Građanski rat u WWEu – Kome smeta NXT?

Profesionalno hrvanje nikada nije bio biznis u kojem pošteni i stpljivi uvijek izađu kao pobijednici. Naprotiv, najčešće se radi o tome ko je najsnalažljiviji i ko je spremniji da dobro isprlja ruke kako bi se izborio za ono što želi. Tako je uvijek bilo i vjerovatno će uvijek tako i biti, a danas možda možemo i vidjeti čist primjer toga u direktorskim pozicijama WWEa, iza kamera. Imamo razlog vjerovati da već duže vrijeme postoji raskol među WWE čelnicima, tačnije između WWE COO Triple Ha i WWE izvršnog direktora Kevina Dunna.

Kevin Dunn je u biznisu skoro cijeli život. On je desna ruka Vince McMahonu i osoba kojoj najviše vjeruje. Navodno je njegov otac, koji je isto radio za WWWF svojevremeno, spasio kasete sa snimljenim showovima od požara i tako zadužio McMahon porodicu. Dunn se apsolutno srami hrvanja. Svojim uposlenicima je oduvijek zabranjivao da spominju ono što rade u kontekstu hrvanja, već kao sports entertainment, i uspio je čak i Vince McMahona navući na tu ideju. Tokom više od 20 godina radnog iskustva u WWEu je stekao mnoge neprijatelje u ovom svijetu kako zbog svoje McDonaldizacije hrvačke industrije, tako i zbog lošeg ophođenja prema talentima. Samo neki od tih ljudi su Jim Cornette i Paul Bearer, koji su javno izrekli svoju mržnju prema njemu, Stephanie McMahon i Triple H.

 

Kevin Dunn je inače neko ko favorizira moderniju televizijsku produkciju sa reality showovima, i cilj u zadnjih 10ak godina mu je da to primjeni i na WWE. Tako su se rodili Tough Enough, Total Divas, i ranija verzija NXTa. Triple H, s druge strane, ima klasičan pogled na hrvanje i način na koji WWE treba izgledati. Tako je Triple Hu povjeren NXT kao projekat, u kojem će se razvijati buduće zvijezde WWEa. Triple H je skautirao i potpisivao razne talente iz indy scene kao što su Fin Ballor, Sami Zayn, Kevin Owens, Paige itd. i u potpunosti obnovio žensku diviziju. Show koji je trebao da bude samo nižerazredni razvojni centar, postao je vlastiti brend, sa vlastitim specijalnim eventima na WWE networku i produkt im je ubrzo postao bolji od onoga što smo viđali na Rawu i Smackdownu. To je izazvalo dosta nezadovoljstva, i manjak morala u svlačionici “seniora”. Za Triple Ha je to bio pravi korak, u testu koji bi trebao dokazati da je spreman da preuzme kompletan WWE, ali nekima se to nije sviđalo. Među njima je Kevin Dunn. Triple H je koristio NXT kao svoj mini WWE, i sam je birao svoj kadar u svakom polju, u namjeri da ih obuči kako bi zamijenio trenutni kadar u main rosteru WWEa, za koje je on smatrao da tu ne pripadaju, a upravo među njima je Dunn. Da li onda uopće može biti slučajnost da je upravo Kevin Dunn taj koji najčešće pokušava srušiti sve proizvode NXTa?

dunn

Kada su prošle godine dovedeni Bo Dallas, Adam Rose i Paige iz NXTa, navodno je Dunn bio taj koji je šaptao Vinceu na uho da oni nisu prikladne zvijedze za WWE. Za Dallasa i Rosea jedva više i da se zna, dok je Paige i dalje na jakom nivou jer je bila jako popularna kod fanova.

Bray Wyatt je bio senzacija u NXTu, i dalje ga se hvali za neke dobre matcheve i za sjajan rad na mikrofonu, ali još nema neku značajniju pobjedu. Imao je debakl od rivaliteta protiv Cene prošle godine, u kojem je jednom pobijedio u užasno bookiranom cage matchu. Sam je gradio rivalitet protiv Undertakera za ovu Wrestlemaniju i izgubio je može se reči bez ispaljenog metka. Ima kapaciteta za jednog od najvećih ikad u WWEu, ali nikada da se njegov booking uskladi. Možda prerano pričamo o nekoj uroti protiv njega? Još nema titulu, ali mislim da je Bray predobar da ga se predugo drži ispod poršine.

Nedavno je na Rawu Randy Orton napravio određene remarke, kojim je ismijavao Kevin Owensa zbog debljine. Navodno je i ta ideja došla od Kevina Dunna, kao i to da Cesaro nosi odijela kroz njegov rivalitet sa Owensom, ističući koliko bolje Cesaro izgleda od Owensa. Takođe je procurila priča kako je John Cena insistirao da izgubi match protiv Owensa na Battlegroundu, ali je Kevin Dunn to stopirao. Iako su više sile WWEa bili intrigirani Owensom na početku, nakon samo mjesec dana je to sve isparilo, a kako je do toga došlo? Mislim da nakon ovoga nije potrebno ni reći.

Nakon ovih priča, da li može biti slučajnost onda da je Seth Rollins, čovjek koji je osvojio prvu NXT titulu, sada proglašen najgorim WWEWH prvakom u historiji zbog očajno lošeg bookiranja njegovog lika? Kako se može objasniti to da je od početka plan bio da se NXT djevojke pojave, da Charlotte ubrzo nakon toga postane prvakinja i da dominiraju divizijom, a pet do dvanaest se plan odjednom promijenio, i osvajanje titule odgođeno kako bi Nikki Bella mogla oboriti AJin rekord najduže Divas prvakinje (za 21 dan)? Da ne spominjem činjenicu da Kevin Dunn prezire način na koji nastupaju NXTove djevojke, i smatra kako se to ne uklapa u Divas stilu koji odgovara WWEu.

Iako je Vince McMahon jako tvrdoglava ličnost, prilično je lahko povodljiv, a to je istakao i CM Punk u svom poznatom promou na Rawu 2011., a izgleda da je prvi glas u njegovoj glavi taj Kevina Dunna. Dunn ipak nije sam, sa njim su i druge ličnosti koji žele zadržati svoj položaj u kompaniji, koji će biti znatno ugrožen dolaskom Triple Ha, koji je svoj manjak povodljivosti dokazao otpuštanjem John Laurinaitisa sa mjesta izvršnog potpredsjednika relacije s talentima, čovjeka koji je bio jedan od Vinceovih glavnih ljudi. Dunn svoj uticaj koristi u velikom pokretu unutar WWEa da se omalovaži NXT i da se ocrni njegov produkt, njegovi talenti i Triple Hova sposobnost, time odmah stavljajući sumnju na njegovu mogućnost da vodi kompaniju. Vince je oduvijek cijenio lojalnost više nego išta drugo, pa čak i familije – a dokaz tome je da njegov sin Shane McMahon uopće više niti ne radi u WWEu. Da li se Kevin Dunn pokušava nametnuti kao kandidat za preuzimanje kompanije? Možda želi bilo koga drugog osim Triple Ha, a možda već ima nekoga na umu – nekoga ko je dovoljno povodljiv kao i Vince.

Da li uistinu postoji urota protiv NXTa i Triple Ha? Da li je sve možda i previše prenapuhano? Kako priče izgledaju, igra prijestolja unutar WWEa je već uveliko počela, a kada i ko će biti konačan pobijednik? Ostaje nam da vidimo.

3 Comments on "Građanski rat u WWEu – Kome smeta NXT?"

  1. Moje mišljenje je to da se NXT zvijzde vrlo loše bookiraju kada pređu na main roster. Pokoja, ajde de, al skoro sve? To nije baš slučajnost.

  2. Osim komentara za shanea skoro pa se sa svima slažem. Ako stvarno postoje dvije frakcije sto sam gotovo siguran da postoje onda je dunnov način borbe kao i on glup ko k. Sumnjam da dunn ima puno utjecaja na nxt i kad svaki nxt”ppv” svi pričaju o nxt a ne o wwe ppv koliko ce trebati vincu (koji sve odobrava) da vidi da ekipa koja rasprodaje Arene odjedanput je beskorisna na wwe. Jer dunn ne uzdiže wwe on pokušava uništiti nxt a u procesu šteti wwe. Neću reci da je triple h Bogom dan ali kada ti je svako malo ppv prepun “kontroverzi” nesto ne štima.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*