Kako je prošla prva RTL RAW epizoda?

Komentatorski posao je težak, treba uloviti sve što se događa i prenijeti to gledateljima. No još je teže kada vas bace u vatru u nečemu što nije vaš forte. Zato me je zanimalo kako će izgledati prvi RTLov RAW. U konačnici sam podijeljenog mišljenja, pošto je bilo dobrih stvari, ali je bilo i kriminalno loših.

Pustite ovo komentiranju šefu kompanije (Vince McMahonu) i jednu stvar vam mogu garantirati. Fil Tilen bi istog trena dobio otkaz. Njegova priprema za ovo je bila isključivo wikipedija, bez da je shvatio koja je poanta. Razumijem, nije lako kada nisi upoznat, ali postoje neke stvari koje je morao saznati. Imao je dovoljno vremena. Prva i osnovna stvar je ta da se ne spominju prava imena likova – oni su tu u obliku likova koji igraju, baš kao u televizijskim serijama ili filmovima. Osim ako nije dio priče, njihov privatni život nije važan. No bile su dvije šake u oko, zbog kojih bi dobio otkaz. Brock Lesnar i Roman Reigns nisu nikav Nijemac i Talijan – oni su Amerikanci. Točka. Nema dalje. Gotovo, doviđenja. Druga je bila priča o steroidima. Nešto zbog čega je vodstvo kompanije (i Vince McMahon) davnih dana bilo na suđenju i što je kompletno zabranjeno – o tome se ne govori. Nitko od njih ne koristi steroide je službeni stav. Zabranjeni su. Izjaviti tako nešto… Dragi RTL, nemojte poslati prevedenu skriptu koju ste emitirali WWEu, mogli bi se naći u problemima zbog navedenih stvari.

Ovo sam naveo kao primjere što ne treba raditi, i što trena izbjegavati. Gledatelje će puno više zanimati koja je pozadina priče između pojedinih boraca, o tome smo čuli slabo, ali smo čuli nabrajanje kilaže i visine za svakoga. O njihovim privatnim životima, hobijima i religiji – ali ne ono važno. Zašto se bore? To treba biti naglasak komentiranja.

S druge strane, Marko Petrak se pokazao kao puno jača karika tima. I kada kažem puno jača, govorim o nekoliko razina razlike. No to i ne čudi kada ima iskustva u prenošenju (MMA) borbi. Bio je dobar, zbilja sam zadovoljan kako je odradio posao za prvi put. Ali bilo je i nekih sitnica gdje se vidjelo nepoznavanje kompletnih pravila, no to se da popraviti, dovoljno je odgledati nekoliko epizoda i bit će na još višoj razini nego što trenutno je. On ne da će dobiti prolaznu ocjenu, dobit će čak vrlo dobru. Nije još odličan, ali je itekako na dobrom putu.

Uz sve to, postavlja se pitanje, koji je moj konačni dojam? Jedno od glavnih pitanja koje sam imao je oko toga kako će predstaviti wrestling? Kao sprdnju ili kao nešto više od toga. I moram kazati kako mi je pristup bio i više nego zadovoljavajući. Nismo dobili ismijavanje u razini Ninja ratnika. Ali isto tako sam dojma kako bi epizoda bila bolja da nije bilo Fil Tilena koji je više kvario nego pridonio showu – rekao bih da je bio tu samo kako ne bi imali samo jednog komentatora. No to je prvi puta što ovo radi, a ako ovo čita, želim kazati da je poanta ovog teksta kako bi u konačnici imali što je bolje moguće komentiranje. Teško je prihvatiti kritiku, no ako je prihvati i krene pravim putem, mogli bi imati nešto jako dobro u vrlo bliskoj budućnosti.

PS: Stavite podnaslove kada hrvači pričaju, puno bolje nego slušati komentatore kako prevode što su rekli.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

8 Comments on "Kako je prošla prva RTL RAW epizoda?"

  1. Dobra kritika. Netko od nas okorjelih fanova i strucnjaka koji su rijetki u hr treba se javiti rtlu za komentatorske pozicije. Ko zna mozda hrvatski tim dobije i stol na nekoj wrestlemaniji hehe. Pozzz

  2. Meni se sveukupno svidjelo. No slazem se sa svim sto si rekao. Najvise mi je zasmetalo kada je Tilen spomenuo steroide. Petrak je bio stvarno dobar, jedino sto sam primjetio da je nazvao IC titulu smackdown titulom ali dobro i ja kada vidim ic title pomislim na sd. Mozda bude manje gresaka na sd epizodi veceras.

    • Što dalje, vjerujem kako će biti sve manje grešaka. Vidi se da Petrak ipak ovome pristupa mnogo profesionalnije nego Tilen i sigurno će vidjeti što treba ispraviti i što može biti bolje. Ali je u prvom izdanju pokazao da može biti itekako dobar. Za razliku od njegovog kolege Tilena.

  3. Treba naci nekog tko zna pozadinu i poteze, a ne da Curb Stomp proda ko “Gaženje po D Mizu” ili obicni Tope Con Hilo Finn Balora ko nesto sta nikad u zivotu nismo vidjeli. E da.. Fil je citiro Wikipediju ko bibliju kad je reko da je Lesnar dobio titulu od Hiroki Gota, a jadan Hiroki ni kriv ni duzan upo u WWE.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*