni slabo pamte. No, da se baziramo na ono dobro – to je AEW, to je NXT, to je New Japan, to je kompletna indy scena. To su sve tako dobre, a tako različite stvari. Toliko smo sjajnih mečeva vidjeli ove godine da svatko može naći nešto za sebe.

Jedino što mi je u svemu tome žao je to da je ova wrestling renesansa ne donosi neke nove ili vraća one stare fanova. Ona je dobra nama koji već neko vrijeme gledamo wrestling. Ali nikako da stvori širu bazu fanova koji će shvatiti kako živimo u fantastičnom vremenu za wrestling. Nadam se da će sljedeća dekada to promijeniti.

Što očekujete u 2020. godini?

Vedran Karlić: Nastavak trenda. Puno dobrih mečeva. Puno dobrih priča, ali i pad gledanosti. Zato što wrestling mora shvatiti kako je sve manje brojem ljudi gledati tjedni sadržaj odmah sada odmah.

Kristijan: Očekujem da će nastaviti u ovom tonu. Za AEW prave stvari tek stižu, WWE bi mogao ubaciti u brzinu više zbog silne konkurencije. Jedino mislim da će indy scena oslabiti.

Alen Butumović: Mislim da nova godine obećava itekako. Nakon ovakve 2019. godine nemamo se čemu ne radovati. Osim WWE-u. Ali to je manje bitno. Očekujem još puno dobrih mečeva, puno sjajnih epizoda AEW-a i NXT-a, puno dobrog wrestlinga u New Japanu i svega ostaloga što dobijemo. Sad mi je žao što nemam više toliko vremena u zadnje vrijeme da sve to stignem popratiti.

Da se vratimo na aktualne stvari – najavljeno je kako će Tanahashi, ukoliko pobijedi Jericha na Wrestle Kingdomu, dobiti meč za AEW titulu. Što mislite o potencijalnoj suradnji All Elite Wrestlinga i New Japana?

Vedran Karlić: Odlično. Iskreno mislim da se ništa od toga neće dogoditi nego da je Tana išao dodati logiku u priču meča te da je Jericho prihvatio način razmišljanja. Ali ako se dogodi, mislim da će to biti sjajno za obje kompanije. Ja ću navijati i da se dogodi.

Kristijan: Ideja mi se sviđa, jer bi to značilo uspostavljanje AEW/NJPW kolaboracije. Obe strane bi profitirale, a i fanovi bi mogli dobiti nekoliko dream mečeva.

Alen Butumović: Uh, sama pomisao na Tanu u AEW-u je da se naježiš. Nekako ne polažem velike nade u to da ćemo to dobiti, ali čim postoji šansa bar i na papiru, to je dobro za ovaj meč. Jer sada on ima itekakav ulog i bit će puno zanimljiviji za gledati. Volio bih vidjeti potencijalnu suradnju AEW-a i NJPW-a, kako da ne. Osobno mislim kako bi AEW tu puno više prosperirao jer AEW već posuđuje svoje momke New Japanu, vidimo to na primjeru Moxa i Jericha. Dok bi puno veća atrakcija bila vidjeti ne znam Ishiija ili Naita na Dynamiteu. Toplo se nadam da ćemo to dobiti.

Kad smo već kod AEW-a, oni su prilično nakrcali svoju epizodu idući tjedan. Kako vam se čine najavljene stvari?

Vedran Karlić: Mislim da su prilično jake. Ima par dobrih mečeva. Ali moraju krenuti davati i nešto više od mečeva. Malo stavoti fokus na hrvače. Dati im malo da govore na mikrofonu, a ne samo ovima koji su top ešalon. Moraju nas upoznati s likovima. Ili da kažem točnije. Moraju prebaciti sve ono sjajno što rade na BTE na ekrane.

Alen Butumović: Izgleda da malo jesu izgubili taj svoj neki flow u zadnjim epizodama, a prošli tjedan nisu ni imali epizodu, tako da im definitivno treba jaka epizoda za početak nove godine, a sudeći po najavama, nešto takvo ćemo i dobiti.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "Komentatorski stol – Novo desetljeće"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*