La Liga 2018/2019

Primera

Arhiva nogometnih događanja sezone 2018/19
Odgovori
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Zasto je La Liga ove godine must watch?

slika
Vrijeme je da se napravi tema i za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal.Usto to je i liga sa najgorim savezom poslije balkanskih saveza i sa najgorim sudjenjem.Od ove godine se uvodi VAR. Prvi pokusaji sa VAR u prvom kolu primere i nisu nesto bili uspjesni.Sudije su u 3 slucaja( 2 openala i 1 ofsajd) odbijali da koriste VAR i time direktno stetili ekipe.Ako ce ga tako koristit bolje da ga nisu ni uveli.Savez je ove godine dogovorio zbog novca da se igraju utakmice u Americi.Isti onaj savez koji je 10 godina imao Ronalda i Mesija, te Guardioli Mouringa+ El Klasiko i nije uspjevao da marketinski bude ni blizu EPL.Danas pokusavaju sa nekim drugim stvarima kao jako na americko trziste ali izgleda da ce to biti odbaceno. Prosle sedmice kapiteni ekipa su se sastali sa sindikatom igraca da blokiraju tu odluku. Ipak kako stvari stoje 1 utakmica ce se i odigrati u Americi 27. januara izmedju Barcelone i Girone. Pomaze sto su ameri vlasnici Girone a Barca ko Barca mozda ih i nagovore


Triple Threat

Barcelona-GOAT Messi or fail
Barcelona je prvi favorit lige ove godine. Probleme u veznom redu pokusat ce da nadomjesti mladi wonderkid Arthur kojeg su doveli iz Gremia za 30 miliona. Tu su jos uvijek nezamjenljivi Buskec i Rakitic. Za trece mjesto u veznoj liniji ce se boriti Arthur, Sergi Roberto i Coutinho kojeg ce povremeno prebacivati napad-vezni red.Arturo Vidal je nova jeftina akvizicija uptinih koljena i upitnog ponasanja. Ako vrati formu iz Juvea moze biti najvece pojacanje ovo ljeto. Ovo je prva sezona Barcelone bez Inieste.Xavija nakon svih ovih godina nisu uspjeli zamjeniti a ne nazire se ni da bi mogli naci Inijestinu zamjenu. NAjveci problem Barcelone svih ovih godina je sto trazi zamjene Xaviju i Iniesti. Moraju da se pomire da takvih igraca tesko da ce vise biti.I ako ih ima kostat ce ogromne kolicine novca i mozda biti nedostupni. Isto tako odbijaju 4 4 2 sistem njihovog trenera Valverdea koji se cini odlicnom prosle sezone.Uzeli su ligu skoro bez poraza kada su im svi predvidjali potpunu katstrofu. U odbranu je stigao Lenglet iz Sevilje koji moze biti odlicna dopuna mladom ali vec odlicnom Umtitiju i Geraldu Piqeu.Ove godine bi napokon skupo placeni Dembele trebao da dobije potrebnu protekciju i potrebne minute za njegov razvoj koji je u mnogome usporen povredama.Doveden je jos jedan winger wonderkid brazilac Malcolm. Ukrali su ga Romi doslovno u zadnjoj minuti te za ocekivati je da i on i Dembele dobiju mnogo minuta ove sezone. Suarez je tu da zabije iz nemoguceg i promasi nemoguce. Udebljao se jos koju kilu pa sve drugo od njega ocekivati je pretjerano. Lionel Messi dolazi ponovo sa loseg SP. Zadnja 2 puta kada je dosao sa SP 2011 i 2015 to su bile najbolje Barcine sezone u zadnjih 10 godina a i najbolje njegove. Da li je Messi spreman za jos jednu GOAT sezonu? Bez nje Barcelona tesko da se moze nadati onome sto najvise zele. Trofeju Lige Prvaka

RojiBlancos-Spremni za titulu
Atletico MAdrid ulazi u ovu sezonu sa najjacim timom u historiji svog postojanja. Nikada Atletiko Madrid nije bio top 5 klub Evrope.Ove godine jeste.Itekako jeste.Po meni glavni favoriti za osvajanje LP.Na vec odlican tim koji je ludjak SImeone sklopio dolazi Thomas Lemar.Jedno vrhunsko krilo od samo 22 godine, U Monako je prosle godine bio najbolji igrac.Gelson Martins je stigao iz Sportinga za djabe i to je vjerovatno najbolji posao neke ekipe ovo ljeto.Igrac koji kosta 50 mil dobijes za djabe. Po meni najvazniji transfer je dolazak Rodrija. Potcjenjenog spanskog defanzvinog veznog iz Villareala. Gabi je otisao i trebala mu je zamjena. Dosao je bolji igrac od njega i vec spreman za Cholov sistem.Treba napomenuti i bekove koje su doveli Ariasa i pogtovo Johnnya koji su izvrsni za cijenu za koju su dosli. Zadrzali su Grizmana i to je za njih najbitnije.Cholo nece mnogo mjenjati u odnosu na prosle sezone.Tu su svi nosioci igre. Rodri ce da uleti umjesto Gabija a Lemar umjesto Carassca.Stup odbrane su 2 urugvajska stopera Gimenez i Godin uz trenutacno najboljeg golmana svijeta Oblaka.Po svim kladionicama oni su drugi favoriti za ligu a ne bi ove godine bilo iznenadjenje ako ih vidimo sa trofejom La lige.Sto da ne i sa duplom krunom. Cholov sistem je rodjen za Ligu Prvaka.
Ovaj tim ima strasan ofanzivni potencijal ali sa Cholovim sitemom mislim da ce se i dalje najvise fokusirati na neprobojnu odbranu i kontre.
Da li Antoine Grieznann moze preci na sljedeci level i postati Ballon d'Or igrac?

Real Madrid-Mlada španska krv
Real Marid je pretrpio najmanje promjena u odnosu na proslu sezonu.Ali kakvih promjena.Prvi put od 2009 nema Cristiana Ronalda.Covjeka koji je obljezio jednu eru najveceg kluba na svijetu.Vec godinu dvije Ronaldo je teasao odlazak a Perez ga je ove godine i odlucio da pusti. Trazio je povecanje ugovora na level Neymara i Messija a Real nije zelio toliko da mu dadne.Plus desio se i taj skandal sa porezom gdje klub nije htio da stane iza svog igraca.Bilo kako bilo Gareth Bale je igrac koji bi najvise mogao profitirati odlaskom Ronalda. Ove godine od njega se ocekuje da postane taj covjek koji ce nositi Real Madrid do uspjeha.Njegov zdravstveni bilten je isto mnogo zabrinjavajuci. Druga velika promjena se desila na klupi. Nema vise Zidanea. Covjeka koji je uzeo 3/3 Lp. Zamjenio ga je bivsi spanjolski selektor Julen Lopategui. Lopateguio je poslije faila u Portu imao strasne 2 godine sa reprenzetacijom.Imao je 3 nereijsene i 0 poraza u oko 30tak utakmica. Fantastican skor. Njegov fudbal se zasniva na posjedu i visokom presingu.Od igraca najvise se ocekuje od spanskog dua Isco/Asensio da budu nosioci jednog novog spanskog reala.I dalje je tu najbolji vezni red univerzuma prevodjen Modricem i Kroosom. Mladi ali supertalentovani Dani CEballos ceka svoju priliku da zasja a Casemiro i Marcos Llorente su tu da kvare napade protivnickih ekipa. Najvece pojacanje je Thibault Curtois. Iako je Keylor Navas sasvim ok golman on vise nije za Real Madrida. JEdnostavno nije kompletan da brani za tako dobar tim. Njegovi refleksi i bacanja su vrhunski medjutim visina, igranje nogom i reagovanje u prekidima je nesto sto je na manjem levelu nego sto bi trebalo biti kod golmana Reala.Zato je rjesena ta poziicja golmana sa najboljim golmanom SP.Dovedem je jos jedan desni bek koji ce praviti konkurenciju Carvajalu.Carvajal je imao losu proslu sezonu i trebala mu je jaka konkurencija.Ne mozes naci jacu od najboljeg beka lige od prosle godine Alvara Ordiozole.Napadac medjutim nije doveden. KArim Benzema nije kvalitet za Real MAdrid a jos uvijek je tu kao prvi napadac. Perez vvjeruje u njega iako je trener trazio novog napadaca.To ce biti najveic problem REala ove godine iako novi sitem , novi trener bi moglo znaciti skroz druaciju igru.
Real ove godine nije favorit ni za sta. Barem ne onoliki koliki je bio do sada. Vecinom trenirima treba oko godinu dana da ubace svoj sustav u Real MAdrid. Kod Moruinha, Ancelottija i zidanea se najbolji fudbal igrao u njihovoj drugoj sezoni u klubu. Mnogo obecavajucih stvari se vidjelo u prvom kolu protiv Getafea ali ima jos mnooogo prostora za napredak.

Borba za 4.


Valencia-Nova Era

Valencia je ekipa koja je na pocetku 21. stoljeac bila najbolja u Spaniji. Do 2005 su drzali jako visok nivo a onda polagani pad. Nakon 2010 oni tumaraju po midcardu Spanjolske lige od 8. do 15. pozicije.Nakon sto prije 3 sezone umalo nisu ispali desio se veliki zaokret u klubskoj politici. Kao prvo i najvaznije doveden je stub ove Valencie trener Marcelinho.Jedan od najpotcjenjenijih i najboljih trenera u Spaniji.S time je poceo Valencijin uzlet ka vrhu.Vazno je dodati da su prosle sezone zavrsili samo 3 boda iza mnogo skupljeg Real Madrida. Najbitniji igrac je napadac Rodrigo uz ubojitu lijevu stranu Toni Lato- Jose Luis Gaya.Kongdobia se preporodio kod njih i otkupljen je od Intera,Dovedeni su napadaci Gameiro i Batshuayi koji se nisu snasli u jacim klubovima Atletiku i Chelseau.Od akvizicija treba da se spomene i igrac koji je imalo pravi mali bum na nedavno zavrsenom svjetskom Denis Cherysev.Valencia vec 2 godine igra pod sustavom Marcelinha. Ove godine su najjaci jos od 2008. godine. Da li je vrijeme da dobijemo Spanjolsku veliku cetvorku?

Villareal-Fornals treba iskorak
Nakon sto su otpustili Marcelinha ocekivano krenuli su prema dolje. I ove godine ostaju bez Lige Pravaka.Prilicno losa sezona iza njih gdje su tek u zadnjem kolu izborili 5. pzoiciju. Na ljeto su izgubili najboljeg igraca Samu Castilleja koji je na moje izneadjenje napraivo korak nazad i otisao u Milan.Mnogo su trosili ovo ljeto.Doveli su iz Espanyola povremenog reprenzetativca i odlicnog napadaca Gerarda Morena za za njh velikih 18 miliona.Za 16m dosao je Toko Ekambi napadac s cijim kvalitetama nisam upoznat jer ipak igrao je za Angiers u francuskoj.Mada ako je kostao 16 miliona a spanski klubovi su teski na novcu mogao bi da bude doabr.Mladi wonderkid iz Argentine Caceres trebao bi da popravi vezni red dok Layun je odlican bek koji mozda zaslzuuje da i igra u boljem klubu.Ovo ljeto vratili su se i odbjegli sinovi spanske primere veteran Santi Cazorla i Carlos Bacca koji je svoje najsvjetlije dane vidio dok je nosio dres Sevilje.Mnogo novih pojacanja koje ce trebati ukombinirati i sigurno ne treba ocekivati mnogo od njih na pocetku sezone.Igrac kojem se najvise radujem iduce sezone kod njh je PAblo Fornals.22 godinjsi spanski talent koji je bio najsvjetlija tacka ekipe prosle sezone. Ove godine ako napravi iskorark ocekujem ga u jednom od vrhunskih klubova Evrope.

Betis-Fudbal je ljubav
Kao sto obicno biva kada vam ne ide lose, kada se borite za opstanak prvo sto radite mjenjate trenera.Ali rijetko ko uradi ono sto je Betis uradio. Dovede covjeka koji ce klub okrenuti naglavacke. Qique Setien je mogu slobodno reci poslije Pepa Guardiole najbolji spanski trener.Covjek koji je imao izlet u Milan 90tih pa poslije tumarao po spanjolskim klubovima zadnjih godina radi nevjerovatne stvari. Prvo je preuzeo Las Palmas i od drugoligasa napravio ekipu koja igra Evropu. Sada sa Betisom radi jos vece stvari. u 2 godine je Betis od kandidata za segundu postao kandidat za Ligu Prvaka.Betis je prosle godine igrao najljepsi fudbal u Spaniji.Bili su 5. da bi u zadnjem kolu izgubili i zavrsili 6. Medjutim to za njih nije problem jer je i 6 mjesto bilo mnogo bolje od onog sto se zamisljalo prije pocetka sezone. Uspjeli su i da pobjede Real na Bernabeu.Najbolje stvari Betis je ove godine uradio na Free transfere. Doveli su Pau Lopeza jednog sasvim dobrog golmana,canalesa odlicnog AM za njihove uvjete i Inuia napdaca koji je bio najbolji igrac Eibara godinu ranije a pokazao se i na SP.Medjutim ono sto je sve zarpepastilo pa i mene je transfer Williama Carvalha. Igrac takvog kvaliteta u Betisu nije igrao jos od Joaquina u prajmu. Igrac koji je bio na meti Uniteda i Arsenala zavrsio je u Betisu.Uz super trenera,Marca Bartru , Boudebuza Inuia,Tella i starog lisca Guardada Betis ima pravo da se nada LP.I naravno njih Benito Villamarin ce biti pun svake sedmice.

Sevilla-Back on the track
Betisov gradski rival od odlaska Emerya ima sezona za zaborav. Nema vise ni dobrih i pametnih transfera odlaskom Moncija u Romu. Od kluba koji osvaja trofeje u Evropi postali su klub koji je drugi u svom gradu.Najbitnija je da su promjenili trenera.Dosao je Pablo Machin covjek koji od Girone treceligasa napravi ekipu za top 10 u Spaniji.Dva najbitnija poajcanja za ukupno 30m su im dosli iz francuske lige.Vezni igrac Amadou i stoper Gagnon.Obojica su kostali po 15 a Gagnona bi mogli za par sezona da prodaju za 30+.Golmana Rica ce da zamjeni Baselov Vecik a tu je i Roque Mesa koji se vraca nakon propale sezone u Swanseu.Na posdubu je dosao Andre Silva i zabio 3 gola u prvoj utakmici u primeri.Ako on se vrati na forumu u kojoj je bio prije Milana Sevilja ima mnogo da se nada. Ne treba zaboraivti ni njegovog partnera u kriminalu Wissama Ben Yeddera.Nije mnogo proslo od njegovih golova protiv Uniteda u LP.Seviljin najbolji igrac je produkt realove skole Pablo Sarabia.Ofanvizvni veznjak koji kao i vecina spanaca zna sve sa loptom.Bilo je ocekivanja da nakon dobre sezone se vrati u real ali nastavit ce se u Sevilji da se dokazuje.Sevilja na papiru najslabije izgleda od ekipa koje se bore za LP ali ako Machin to postavi kako on zna ni Lp nije nedosanjan san.
Zadnja izmjena: Melloo, dana/u 25 kol 2018, 20:40, ukupno mijenjano 2 puta.
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57874
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Sherpa »

ovo je liga koja je stavila el classico iznad lige i koja nikada neće uspjeti postati medijski značajna koliko bi mogla. seria a je samo s ronaldom napravila veći buzz nego ovi kad su imali i njega i messija (samo je el classico bio važan). no vide se i problemi. Real koji ima najmanje gledatelja unazad zadnjih x godina, od kada je ronaldo otišao. što donekle pokazuje koliko su plastičnih navijača imali, te koliko su potpore doma izgubili. a čini mi se da ista sudbina čeka i barcu kada messi ode (barem u penziju).
slika
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Sherpa je napisao/la:QR_BBPOST ovo je liga koja je stavila el classico iznad lige i koja nikada neće uspjeti postati medijski značajna koliko bi mogla. seria a je samo s ronaldom napravila veći buzz nego ovi kad su imali i njega i messija (samo je el classico bio važan). no vide se i problemi. Real koji ima najmanje gledatelja unazad zadnjih x godina, od kada je ronaldo otišao. što donekle pokazuje koliko su plastičnih navijača imali, te koliko su potpore doma izgubili. a čini mi se da ista sudbina čeka i barcu kada messi ode (barem u penziju).
ma liga je katastrofa kada gledas vodjstvo i ostale stvari.Toliko glupih stvari niko ne bi uradio kao oni.
Real prvo kolo 48000/81000
barcleona prvo kolo 52000/90000
U prvom kolu od 10 utakmica, samo 1 domaci stadion je bio pun
Spanci nisu ludi za fudbalom.Kasni august je. Mnogi su na godisnjim.Termini su u 22:15 zbog vrucina. Dodjes kuci kasno. Spanci ne idu na utakmice ako im nije pri ruci. Ocekujem porast gledatelja u narednim utakmicama ali za takvu ligu imat 1 ispunjen stadion u cijelom kolu je sramota
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Apdejtao sam post sa ekipama koje se bore za Lp.
Veceras cu jos da ubacim best of the rest
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Odlican video o Betisu koje bolje opisuje radi Setiena od mene.Sve preporuke
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Strasna utakmica Barce i Valladolida.Na kraju VAR spasava barcu.Ne mogu se nacudit koliko su spanske ekipe tehnicki i takticki superiorne u odnosu na ostatatak svijeta
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Betis doveo Lo CElsa iz PSG. Prvi favoriti za Europa ligu.
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57874
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Sherpa »

Melloo je napisao/la:QR_BBPOST Betis doveo Lo CElsa iz PSG. Prvi favoriti za Europa ligu.
ideš prenaglo, pošto ovisi tko će ispast iz LP, pošto možda i neki top klub ispadne i uđe u EL
slika
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Sherpa je napisao/la:
Melloo je napisao/la:QR_BBPOST Betis doveo Lo CElsa iz PSG. Prvi favoriti za Europa ligu.
ideš prenaglo, pošto ovisi tko će ispast iz LP, pošto možda i neki top klub ispadne i uđe u EL
Mislim od ovih sto sad igrjau.Ne moze znat ko ce ispast jbg, ima zajebanih grupa u LP
Nemaju sad tim kao neki englezi ali jbg ne vjerujem da ce oni bas 100% igrat to
Avatar
azo
Rank 11
Rank 11
Postovi: 7305
Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:03
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la azo »

mislim da pored Chelsea teško Betis moze nesta vise, ima i onih iz CL kao sto Sherpa kaze...
slika

“Be like a diamond, precious and rare, not like a stone, found everywhere.”
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Emisija o La ligi na sk hr
Kvalitetnih pola sata.Svak ko ima vrmeena neka pogleda
http://sportklub.hr/Nogomet/Primera/a65 ... njima.html
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57874
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Sherpa »

postalo i ovo zanimljivo, real izgleda jako loše prema iza, tranzicija ih ubila
slika
Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9181
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
7
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Melloo »

Mjenjaju se treneri vec godinama unazad. Mjenjaju se igraci na nekim pozicijama.Liga se jako tesko skoro nemoguce uzima.Zbog cega?
Pa bas zbog onog sto smo vidjeli sinoc.Taj core ekipe Marcelo,Ramos,Benzema koji je tu vec 10 godina jednostavno ne zeli da igra ligaske utakmice. Iz utakmice u utakmicu oni prave greske, ne postoje na terenu i onda na kraju sezone drugi ljudi se proglase krivim i otjeraju.Ono sinoc ja ne mogu nazvati fudbalskom igrom i taktikom. Ljudi su jednostanvo svi zajedno izasli na teren nezainteresovani da igraju utakmicu.
Bilo je trenera poput Beniteza koji su pokusali to da promjene.Kaznjavali igrace klupom iducu zbog toga ali to je bilo kratkog maha dok se nisu pobunili protiv njega.Trenutacna svlacionica reala predvodjena ramosom je kancer. Sve dok se ne odstrane igraci kao sto su marcelo i benzema bolje nece biti. Treba traziti i novog stopera da klupira Ramosa jer on sta radi zadnjih sezona u 90% utakmica je sramota.Varane igra i za njega i za sebe.

Ove godine imamo srece da je tu nikad losija Barca. Atletiko kao sto sam i napisao u prvom postu je najveci favorit lige i vec i za vikend ocekujem na prvom mjestu lige.
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57874
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

La Liga 2018/2019

Post Postao/la Sherpa »

Melloo je napisao/la:QR_BBPOST Atletiko kao sto sam i napisao u prvom postu je najveci favorit lige i vec i za vikend ocekujem na prvom mjestu lige.
kako si suptilno najavio derbi i očekivanja za isti :D

al atletico je od -8 'mi smo van trke za naslov' došao do ' jedna pobjeda i eto nas tu'.
slika
Odgovori