Religija

Nasumični razgovori
Sherpa
Administrator
Administrator
8
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

Re: Religija

Post Postao/la Sherpa »

Ne događa se u bosni je samo ignorantski odgovor nekoga tko neće vidjeti stvari onakvima kakvima jesu. Događa se, itekako se događa, samo ti to nemreš vidjeti jer si već godinama točno ono najbolje na što vjerski fanatici ciljalju. Netko tko smatra da sve što vjera kaže je ispravno, koji nema ni trunke propitkivanja svega toga. Kojeg su u teen danima toliko oblikovali i indoktrinirali da mu je nemoguće vidjeti stvari drugačije. Na isti način na koji njihovi pogledi nisu slobodni nisu ni tvoji.
slika
FinalBesir
Rank 5
Rank 5
Status: Online

Post Postao/la FinalBesir »

Ja govorim za Bosnu kao podrucje gdje zivim.
Mene u mojim teen danima niko nije tjerao ni na sta.
Niti su me oblikovali. Niti ja ne ne-propitkujem stvari. Sve je to licno moj slobodni izbor.

Malo sam pretjerao u prethodnim komentarima pa isprike jos jednom, sa limunom sam malo privatno popricao. Let's agree to disaagree.
Aleksa odblokiraj Nenada na Instagramu.
ejdzejp1
Rank 11
Rank 11
7

Post Postao/la ejdzejp1 »

Sherpa je napisao/la: 30 stu 2024, 11:11 Događa se, itekako se događa, samo ti to nemreš vidjeti
u mom gradu i okolici, a i sudeći po onome što sam vidio i čuo za druge gradove situacija je obrnuta (a velika većina stanovnika su muslimani), dakle žene koje se odluče na nikab budu osuđivane od strane društva i prolaze kroz svu prateću psihološku torturu

još uvijek nisam čuo za slučaj da je neka žena ovdje natjerana da stavi nikab, već je situacija baš suprotna od toga (Gornja Maoča je posebna priča)
slika
Sherpa
Administrator
Administrator
8
Kontakt:

Post Postao/la Sherpa »

Natjerana je od doma, kroz obiteljski i religiozni presing, što se od nje očekuje i sve slično. To je one stvari koje nećeš ni čuti ni vidjeti, zapravo ne možeš ni čuti ni vidjeti zbog toga kako su odgajane, ali se događaju u pozadini. Kućno odgajanje kroz cijeli njen život, od najmlađih uzrasta do formativnih godina. I da, one će kazati kako je to 'njihov osobni izbor', no sve to što je prethodilo tome je uvjetovanje koje oblikuje odluke.

Prisila postoji na hrpu načina, nitko nije kazao da je netko uzeo pištolj i natjerao je na to.
slika
Maki
Rank 13
Rank 13
6

Post Postao/la Maki »

Pustite ljude da žive kako hoće.
slika
Sherpa
Administrator
Administrator
8
Kontakt:

Post Postao/la Sherpa »

Maki je napisao/la: 30 stu 2024, 17:37 Pustite ljude da žive kako hoće.
Trebaju postojati neke civilizacijske norme. Pogotovo što imaš zemlji u kojima je to prihvatljivo.

Ili ćemo puštati u ubojice da žive kako hoće?
slika
FinalBesir
Rank 5
Rank 5

Sherpa, sta je problematicno ako zena svojom voljom (bez pritisaka) zeli da nosi hidzab ili nikab? Koga ona time ugrozava?
HunterDX
Rank 13
Rank 13
6

Post Postao/la HunterDX »

Danas je vreme kada se menja pol i prave razne gluposti. Ne znam zašto bi bio problem nošenje Hidžaba po slobodnoj volji?
Sherpa
Administrator
Administrator
8
Kontakt:

Post Postao/la Sherpa »

Što stvari šerijatskog zakona spadaju u šerijatski svijet, ne u moderno društvo. U kojima su žene zadnjih 100 godina radile na tome da dobiju ravnopravnost i isti status kao i muškarci. Ne treba ta submisivnosti srednjeg vijeka.

Braniti ovo spada u kategoriju - reci mi da nisi za ravnopravnost žena bez da mi kažeš da nisi za ravnopravnost žena.
slika
FinalBesir
Rank 5
Rank 5

Ovo je i poenta ravnopravnosti.
Ako zele da hodaju u bikiniu neka hodaju. Ako zele da hodaju u Hidzabu neka hodaju. Zabranom hidzaba bi im opet odredjivali kako ss mogu oblaciti.
Sherpa
Administrator
Administrator
8
Kontakt:

Post Postao/la Sherpa »

Pa čim ideš na izjednačavanja toga je potpuno jasno kako ne razumiješ da nije problem u tom što se nosi nego zašto. Zato što je nazadna kultura srednjeg vijeka koja dehumanizira ženu, koja nije nikakav član društva s kojim možeš komunicirati nego je maltene robovsko vlasništvo svog muškarca. Ili drugim riječima sve što bikini nije. Gdje uopće ne govorimo o sigurnosnim problemima kao što je identifikacija osobe.

A kada govorimo o humanizaciji, teško da su to države u kojima su takve stvari dozvoljene. U kojoj prebiju curu jer je pokazala kosu, u kojima do prije 10 godina nisu imale ni pravo glasa ili još dozvoljavaju dogovorene brakove čim cura dobije prvu menstruaciju.
slika
FinalBesir
Rank 5
Rank 5

Tebi je jedini problem to sto se nosi zbog religije. Jasno je da si islamofob. Ona to nosi zbog svog uvjerenja, zbog svoje religije, ona to zeli. Tebi je to dehumaniziranje, njoj ociglsdno nije. Sto se tice identifika ike to nije problem, druge zene ih mogu identificirati.

Sto se tice tih drzava tipa Afganistan, to svakako ne podrzavam. Nista od toga sto si naveo. Al zasto bi to zabranjivali ovdje?
Sherpa
Administrator
Administrator
8
Kontakt:

Post Postao/la Sherpa »

Zato što je to šerijatski zakon i ne treba dozvoljavati da vjerski zakoni budu jači od dražvnih. Neovisno koja je religija u pitanju.

I ponavljam, naravno da je dehumanizirajuće, popričaj s ženama pa ćeš vidjeti kakve one imaju mišljenje o tome. Ali ne s muslimankama. Pa ćeš možda shvatiti koliko je takva praksa nazadna. Na kraju dana, ta praksa na ovim prostorima nije postojala, u jugoslaviji je bila zabranjena i nije bilo nikakvih drama oko toga. I odjednom se jačanjem militarističkih (terorističkih) grana islama vraća. To su stvari koje ne podržavaš? Pa kako onda podržavaš njihove popratne pojave, kao navedenu
slika
FinalBesir
Rank 5
Rank 5

Pa nisam ja kazao da se ovdje treba uvesti serijat. Nego da zene jednostavno imaju pravo da se oblace kako zele.

Nekim zenama je to ok, nekima nije. Moja poenta je samo da one ako to zele nositi neka nose. Bez icije prisile.

Imas slika od prije 100god i za vrijeme WW2 gdje su zene nosile Burke. Pokrivanje ti je ovdje maltene od poiave Turaka.

U Jugoslavije je sto sta bilo zabranjeno. Nisi smio ispricati vic o Titu. Nisi mu smio nista prigovorit. Svakako ja nisam zivio u to doba, tako da i ne pricam puno u Jugoslaviji generalno.
Sherpa
Administrator
Administrator
8
Kontakt:

Post Postao/la Sherpa »

FinalBesir je napisao/la: 30 stu 2024, 20:44 Nekim zenama je to ok, nekima nije. Moja poenta je samo da one ako to zele nositi neka nose. Bez icije prisile.
I opet se vraćamo da postoji ta prisila od strane šerijatskog zakona kroz obitelj, ponajprije muža (i ostalih muških članova familije). I nećeš nikada čuti da je to prisila jer 'njeno poštovanje prema svom čovjeku' mnogima neće dozvoliti da to kažu. Kada bi iskreno mogli ispitati koliko njih je kroz okolinu prisiljeno vidio bi da je taj broj vjeorjatno jako visok

Ovo ti se svodi kao i na svinjetinu. Dobar dio muslimana van islamskih država je jede (ovdje kod nas su svi barem probali). Ali samo kada nitko ne vidi. Čim su u društvu drugih muslimana to se neće dogoditi zbog osude okoline, zbog jasnog kršenja pravila. Stavi tu jednu koja 'samostalno to nosi po svom izboru' u društvo gdje nema nikoga poznatog, pa da vidimo koliki postotak njih bi nosio bilo što takvo, a koliko bi ih raspustio kosu. Taj postotak bi bio prilično velik, jer i sada ih imaš koje ništa takvo ne nose. No to su one snažnijeg karaktera i inteligentije koje usprkos pritiska okoline nije briga za to.
slika
Odgovori