Komentatorski stol – 100

Sto. Kako to moćno zvuči. Kao kada se klinci igraju skrivača, a onaj koji broji mora nabrojati do te brojke te slavodobitno krenuti u potragu za ostalima. Ili kao novo razdoblje, ono u kojem se prestalo brojati dvoznamenkastim brojevima, te krenuli u prvi troznamenkasti. Možda broj godina s kojim se završi na centralnoj informativnoj emisiji, u trenutcima koji spadaju u ono što je teško nazvati vijestima. Ili zbroj prvih devet prostih brojeva, bazu postotka, ili pak rimsko slovo C…

Štogod izabrali, naš komentatorski stol je dosegnu tu brojku. Bilo je davno kada se je krenulo, tada samo bili i na jednoj drugoj platformi, no sada samostalni, odlučili smo (ovog puta u proširenom izdanju), pogledati u prošlost i malo je prokomentirati. Vidjeti što je sve bilo, a što će sve biti.

Kada smo krenuli s prvim brojem, jeste li imali razmišljanje kako bi mogli dogurati tako daleko, do broja sto, što je nešto malo manje od dvije godine?

Alen Butumović: Osobno nisam, mislio sam da ćemo to raditi jedno vrijeme i da ćemo onda prestati, ali drago mi je da nismo preskočili niti jedan tjedan, niti jedan vikend i da evo već sada imamo 100. izdanje za redom. To je jako velika brojka koja će se i dalje povećavati kako tjedni budu prolazili i možemo reći da je ovo postala jedna kultna kolumna za ProHrvanje te nam je drago što je podržavate.

Vedran Karlić: Bilo je subota kada ste vi koji čitate mislili da neće biti komentatorskog stola, no iza zatvorenih vrata smo iz raznih razloga to prebacili na nedjelju, trudeći se pri tome ne propustiti niti jedan vikend. Nekada bi pitanja bila loša i na brzinu sklepana, što radi nedostatka ideje, što radi nedostatka događaja u tom tjednu. No, da odgovorim na pitanje, kada smo krenuli, nisam očekivao da ćemo izdržati niti godinu dana, već smo imali neke kolumne koje su išle pa prestale, ali komentatorski stol se održao i broji svoje stoto izdanje.

Filip Stanković: Ja nisam bio urednik od početka, pa na dosta njih nisam bio. Jako sam ponosan što ova kolumna traje već 100 brojeva i zadovoljstvo mi je komentirati pitanja koja su nađu na njemu.  Nadam se da će nastaviti u istom tempu.

Emir Ahmethodžić: Da budem potpuno iskren. kada smo krenuli sa stranicom, očekivao sam da će trajati možda godinu dana i da će propasti zbog manjka interesovanja. Ipak je ovo izdržalo još jednu godinu, a onda i još jednu nakon toga i eto dospjeli smo do 100. broja komentatorskog stola. To je rezultat rada vrijednih ljudi na stranici, koji su dosta toga dali ne samo za opstanak, već i razvijanje ove stranice. Njima svaka čast.

U te dvije godine bilo je dosta wrestling stvari, koje su vama ostale u pamćenju?

Alen Butumović: Definitivno ću pamtiti meč Okade i Omege kojeg smo dosta puta spominjali u ovoj kolumni. Naravno, postoje i neki WWE mečevi u protekle dvije godine koji su zaista bili fantastični – gotovo svi Stylesovi PPV mečevi, odlični NXT tag team mečevi s Revivalom i DIY-om, Cruiserweight Classic, rast SmackDown nakon brand splita i sve ostalo. No mi više nekako dobijemo bolju inspiraciju kada treba pričati o nečemu lošem i kada neku odluku treba blatiti do bola. Tako smo mnogo puta spominjali i Romana Reignsa, i 205 Live i Owensov booking dok je bio prvak, ovogodišnju WrestleManiju, Wyattov booking i sve ostalo o čemu se moglo dosta toga pričati.

Vedran Karlić: U tih 100 brojeva jedna stvar iskače kvalitetom i zabavom – Broken Hardy. Za mene jedna od najboljih, najzabavnijih i najluđih priča uopće. Stvorili su svoj malo kozmos, koji je imao drugačija pravila, ludosti poput Vanguarda 1, ispucavanja vatrenih kuglu iz ruke ili pak teleportacije. Ali je sve to u tom njihovom ludom svijetu imalo smisla. Svaki tjedan sam s nestrpljenjem očekivao što će se dogoditi i generalno bio zadovoljan smjerom kojim je to išlo. Šteta što WWE ne uviđa koliko je to bilo zabavno i dobro. Zato što je upravo ta priča bila razlog zbog kojeg gledam wrestling – ne treba on biti smrtno ozbiljan, može biti prokleto lud, a da bude neopisivo zabavan. S ogromni naglaskom na zabavan. Kada smo kod toga što je bilo zabavno, Omega Okada, svaki NXT Takeover (pogotovo Bobby Roode koji je GLORIOUS), AJ Styles na main rosteru, Miz vs Ziggler zavada… Zbilja je bilo dobrih stvari.

Filip Stanković: Stvarno smo u te dvije godine mogli mnogo toga dobroga vidjeti. Prvo bi se osvrnuo na WWE. WWE je u imao dosta uspona i padova. Pruže nam jedan odličan show, pa onda mjesec dana ništa zanimljivo ne vidimo i onda opet nam pruže nešto dobro. NXT Takeover je nešto najbolje što WWE sadrži. Svaki show dostave kako treba i na svakom se nađe barem jedan meč preko četiri zvjezdice. 2016. godinu je obilježio wrestler po imenu AJ Styles. Po njemu ću pamtiti tu godinu. Od lijepih trenutaka izdvojio bi Shaneov skok sa vrha kaveza, Stylesovu pobjedu nad Cenom na Summerslamu i Royal Rumble 2017 gdje su dvije ikone ove kompanije dobili ponovno svoj trenutak. John Cena je osvojio WWE world titulu po 16. put i izjednačio se Flairom, a Randy Orton je pobijedio u RR meču. Eh da, kad smo kod Ortona. Imao je odličan feud sa Wyattom o kojemu se mogao film napraviti, ali kraj feuda nije bio baš na razini. Od ostalih kompanija NJPW se probija sve više i više. Pružaju odlične singles mečeve, puno bolje nego WWE i to ih čini dobrima. Omega vs Okada će mi ostati u pamćenju zauvijek. Pet star meč koji se dogodio u main eventu glavnog showa u godini za NJPW. Nisu mogli izabrati bolje vrijeme i mjesto za taj meč.

Emir Ahmethodžić: Pa teško je reći sada. Bilo je dosta dobrih stvari koje su ostale upečatljive, kao i dosta stvari koje su bile prilično loše. Ispratili smo reforme unutar ženske divizije u WWEu, kao i uspon Lucha Undergrounda, debi AJ Stylesa i njegov uspon u WWEu, tako da smo mogli svjedočiti dosta dobrim stvarima. Bilo je i onih loših stvari –  kontroverze sa Brockom Lesnarom, brojne povrede u rasponu od 2015. do 2016., kriza TNA, kao i tragične booking odluke uglavnom unutar WWEa. U svakom slučaju, bile vijesti dobre ili loše, svakako su bile zabavne za diskusiju.

Kada već govorimo o tom periodu, trebamo li govoriti o koraku naprijed ili koraku nazad u kompletnoj wrestling industriji?

Aleksandar Zdravkovic: Naravno da trebamo govoriti o koraku napred, New Japan se stalno podiže i sada će krenuti sa najvećim turnirom koji imaju u Americi a i uveli su novu titulu za američko tlo i verujem da će donekle uspeti da pariraju WWE ali to će biti veoma teško jer je Vinceova kompanija veoma popularna iako u poslednje vreme trpe pad gledanosti ali oni će uvek biti na vrhu po mom mišljenju. Ostale indy kompanije se trude dosta da imaju što bolji produkt i onima što dosadi WWE imaju dobru alternativu da gledaju nešto drugo.

Alen Butumović: Mislim da se uvijek radi u koraku naprijed. Koliko god WWE dosta varirao u kvaliteti u danas nam pružao odličan show, a sutra nešto potpuno suprotno, tu je hrpa indy kompanije koje postaju sve popularnije zapravo. New Japan se lagano probija na američko tržište i postaje jedina ozbiljna konkurencija WWE-u, kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva napokon su dobile pažnje, pogotovo nakon CWC-a i UK turnira koji su i pomogli da se malo čuje o tim kompanijama. Impact je naravno jako slab i mislim da oni imaju puno veće mišljenje o sebi nego što bi trebali imati jer konstantno padaju u kvalitetu. ROH je isto postao jako dosadan i nadam se da će ih New Japan otpiliti uskoro. No, uz sve to postoji hrpa dobrog wrestlinga na svim stranama, toliko da ne možeš pratiti sve.

Vedran Karlić: Količina dobrog wrestlinga je ogromna da je nemoguće sve pratiti. Ako ste ljubitelj sigurno ćete način nešto što će vam se svidjeti, a ponekada nešto što će vas izuti iz cipela. Pogledajte i financijsku stranu priče, WWE zarađuje fanatstično, NJPW, koji je još uvijek miljama od njihove lige, je u zadnjih par godina multiplicirao svoje prihode za par puta (mislim da su za 5 unutar 4 godine). No, nije sve sjajno, gledanost, a samim time i popularnost wrestlinga je nikada manja, što žalosti pošto smo u zbilja odličnom periodu. Isto tako, neki kao TNA jedva uspijevaju plutati iznad vode, ali to je više stvar njihovih loših odluka nego smjera industrije.

Filip Stanković: Defintivno korak u naprijed. Možda je izgradnja karaktera likova i same priče bile bolje u povijesti, ali wrestling kvaliteta je danas na puno većem nivou. Nije tu samo WWE u pitanju, Britanske kompanije i Japanske rastu iz godine u godinu.

Emir Ahmethodžić: Mislim da je prerano reći. Profesionalno hrvanje je svakako aktivno, ali da li će se put na kojem trenutno ide završiti tragično za biznis ili ne, upitno je. Gledanost poprilično opada, ne izgleda kao da bismo u skorije vrijeme mogli dobiti neki novi bum, a fanova je sve manje. Mislim da je red na sve kompanije i fedove da postanu bolji kako bi očuvali hrvanje, a tu misiju kao glavna kompanija u svijetu treba da predvodi WWE.

Tko je od hrvača obilježio taj period od zadnjih sto brojeva, a za koja se nadate da će obilježiti idućih sto brojeva?

Aleksandar Zdravkovic: Svakako je to bio AJ Styles. Od kada je ponovo došao u WWE imamo je konstantno dobre mečeve,od mečeva sa Jerichom pa mečeva za titulu sa Romanom Reignsom pa kada je uzeo titulu i onda epskih mečeva sa Johnom Cenom, on je prošlu godinu obeležio svojim nastupima.

Što se tiče za nadalje, ja bih voleo da Sami Zayn i Cesaro dobiju veću šansu i da obeleže ovu godinu, trenutno Cesaro ima Tag Team titulu sa Sheamusom ali on zaslužuje mnogo više čak bih se usudio reći da zaslužuje priliku da bude u priči za glavnu titulu bez obzira na kom brandu bude. Takođe i Sami Zayn zaslužuje priliku za neki manju titulu pre nego što dobije neku veću priliku jer svakako ima šta da pokaže.

Alen Butumović: AJ Styles je obilježio prošlu godinu nakon što je kao zmaj uletio u WWE i pokazao se u najboljem mogućem svjetlu. Kolega Vedran rado je uvijek spominjao #broken gimmick Matt Hardyja koji je prošle godine imao možda i najbolju godinu u svojoj karijeri te je postao mega popularan. Tu su još Chris Jericho i njegova lista, Nakamura i njegov dolazak u WWE. Tijekom Cruiserweight Classica mnogi su wrestleri za koje možda prije nismo niti znali pokazali koliko su zapravo fantastični. Šteta što WWE to nije uspio popratiti s ovim projektom zvanim Cruiserweight divizija. Od ostalih kompanija, Omega je možda doživio i najveći procvat, pogotovo nakon osvajanja Climaxa i onda fantastičnog meča s Okadom.

Imamo pravo biti optimistični za sljedeće dvije godine jer se u WWE-u nalazi mnogo predobrih hrvača koji samo trebaju dobar booking koji će ih pogurnuti prema gore. No možda je cijeli roster malo i prekrcat s ljudima tako da će uvijek biti oni koji će ostati zakinuti. No, veselim se vidjeti koga ćemo hvaliti, a koga blatiti sljedeće dvije godine.

Vedran Karlić: Ako moram izdvojiti samo jednu osobu, onda bi to bio AJ Styles. Da je Matt Hardy došao u WWE s Broken gimmickom i nastavio tamo gdje je stao, onda bi on bio moj izbor. Od Royal Rumble debija pa do čiste pobjede nad Cenom te u konačnici osvajanja titule – bilo je to sjajno razdoblje za njega, ali i za nas, zato što je skoro svaki njegov PPV meč bio najbolji na showu. Svaki puta je dostavio i pokazao zašto ga mnogi smatraju najboljim. No nije on jedini – Nakamura, Roode (čovjek je over zbog pjesme i gimmicka), Jericho i njegova lista ili ako ćemo van WWEa Omega, Elgin, Ospreay, Mundo… Ili ako nećemo gledati englesko govorno područje Okada, Tanahashi, Naito, Pentagon…

Sami Zayn je logičan izbor. Čovjek je zaista sjajan i mislim da su ga zbilja loše koristili od kada se pojavio. Isto tako mislim kako će Balor biti vrlo visoko u hranidbenom lancu, dok će Reigns (koji isto može u gornju listu) i dalje biti sjajan u ringu, pokvaren lošim odlukama WWE vodstva koje od šume ne vidi drvo.

Filip Stanković: Za 2016. godinu postoji samo jedan čovjek kojemu nije nitko mogao konkurirati. The face that runs the place – AJ STYLES. Osim njega tu su bile klasične zvijezde poput Cene, Ortona  i Undertakera koji se malo pojavljivao, ali kad se pojavio izazvao je silne pozitivne reakcije od publike. U budućnosti predviđam velike karijere wreslterima poputa Balora, Corbina, Samoa Joe, Alexe Bliss, Nakamure. Zanimljivo je da su to većinom indy kečeri.

Emir Ahmethodžić: Ne radi se o ehu, i ja kažem da je to AJ Styles. Spomenuo sam dosta puta kako je taj čovjek fantastičan, kompletan hrvač koji je oduvijek sjajan, ali je alate za svoje unaprijeđenje dobio u NJPW, te konačno platformu za nastup pred većim brojem fanova u WWEu. Reigns je isto neko koga bih istakao, kao neko ko je dokazao dosta puta da se radi o kvalitetnom hrvaču. Sasha Banks i Charlotte su se nametle kao predvodnice reformi u svojoj diviziji, Sasha u NXTu, a Charlotte na main rosteru. Moram istači i Revival, te i DIY i American Alpha kao timove koji su predvodili preporod tag team divizije u NXTu. Nadat ćemo se da će Sami Zayn, Bayley dobiti priliku da zabilježe ostale brojeve, ali isto tako i da će se u bližoj budućnosti nametnuti talenti poput Eric Young, Roddy Strong, Peyton Royce i Authors of Pain, kao potencijali koji bi mogli ostaviti trag u WWEu. 

Od aktualnih stvari, koliko je Bayley nisko pala? Zašto svaki pozitivac koji dođe na main roster mora biti ponižavan i ponižavan?

Aleksandar Zdravković: Bayley je u NXT imala preobar gimik ali doživela je sudbinu kao i nekolicina koji su prešli na main roster, jeste osvojila Raw Womens titulu ali nekako mi se čini da su je stavili čisto onako da osvoji to po mom mišljenju ničim to nije zaslužila jer je na mikrofonu očajna i kada ima promo ne želite je slušati jer ne čini ništa da bi ste se uživeli u taj promo.  Što se tiče ringa tu je dobra ali ostaje tužna činjenica da na mikrofonu je očajna!

Što se tiče ponižavanja to je Vinceov problem, on čini heela tako slabim a face ponižava koji treba da bude heroj da publika uživa kada gleda nekog poput Bayley. Evo šta su učinili od nje ponizili su je skoro do dna raznim segmentima, zaista neverovatno.

Alen Butumović: Zaista je žalosno vidjeti koliko je Bayley opala dolaskom na main roster. Prvo se nije niti pojavljivala jedno vrijeme i publika je gotovo zaboravila na nju. Onda je osvojila titulu i tada se činilo da će se stvari popraviti, no postalo je još gore. Ona je dobila karaktera djeteta koji se nekoga boji udariti jer misli da će dobiti trostruko više batina. A pritom ovaj drugi to dijete izaziva, tuče i prkosi mu koliko god je to moguće. Ima užasan karakter zaista. Valjda su htjeli napraviti ono što je i NXT radio s njom, ali očigledo su napravili to na katastrofalan način jer WWE ne zna bookirati pozitivce kako treba u većem dijelu. Oni su uvijek predstavljeni kao zadnji kreteni koji nemaju nimalo mozga i koje će negativci samo tako nasamariti i prevariti kako bi došli do pobjede ili nečega drugoga. Čekam dan kada ćemo dobiti nekog top facea koji će se neće bojati prekršiti pravila jednom ili koji neće ispasti retardiran u svakom segmentu i koji neće imati iste, standardne i one patetične promoe o tome kako je cijeli život radio za ovo i kako bi osvojio titulu jer to je njegova strast.

Vedran Karlić: Zato što WWE uporno pokušava ponoviti Daniel Bryana, njiihova ideja je malo suluda, da će ponižavanjem pozitivca on dobiti odlične reakcije. Nije to nova teorija, pogledajte filmove i patnje kroz koje glavni likovi znaju proći, samo je važno pokazati pozitivne osobine lika s kojima se publika može povezati. No ako ga pokažete kao patetičnog, nikoga neće biti briga za njega. Neće dobiti simpatije publike, bit će gubitnik. Tanka je linija, no lako ju je preći. A Bayley, koju je bilo prilično teško upropastiti, pošto zapravo nisu ništa morali raditi, a bila bi over, su uspjeli lako upropastiti.

Filip Stanković: Bookeri na Rawu su jako loši. Kad je debitirala nije radila ništa duže vrijeme jer su Sasha i Charlotte bili u feudu. To je problem WWE što ne stavljaju ljude u priču ako to nije za titulu. Trebali su je u bilo kakvu staviti. Samo neka razvija karakter. Onda kad je ušla u feud sa Charlotte osvojila je titulu u jako lošem trenutku. Onda su počeli loši promoi, segmenti, počela je i na heel način pobjeđivati, a ima babyface karakter. To su sve uzroci njenog propadanja. U NXT-u je bila super, ali nisu to uspjeli prenijeti na main roster

Emir Ahmethodžić: Djeluje licemjerno, jer sam se uvijek žalio na to kako su heelovi slabo bookirani, ali pobogu zar ne postoji nega siva zona u WWEu? Drago mi je što Alexa nije prikazana slabo kao što WWE obično radi sa heelovima, ali zašto je onda Bayley kao glavno lice ženske divizije prikazana ovako loše? Bila je totalno pregažena u ovom rivalitetu, i za to se samo booking ima kriviti. Pretpostavljam da im je cilj napraviti underdoga od nje, ali to rade na grozan način. Uvijek to rde na grozan način. Zanimljivo da je zadnji put kada su to uspješno napravili to uradili sasvim slučajno, bez ikakve inicijalne namjere da se ta osoba stavi u glavni položaj – Daniel Bryan. Bookeri i pisci su najveći problem u WWEu trenutno, i oni se moraju iz temelja mijenjati. 

Kako smo to pitanje imali u prvom broju, možemo i u ovom, iako je možda malo rano, tko će osvojiti ovogodišnji G1 Climax?

Aleksandar Zdravkovic: Mislim da će ovo osvojiti Naito, posle ovog meča na Dominionu kada se suoče Okada i Omega trebaće nekog jakog da bude contender za titulu a Naito je po meni odličan kandidat za to…

Alen Butumović: Veselim se ovogodišnjem Climaxu jer će se dio odraditi i u Americi što bi trebalo biti potpuno zabavno. Nadam se da će ove godine biti mnogo više odličnih mečeva nego što ih je bilo prošle godine kada nisam bio impresioniran. Ovdje vidim Naita također da osvaja. A možda bi mogao i Omega opet ako ne osvoji titulu na Dominionu iako su šanse za njegovo osvajanje puno manje. Ja sam mislio na početku godine da je ovo Shibatino vrijeme, ali eto, završilo je kako je završilo i zaista mi je žao zbog toga.

Vedran Karlić: Naito i Tanahashi su prvi favoriti, pošto su oni prilično vjerodostojni kao izazivači. Čak me ne bi začudilo da Elgin bude jako blizu toj poziciji.

Filip Stanković: Biti će jako neizvjesno ove godine. Naito je prvi favorit i najlogičnije rješenje. Shibata je završio nažalost tako kako je završio, a sumnja da će Omega osvojiti drugu godinu zaredom. Ja ću navijati za Zacka Sabrea.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

Be the first to comment on "Komentatorski stol – 100"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*