John Oliver je krivi glasnik sindikata

Zadnjih dana u wrestling krugovima moglo se čuti jedno ime – John Oliver. Ne, ne govorimo o novom hrvaču koji je iznikao kao gljiva nakon kiše, govorimo o komičaru koji je u svojoj emisiji imao segment od preko 20 minuta koji je itekako vezan uz WWE te njihovo postupanje u pojedinim situacijama. Priča koja je digla puno prašine govori o sindikatu, o tome kako WWE radi sve u svojoj moći, koristeći sivu zonu kako bi izbjegao bilo kakvu odgovornost za to što se hrvačima dešava. Prije nego krenemo dalje bilo bi zbilja poželjno pogledati video koji u trenutku pisanja ima preko 4 milijuna pogleda.

Osobno nisam upoznat s radom i djelom John Olivera, no prilično je jasno kako čovjek iza sebe ima zaleđe kada nema problema ovako nešto kazati u eteru. Za moj ukus je bilo puno previše šala i pokušaja istih, no nemojte zaboraviti kako Amerika ima puno emisija sličnog tipa, gdje se novosti analiziraju kroz humor, sarkazam ili satiru. Drugim riječima, čak i ovakav njegov nastup legao je na plodno to, puno više nego što bi nastup istog tipa napravio na ovim prostorima. Isto tako, njegov nastup je itekako planiran, nije čudno što je ovu emisiju odradio prije WrestleManije, kako bi svi koje wrestling donekle zanima imali to na svom radaru.

Upiranja prstom i prozivanja nisu ostala nezamijećena, ako je suditi prema informacijama koje su se pojavile diljem interneta. Informacija kaže kako je WWE pozvao John Olivera na WM, molim vas uzmite ovo sa zrnom soli pošto je informacija došla na prvi april – može biti da je lažna, ali isto tako može biti samo pokušaj da WWE sve to pretvori u angle i onako uz kiseli smiješak na licu proba arhivirati još jednu ‘afericu’. Što je od toga dvoje u ovom trenutku mi nije poznato, no krenimo s pretpostavkom da je WWE zbilja pozvao komičara koji ih je prozvao. Što to zapravo znači? Znači kako kupuju vrijeme kako netko ne bi kopao po tome u ovih tjedan dana, što bi moglo dovesti do negativnog publicitete, što im prije WM nije potrebno. No isto tako znači i mač s dvije oštrice.

John Oliver je pokazao ‘talk the talk’ dio, pitanje je hoće li prikazati ‘walk the walk’ dio. Svakome tko je fan wrestlinga, a on je prilično jasno rekao da je, je san biti na WM. On čak dobiva priliku i sudjelovati na njoj. Slava tu može udariti u glavu, gdje krenu ulizivanja kao na političkoj sceni, grljenje, ljubljenje, izjave poput ‘izvukli iz konteksta’. Gdje novinaru nije problem sam sebe demantirati zbog moćnika. Tu je dio gdje se pokazuje karakter čovjeka, pošto postoje još dva scenarija u kojem se radi prava stvar. Jedan od njih je zauzimanje moralnog stava, prihvaćanje poziva ako WWE do WM dokaže kako svim svojim hrvačima plaća mirovinsko i zdravstveno. Stati iz svojih riječi.

Drugi način je puno više WWE, premda je hod po žici, pošto se može vrlo lako shvatiti krivo. A to je pojavljivanje na showu i odlazak van skripte. Trganje skupog odijela u maniri Hulk Hogana kako bi ispod istoga pokazao majicu na kojoj su jasne parole vezane uz sindikat ili zdravstveno osiguranje, uz potencijalnu podršku cijelog stadiona to se može pretvoriti u nešto veće. Problem je taj što za napraviti ovakav screw trebate ljude s malo mozga, koji će shvatiti kako sve njegovo nije bilo work nego da je to njegov način borbe i stajanja iza svojih riječi.

Kako god bilo, WWE je trpio mnogo kritika iz mnogih tabora zbog razno raznih stvari, ali nikada nije dobio pravu iz onog tabora koji bi trebao biti najglasniji. A to je tabor hrvača. Usprkos svemu što se događa oni su grupa koja pognute glave šuti, bez da se bore za zdravstveno, mirovinsko, pa čak i puno veće dio kolača nakon basnoslovnih TV ugovora koje je WWE potpisao. I tu dolazimo do djela kojeg John Oliver treba napraviti – ništa. Držati se one stare, pomozi si sam i Bog će ti pomoći. Hrvači nisu napravili ništa čime bi zaslužili podršku iz vana. Zar bi netko umjesto njih trebao voditi borbu za njihova prava? Mnogi su napravili dosta, dali su im medijski prostor kojem se nisu mogli ni nadati. I mjesto da sada prije WM kaže – znate što, zbilja želimo sindikat i prava inače neće biti WM – oni će, vrlo vjerojatno, ponovo pognuti glavu, zabiti je kao noj u pijesak. I svako gledati samo za sebe. Možda se jednom toga sjete, kada u starim danima budu trebali novaca kako bi se borili sa svim poteškoćama koje je hrvanje ostavilo.

About the Author

Vedran Karlić
Glavni urednik, ljubitelj video igri, sporta i matematike.

Be the first to comment on "John Oliver je krivi glasnik sindikata"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*