Komentatorski stol – Godine čine svoje

Nekada je teško oprostiti se od onoga što voliš, što si radio cijeli svoj život, ali jednostavno dođe trenutak kada je vrijeme za to. Nekada godine učine svoje i vrijeme je za povlačenje. To se posebno očituje u wrestlingu kada jednostavno više ne možeš ići u ring nakon određene dobi. Upravo se to dogodilo sa Stingom prošle nedjelje na Night of Championsu kada je on osjetio ozbiljne znakove starosti nakon što se srušio usred meča sa Seth Rollinsom i to je upravo jedna od današnjih tema na Komentatorskom stolu.

256_NOC_09202015jg_1245-4231316694

1. U recenziji smo rekli kako je Night of Champions bio prilično dobro odrađen PPV. No jedna stvar nije dobro odrađena, Sting je zadobio ozljedu koja bi mu mogla utjecati na nastavak karijere. Koja su mišljenja o meču u kojem je zadobio ozljedu, o samoj ozlijedi i njegovoj budućnosti?

Vedran Karlić: Sting kaže kako je njegova krivnja, a ako on to kaže, tko sam ja da se bunim? S obzirom na njegove godine meč je bio puno bolji nego što sam očekivao. Moram reći kako mi se puno više svidjelo Stingovo ponašanje nakon meča, u intervjuima kada je vrlo ponizno kazao kako mu je bilo drago raditi sa Seth Rollinsom. Po pitanju njegove karijere, postoje godine u kojima trebaš reći dosta, shvatiti da više nisi mlad kao nekada, da tvoje tijelo ne može pratiti isti tempo. Sting je svoje dao hrvanju, nema potrebe ono zdravlja što je ostalo stavljati na liniju.

Emir Ahmetohdžić: O samom matchu sam već pričao, prilično je solidan bio. Sting je radio poteze kao da je Rollinsov vršnjak, i iako je to impresivno, možda i nije najpametnije. umor ga je možda i doveo do toga da nespretno reaguje kod powerbomba na turnbuckleu. Ja mislim da je plan oduvijek bio da Sting i Taker karijere završe na Wrestlemaniji 32, i očekuejm da će se Sting oporaviti do tada da odradi match takvog kalibra, po Undertakerovom tempu za razliku od Rollinsovog tempa. Nadam se samo da će Undertaker izdržati Lesnarov tempo u kavezu na Hell in a Cellu.

Igor Gujić: Žao mi je stvarno ubog Stingove ozljede. Za njegove godine je poprilično dobro odradio meč. Na kraju je sam priznao da je kriv zbog ozljede. Nadam se da na kraju bude sce uredu i da ga budemo vidjeli uskoro opet.

Alen Butumović: Što se tiče meča, on je bio puno bolji nego što sam očekivao. Nisam mislio da je Sting u stanju proizvesti previše dobar meč, no ovdje je uspio. Što se tiče ozljede, nije mi drago što mu se ovo dogodilo. Ne bih htio da mu ovo bude kraj karijere, kao što niti on bi htio jer definitivno zaslužuje jednu pravu pobjedu i to na WrestleManiji. Nadam se da će se oporaviti i da ćemo ga ponovno vidjeti u barem još jednom meču.

Fan

2. Još jednu stvar koju WWE nije dobro odradio je zaštita. Prije nego se Chris Jericho pojavio, jedan fan je ušao u ring kako bi bio dio proširenog Shielda. Treba li WWE postrožiti sigurnost?

Vedran Karlić: Uzmite bilo koji sportski događaj i naći ćete nekoga tko će zaobići sve zaštite sigurnosti koje postavite. U globalu, takvih upletanja nema toliko puno da bi se trebala raditi ogromna zabrinutost, ali ih ima dovoljno da bi trebalo malo bolje pripaziti.

Emir Ahmetohdžić: Svakako mislim da treba. U zadnjih mjesec dana je fan preskočio ogradu i šetao rampom zajedno sa Rollinsom, drugi fan je pogodio Reignsa koferom u glavu, još jedan fan je nasrnuo na Ambrosea i sada ovo. Ili su Shield fanovi dosta snalažljivi i tvrdoglavi, ili je WWEovo osiguranje postalo lijeno. Nešto treba poduzeti po ovome pitanju, jer neće svi ti fanovi biti prijateljski raspoloženi. Jericho je na svom podcastu rekao da im je policija dozvolila da nasrnu na fanove koji preskaču ogradu i umiješaju se u show, što znači da bi se i fanovi trebali pripaziti za svoje dobro.

Igor Gujić: Takve stvari su se uvijek dešavale u prošlosti, mislim da takvi fanovi nemaju lošu namjeru ali da je to dobro nije, trebalo bi se na tome poraditi.

Alen Butumović: Trebaju postrožiti pravila kako bi dali do znanja svim fanovima koji naume napraviti tako što. Trebaju dopustiti zaštitarima da dobro nalemaju lika. To nije protuzakonito, protuzakonito je to što je ovaj prešao ogradu i napravio nešto što nije dopušteno. Kada bi jedan čovjek nastradao, ne vjerujem kako bi se netko nakon njega usudio ući u ring i primiti batine.

147_NOC_09202015dg_3024-3670862365

3. Kakav vam je bio još jedan u nizu povrataka Chris Jericha?

Vedran Karlić: Solidan. Nezgodno je što će jedni govoriti ‘vidi ovog starca što se vratio kako bi nekoga pokopao’, dok će drugi biti ‘on je legenda i ne bi smio tako gubiti’. Sve u svemu, oklopio se u priču i pokazao kako on nije ono što Reigns i Ambrose trenutno trebaju kako bi dobili Wyatt obitelj.

Emir Ahmetohdžić: Pa bio mi je dobar. Kao veliki fan Chris Jericha i njegovog rada, uvijek mi je drago kada se vrati. Mada više nije iznenađenje kao što je prije znalo biti, jer se često vrača. Ali što se mene tiče, uvijek je dobro došao.

Igor Gujić: Totalno bespotreban i besmislen. Apsulutno ne razumijem stavljanje njega u taj meč. Mislim da su trebali izabrati nekoga iz NXT-a.

Alen Butumović: Bilo je dobro. Jericho mi je drag i bio je dobar dodatak priči. Čuo sam kako ćemo ga još vidjeti što je dobro jer me zanima sad što će se dogoditi s njim, Ambroseom i Reignsom sudeći po onome što se dogodilo poslije meča. Osobno bih volio vidjeti zavadu njega i Ambrosea. Mislim da bi i mečevi bili dobri.

266_NOC_09202015jg_1159-3618089637

4. Night of Champions završio je povratkom demona. Kane je ponovo pod svjetlima reflektora, bi li trebao biti tamo i kako vam se čini priča koju trenutno pričaju?

Vedran Karlić: Već nam dugo pokazuju kako bi Kane mogao biti vrlo važna figura u borbi za naslov, a sada su napokon povukli okidač. Nadam se kako će sada nastaviti ovom pričom do kraja, a ne je naglo stopirati. Kane isto ima godine na leđima, pomogao je mnogim mladim zvijezdama i trebao bi dobiti još jednu važnu priču prije laganog razmišljanja o mirovini. I svakako je bolje da to bude demon, a ne korporativac. Premda je ovo njegovo igranje s umom svih oko sebe vrlo zabavno.

Emir Ahmetohdžić: Iako mislim da Kane u ovom trenutku ne pripada main event sceni, iznenadio sam se koliko uživam u onome što rade s njim. Kaneov jedini problem je što je star i ne znam koliko će moći pratiti Rollinsov tempo, kao i činjenica da su mu prevrtali lik u WWEu i prečesto da nije ostalo još mnogo toga novog i zanimljivog da se uradi s njim. Ali mora se priznati Kaneu da je sjajan glumac, pogotovo u komičnim i manje ozbiljnim scenama. Mislim da ću ipak uživati u ovom rivalstvu

Igor Gujić: Mislim da mu treba jedan završni pohod u glavnoj ulozi, što se načina tiče to je uobičajeno za njega.

Alen Butumović: Jako zanimljivo je ovo što sada rade s Kaneom. Sviđa mi se ovaj Kane s dva lica. Nemam problema s tim što će Kane vjerojatno izazvati Rollinsa za WWE titulu, to je logičan slijed događaja, a i neće je osvojiti svejedno. Neka im dadnu HIAC stipulaciju pa da i meč bude solidan jer ne vjerujem da bi napravili nešto dobro bez stipulacije.

maxresdefault

5. Lesnar je ponovo u akciji koju je WWE nazvao Go to Hell Tour, koliko vas ona zanima i što od nje očekujete?

Vedran Karlić: Očekujem Lesnara. Dovoljno? Nisam baš pretjerano sretan time što će on i Taker imati Hell in a Cell meč, nakon onoga što se dogodilo Stingu i kada se sjetim kako se je Taker srušio prilikom izlaska iz dvorane nakon njihova posljednjeg mela, nisam siguran da je kavez najbolja opcija. No imat ćemo Lesnara, a to je ono što narod veseli.

Emir Ahmetohdžić: Lesnar me uvijek zanima. Bit će zabavno u svakom slučaju. Njegovo pojavljivanje na Austinovom podcastu će svakako biti zanimljivo za gledanje, kao i Hell in a Cell protiv Undertakera, koji mi je bio match iz snova kada se tek vratio, ali me njegov match sa Big Showom ne dojmi mnogo. Mislim da su mogli naći nekog novog protivnika za njega, jer smo Lesnar v Big Show matcheve gledali već bezbroj puta. Moglo je nešta sa Mark Henryem barem.

Igor Gujić: Pa mislim da je to ok, on je mamac i to treba uvijek biti. U svakom slučaju veselim se tim nastupima.

Alen Butumović: Sviđa mi se ovaj način što promoviraju idućih mjesec dana Lesnarovog nastupanja u WWEu. Prvo imamo meč protiv Showa u MSGu što bi trebalo biti ok. Podcast sa Stone Coldom će sasvim sigurno biti izvrstan. Čini mi se da Lesnar nije toliko zaokupiran medijima i intervjuima stoga će ovo biti zanimljivo. I onda HIAC meč protiv Takera. Nisam siguran koliko je to pametna odluka za Takera, ali ako je on pristao na ovaj meč, valjda zna što radi.

12046944_1082732765085247_5459702055720134704_n

6. Lucha Underground nije dobio Emmy (na kraju nije bio ni među finalnim izborom nominiranih), ali će dobiti drugu sezonu. Skačete li od sreće ili živčano udarate šakom o stol?

Vedran Karlić: Sretan sam, itekako sam sretan. Najbolji tjedni show će se vratiti uz puno nepoznanica. Hoćemo li dobiti novu dvoranu? Tko će biti idući borac koji će se pridružiti? Kakva je to zvijer koju Cueto zove bratom. Puno nepoznanica, ali sve redom pozitivne. Jedino, tko će čekati do iduće godine?

Emir Ahmetohdžić: Niti jedno zapravo. Očekivao sam drugu sezonu još od kraja prve sezone, tako da mi ovo i nije neka vijest.

Igor Gujić: Veseli me povratak LU, ali da bi lupao ili skakao ne. Tko je uopće mislio da bi LU bio nominoran za emmy ili da bi ga uopće imao šanse dobiti? Zaista ne realno očekivanje i općenito razmišljanje.

Alen Butumović: Osim finala, nisam pratio prvu sezonu Luche previše, tako da ja nisam toliki obožavatelj ovoga jer ne znam koliko je tko dobar i što je to dobro ovdje pa nisam burno reagirao na ovu vijest, ali pokušat ću pogledati što više druge sezone pa ćemo vidjeti kakav će dojam ostaviti na meni.

264_NOC_09202015jg_1310-760676886

7. Wrestling na ovim prostorima postoji, ali je marginalan. Kakva je njegova budućnost? Što se može napraviti kako bi ona bila bolja?

Vedran Karlić: Jeste. Marginalan je i nema tu baš puno pomoći. Interes za nečime raste kada postoji medijska eksponiranost. Koliko je ljudi išlo na Medveščak prije nego je ušao u EBEL ligu? Na onim važnijim utakmicama tada je znalo biti jedva sto ljudi. Čim se stvorio medijski interes tako je došla i publika. Ista stvar je s pro hrvanjem. Jako mali broj ljudi se bavi time, oni ulažu sve što mogu za to, neki s više neki s manje uspjeha. Samo nitko od njih nije odgovorio na pravo pitanje – kako privući više ljudi? Kako imati gledatelje, kako stvoriti fanove i kako pokojeg od njih nagovoriti na to da se bavi ovime? Dok neka lokalna televizija na redovitoj bazi ne krene prenositi pro wrestling, dok se ne nađe netko tko će sveopćoj populaciji objasniti koliko rada i truda treba, kako to nije ‘fejk’ nego je to namjerno osmišljeno kako bi se stvorio šok i interes kod ljudi, i dok ne bude financijski podržano barem u nekoj mjeri, nema pretjerane budućnosti. To se ne može stvoriti preko noći. Treba raditi male korake. I dok neki znoje i krvare u ringu kako bi to prezentirali ljudima, mi u ProHrvanju smo krenuli popratiti onu medijsku stranu toga. Nadam se kako ćemo negdje u budućnosti zajedničkim snagama sve to malo približiti ljudima.

Emir Ahmetohdžić: Teško da će pro hrvanje ikada ovdje biti popularno. Jednostavno ne odgovara našem zatvorenom tipu društva. Čak se niti WWE ne trudi da postanu popularni na Balkanu, shvačajući da im nismo publika kojoj se treba posvetiti uopće, pa tako čak niti live evente ne dobijamo (izuzetak je onaj u Beogradu 2009.). Mi kao stranica dajemo, i nastavit ćemo davati sve od sebe da pro hrvanje predstavimo u drugačijem svjetlu, onako kako se treba gledati u pro hrvanje. Možda se ne tuku ozbiljno, ali to ne radi ni Steven Seagal pa je i dalje popularan globalno. To je ono što naše društvo ne shvata. Prilično sam ambiciozan, kao i moje kolege, i ja se lično nadam da pravimo prvi korak u populariziranju pro hrvanja na Balkanu i da će nas jednog dana posjetiti neka hrvačka federacija, pa možda čak i WWE ili NXT kao rezultat svega toga.

Igor Gujić: Kao prvo pro wrestling kod nas ne postoji. Imamo jednog pro wrestlera, a to je Chris Willson. One lakrdijaše što se nazivaju prvim hrvatskim kečerima nemam namjeru previše trošiti riječi. Mi kao ProHrvanje.com smo jedini koji na cjelokupnim prostorima možemo i moramo promovirati Pro Wrestling, jer samo tako možemo ljudima dokazati da je ovo odlična zabava.

Alen Butumović: Wrestling na Balkanu je nepopularan, to je činjenica. Ovaj oblik sporta ili zabave se uopće ne promovira u medijima tako da ljudi ne znaju ništa o ovome, a oni koji nešto znaju reći će vam kako je ovo lažno i bezveze jer su čuli jako puno mitova o ovome. Kako bi wrestling postao popularan ovdje, mora dospjeti do medija jer mediji su danas sve. Ova stranica je napravljena kako bismo promovirali wrestling ovdje i nadamo se da ćemo u tome i uspjeti. No, to ne može doći preko noći, treba biti strpljiv jer možda i jednoga dana wrestling ovdje bude popularan isto kao i svaki drugi oblik zabave. Nikad se ne zna.

254_NOC_09202015sb_4870-3681902509

8. Ovotjedni izbor pro wrestlera kojeg analiziramo pao je na trenutnog WWE World Heavyweight prvaka. Kakav je Seth Rollins trenutno?

Vedran Karlić: Seth Rollins je mogao biti jedan od boljih prvaka da su mu dali neku direkciju. Bio je arhitekt koji svoju snagu stavlja na pamet, a ispadao je budala na tjednoj bazi. Bio je prvak koji je gubio protiv svakoga tko mu se suprotstavio, no kada je došla borba za titulu bio je sjajan. Njegov rad u ringu je sjajan, dio toga su ubili kada su mu promijenili završni potez – to mu je ubilo dio osobnosti. Kada dodate na to da su uzeli drugi dio njegove osobnosti iz zadnjih godinu dana (kovčeg), ostaje pitanje jesu li ga slučajno ili namjerno sakatili. Mislim kako će Rollins u nekoj skoroj budućnosti izgubiti pojas, no kako ništa što mu WWE napravi neće usporiti njegov uspon. Riječ je nevjerojatno atletski sposobnom momku i velikom radniku, a uz kvalitetu koju ima, to će uvijek isplivati na površinu.

Emir Ahmetohdžić: Seth je odličan. Sjajan je u ringu, na mikrofonu dosta dobar, ima dobar timing i psihologiju, shvata svoj lik i dobro ga glumi. Jedini je problem što WWE ne predstavlja lik u dobrom svjetlu, time ga potkopavajući dosta često. Ono što je činjenica doduše jeste da Rollins uvijek izvuče najbolje iz onoga što mu daju, i to zaslužuje poštovanje. Kompanija je u dobrim rukama ako Rollins zasjedne na vrhu.

Igor Gujić: O njemu smo zaista dosta tinte potrošili. Mislim da je previše eksponiran a da nije tome dorastao, guraju nam ga u grlo i več mi to postaje nakaradno.

Alen Butumović: Seth Rollins je odličan. Kad se sjetim njegovih dana u NXTu kada su njegovi mikrofon skillovi bili ravni nuli i kad to usporedim s današnjim Seth Rollinsom, odmah mogu zaključiti koliko je taj čovjek uspio u WWEu i poboljšao svoj rad. U ringu je oduvijek bio odličan, samo bih volio da mu WWE dadne malo više slobode. Što se tiče njegovog držanja pojasa, naravno, nije tako bajno, ali za to nije on kriv nego sam WWE koji nije uložio dovoljno truda. Ili možda je, samo na pogrešan način. No, ovdje se radi o odličnom wrestleru koji svaki puta iskoristi priliku kada mu se pruži i nadam se da će nastaviti se penjati ka vrhu WWEa.

 

 

Be the first to comment on "Komentatorski stol – Godine čine svoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*