STARDOM - najbrži kreativni pad jedne kompanije ikad?

World Wonder Ring Stardom
Odgovori
Avatar
Maki
Rank 13
Rank 13
Postovi: 24848
Pridružen/a: 09 stu 2018, 15:24
5
Status: Offline

STARDOM - najbrži kreativni pad jedne kompanije ikad?

Post Postao/la Maki »

29. decembar 2021. prvi Stardom Dream Queendom. Show se završio krunisanjem Saye Kamitani i Syuri za nove Wonder i World of Stardom šampionke. Fenomenalan show od početka do kraja. Jedan od najboljih showova koje sam ja gledao. I početak kraja zlatne ere Stardoma.

2021. je za Stardom bila fenomenalna kako na finansijskom tako i na booking planu. Utami vs Syuri rivalstvo, kulminacija Giulia vs Tam, Sayin uspon do vrha, AliKaba Goddess reign, MHP revitalizacija Artist titula, Hazukin povratak, početak QQ vs Oedo Tai feuda, AZMin High Speed reign itd. Bilo je i lošijih stvari tipa Mayuin booking kao i loše izveden turn Kid ali overall strašno dobra godina što je pokazao i kvalitet PPVova. Od prvih Cinderella do velikog Osaka showa u oktobru pa sve do pomenutog Queendoma. Nebo je bilo granica a 2022. je trebala biti još bolja.

Nije bila. Počelo je dobro. KAIRIn povratak uz dosta hypea, build ka World Climaxu kao najvećem PPVu do tada i dostavili su. World Climax 2022 je bio fenomenalan ali su se počele pokazivati pukotine. Prije svega Syurinim retainom nad Giulijom što je u ključnom trenutku svježu Giuliu nakon povratka u decembru ohladilo. Nakon toga sve je krenulo nizbrdo. Oba title reigna započeta na Queendomu su nepotrebno dugo trajala a pogotovo Sayin. Cijeli midcard i upper midcard je pao pod Kamitani. Priče nikada nisu dobile kulminacije. Momo vs AZM se dogodilo 8. januara 2022. i više nikad, Utami vs Momo na nekom PPVu nikad i Momo je, umjesto revitalizacije karijere, doživjela da opet bude u midcard purgatoriju. Umjesto da dobijemo QQ vs Oedo Tai u cageu dobili smo nepotrebni QQ vs STARS exhbition match. DDM vs GE je bio mirni raspad umjesto epske borbe tokom cijele godine. Utami je nakon što je cijeli 2021. bila Wolrd šampionka 2022. provela ne radeći ništa konkretno. AZM je zapela u High Speedu, Kid izgubila od Saye i utopila se u Oedo Tai sivilo.

5*GP je ogolio u potpunosti kreativni pad kompanije. Giulijina predvidljiva pobjeda, začinjena Hazukinim epskim kolapsom nakon 6-0, je ostavila gorak ukus u ustima. Takođe previše PPVa je bilo u 2022. Svaki mjesec je bio neki PPV što je previše za japansku kompaniju koja ne rade kao američke i gdje se PPVi svode samo na mečeve manje-više.

Dream Queendom 2 je bio dosta lošiji u odnosu na prvi. Obilježio ga je mlaki Wonder title meč u kojem je izazivala Haruka Umesaki, praktično rookie, i očekivana Giulijina pobjeda nad Syuri ali, zbog lošeg bookinga sredinom godine, Giulia je bila hladnija nego što bi bila da je osvojila u martu.

No potpuni kolaps se dogodio 2023. Prije svega Stardom je uveo 4. turnir u godini sa Triangle Derbyem. Turniri su u suštini najlijeniji booking. Samo random uparuj ljude i eto ti mjesec bookinga. A Triangle Derby je bio lijeno bookani turnir gdje su pobjednice bile tadašnje Artist šampionke. Kao da Rumble osvoji šampion. No opet se gradilo ka velikom PPVu u aprilu. All Star Grand Queendom je građen kao najveći PPV ikad a maineventao je najveći feud u Stardom istoriji: Giulia vs Tam Nakano. Uspjele su začiniti feud dodavanjem krvi i podići interesovanje. Ali onda se dogodio PPV i iz neobjašnjivih razlog Tam je srušila Giuliu. Giulia, za koju mnogi kažu da ima najveći star power u kompaniji, je imala World title reign sa 2 odbrane od kojih je jedna bila dupli countout znači samo 1 efektivna odbrana. Nakon lošeg bookinga 2022, Giulia je u 2023. dobila još gori i ponovo se ohladila.

No jedan drugi rezultat PPVa je bio zanimljiv. Okončavanje rekordnog reigna Saye Kamitani od strane Mine Shirakawa. Mina Shirakawa je uložila dosta truda da se izdigne iz reputacije "lijepog lica" i da pokaže da je kredibilna wrestlerka. To je krunisano osnivanjem sopstvenog stablea i osvajanjem Wonder titule. Ali onda je Stardom odlučio da kopira WWE i da ima title vs title meč za Flashing Champion gdje je Tam Nakano postala dupla šampionka. Mina Shirakawa, najinteresantnija pobjednica sa Grand Queendoma, je dobila reign sa 1 odbranom. Club Venus se komotno može odmah raspustiti, njihova liderka je pala na prvoj pravoj prepreci i pokazala da nije dostojna da vodi bilo šta. Mina sada opet mora ići kroz priču "overcoming adversity" iako je kroz tu priču već prošla nakon što joj je Kamitani slomila vilicu.

Da li će Mina vratiti titulu? Moguće ali ne vjerovatno. U Stardomu rijetko imamo 2x šampionke glavnih titula a to je uglavnom rezervisano za najviši rang kao što su Io, Mayu i evo Tam. Ali Mina nije u tom društvu. Vjerovatnije da će lutati cardom. Hoće li Giulia vratiti titulu? Malo vjerovatno. Giulia je opet ohlađena. Zašto? Tam Nakano je odlična ali nije Roman Reigns. Pa ni Roman Reigns nije taj nivo i mnogi su kritikovali WWE zbog odluke da mu daju obe titule. Šta se dobija spajanjem titula? Samo nepotrebno zatvaranje maineventa.

Tako da...loše, baš loše. Stardom kao da prolazi kroz lošu fazu Bushiroad bookinga kroz koju je NJPW ranije prošao kad su žrtvovali Naita zbog EVIL eksperimenta i zbog čega su, uz odlazak Elite, izgubili glavninu zapadnih fanova. Sama činjenica da 50% godine zauzimaju turniri govori koliko je to kreativno prazno. Budućnost nije svjetla za Stardom. Kao njihov veliki fan što znaju svi na forumu nije mi drago to reći ali je tako.
Avatar
Rio146
ProHrvanje Urednik
ProHrvanje Urednik
Postovi: 12357
Pridružen/a: 28 stu 2016, 12:26
7
Lokacija: Malehiko
Status: Offline

Re: STARDOM - najbrži kreativni pad jedne kompanije ikad?

Post Postao/la Rio146 »

2022. je bila odlična do Ciderelle. MIRAI kao pobjednica mi nije legla nikako. Pogotovo što smo imali Hazuki kao nedavnu povratnicu i Kogumu koja je imala nekakav momentum zbog FWC-a. A pošto je Koguma izgubila u finalu prve Cinderelle mogli su joj ovdje dati pobjedu. MIRAI je dobila, i ako po meni ne zasluženo nisam se pretjerano bunio jer znam koliko je dobra. Nažalost prokockala je priliku bezveze.

Nakon toga slijedi neki ni naprijed - ni nazad period sve do 5 Star GP-a. Osobno mi ne smeta što je Giulia uzela, jer imala je po meni dovoljan hype iza sebe. Fino se penjala ka vrhu Stardoma, i pobijedila Tam u finalu gdje je napokon završila taj feud (ili smo tako barem mislili). Turnir mi je ostao u lošem sjećanju zbog druga dva razloga, a to su duljina, jer se razvukao na preko 20 showowa (sad se sjećam zašto nikada nisam volio G1 Climax). Drugi je naravno booking Hazuki, koju su zajebali back-to-back.

Tu mi je već nekako Kamitani lagano počela gubit konce svoga reigna. Dok je tag scena bila jaka sa FWC-om, Black Desireom i New Eras. Artist je također bio ok, jer su pola godine držale MaiHimePoi a pola godine Oedo Tai.

Waka je imala solidnu priču sa negativnim streakom, a Hanan je imala najbolji Future reign ikada. Imala je jako dobre mečeve sa Hinom i Inabom. Oborila je rekord, i digla titulu na veći nivo kao i AZM sa HS titulom. Obe djevojke su prerasle te titule, ali u tom trenutku i nije bilo boljih opcija.

Goddesses Tag Liga je bila jako loše bookirana. Nije bila toliko duga, ali pobjednice su me razočarale. Nanae i Yuu nisu bile full time sa promocijom, i pored daleko boljih opcija upravo su one dobile titule. New Eras su trebale te titule ili eventualno Pink Kabuki, no Ogawa je htio dati titule freelancerima. Oedo Tai je također izgubio Artist titule od Prominence koje također nisu bile full time. Još jedan L po meni. Nakon toga svega Tam se izdiže preko noći i sa Natsupoi osvaja Goddesses of Stardom titule.

Saya je izgubila konce totalno kada je polomila Mininu vilicu, ali eto Mina je tu izvukla nešto pozitivno, dobila je još jedan meč nakon kojega smo svi znali da će uzet titulu. Dok s druge strane Tam neobjašnjivo dobiva title meč sa Giuliom i osvaja crveni pojas. Od osobe koja ne može dovest Waku do prve pobjede, do toga da bude glavna žena u promociji. Kako stvari nebi ostale takve, još sa Minom ima title vs title meč i sada je ona dupli šampion. Wakinu priču su razvukli previše i sad kad je i uzela pobjedu nikog nije bilo briga.
Yes Sir!
slika
Odgovori