Gastro kutak

Iće i piće

Nasumični razgovori
Avatar
lemonzoo
Rank 10
Rank 10
Postovi: 3012
Pridružen/a: 19 tra 2020, 15:28
4
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la lemonzoo »

Sherpa je napisao/la:QR_BBPOST Može preporuka kada radiš palentu? Začini je dobro i sporo kuhaj. Možeš staviti sol papar, možeš dodati maslaca da bude kremastija, možeš dodati (što ja obavezno radim) ribanog sira, parmezan ako imaš nešto slično jednako dobro.
Fala, probat ću u idućoj turi. Dodaje li se to sve dok kuvaš ili možda parmezan kad se poslužuje?
Ja samo ulijem triput vode, posolim, čekam da prokuva pa dodam palentu i miješam dok se ne zgusne. Vjerojatno će biti ukusnija s tim dodacima.
Uvijek u pravu.
Avatar
The A-Lister (B.L.)
Rank 13
Rank 13
Postovi: 17359
Pridružen/a: 01 tra 2020, 19:11
4
Lokacija: ZeGej
O meni: Mali od skandala. Osnivač ŠAS-a. Student Poslovne ekonomije. Baby Lasagna stan. Pobjednik Dnore 2025.

🇺🇦🇵🇸🇦🇲
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la The A-Lister (B.L.) »

lemonzoo je napisao/la:QR_BBPOST Kontam. Staviš ono obično ulje za prženje ili je to nešto specijalno?
Nisam nikad to tako radio.
Najčešće suncokretovo a nekad sojino.
Avatar
lemonzoo
Rank 10
Rank 10
Postovi: 3012
Pridružen/a: 19 tra 2020, 15:28
4
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la lemonzoo »

The A-Lister je napisao/la:QR_BBPOST
lemonzoo je napisao/la:QR_BBPOST Kontam. Staviš ono obično ulje za prženje ili je to nešto specijalno?
Nisam nikad to tako radio.
Najčešće suncokretovo a nekad sojino.
Ne znam bih li to probao, djeluje mi odurno. Da li se pojesti?
Uvijek u pravu.
Avatar
The A-Lister (B.L.)
Rank 13
Rank 13
Postovi: 17359
Pridružen/a: 01 tra 2020, 19:11
4
Lokacija: ZeGej
O meni: Mali od skandala. Osnivač ŠAS-a. Student Poslovne ekonomije. Baby Lasagna stan. Pobjednik Dnore 2025.

🇺🇦🇵🇸🇦🇲
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la The A-Lister (B.L.) »

lemonzoo je napisao/la:QR_BBPOST
The A-Lister je napisao/la:QR_BBPOST
lemonzoo je napisao/la:QR_BBPOST Kontam. Staviš ono obično ulje za prženje ili je to nešto specijalno?
Nisam nikad to tako radio.
Najčešće suncokretovo a nekad sojino.
Ne znam bih li to probao, djeluje mi odurno. Da li se pojesti?
Pa ja to volim, ali svatko ima svoj ukus naravno. Ako si se navikao na palentu klasičnu možda ti i ne bih preporučio :roll:
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57689
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Sherpa »

Sol dodam vodi dok se kuha, kako bi bolje se prinila za palentu kada dodam. Ako imaš kocku za juhu ili temeljac, možepšu tome kuhatu / dodati. Imat ćeš još bolji okus.

Papar dodam kada ubacim palentu. Premda možeš i ranije u samu vodu, na istom principu ko i sol.

Ribani sir dodaješ odmah nakon palente. Palentu mođeš dugo kuhati, ako je na laganoj vatri neće joj biti ništa, samo bodu onda reguliraš. Tako da ideš na to da ti se sir otopi i pomješa s palentom. Maslac dodaš pred kraj, dodat će masnoće koja uvijek dodaje mal jelu, s dodat će još jednu dozu kremastosti. Maslac možeš dodati i kada ugasiš vatru, pošto će ti toplina biti dovoljna da ga otopi i spoji sa svime.

Generalno palenta je najbolja kada je vruća. Ako oš ideje što kad nije, samo reci :)
slika
Avatar
Eumaus The Swineherd
ProHrvanje Urednik
ProHrvanje Urednik
Postovi: 23268
Pridružen/a: 22 sij 2018, 18:02
6
Lokacija: Split
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Eumaus The Swineherd »

Ovo izgleda stvarno dobro

slika
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57689
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Sherpa »

Slažem se, no ovo je moj problem kod ovih recepata od prije 200 godina - sve ih rade na moderan način. Pošto su mnoge stvari u ovom periodu evoluirale. Recimo pile - em nisu bila tako debela i puna mesa ko danas, em nisi baš mogao raditi samo krila, osim ako nisi bio turbo bogat. A korištenje limuna recimo govori da je taj netko morao biti imućan. (Kao ni dosavanje temeljca).

90% obitelji tog perioda bi si ovo teško priuštile, za nešto što na prvu izgleda kaoo prilično običan obrok.
slika
Avatar
Eumaus The Swineherd
ProHrvanje Urednik
ProHrvanje Urednik
Postovi: 23268
Pridružen/a: 22 sij 2018, 18:02
6
Lokacija: Split
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Eumaus The Swineherd »

Pa i za očekivat da je tako, recepte koje on koristi su iz kuharica iz tog perioda, a kuharicu će realno imat minimalno viša srednja klasa ajmo reć. Iako na kanalu ima i dosta recepata koje bi možda radile i prosječne pa čak i siromašne obitelji, samo šta jebiga nagađam da te nisu toliko ukusne i zanimljive publici.
slika
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57689
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Sherpa »

Slažem se, samo kažem, neke stvari evoluiraju. Teško da su koristili temeljac, osim ako nije kuhan isti dan. Mnoge stvari je bilo teško očuvati.
slika
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57689
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Sherpa »

slika
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57689
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Sherpa »

Mogao bih jednom krenuti ih redom raditi

slika
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57689
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Sherpa »

Danas na prvoj pričesti je janjetina bila sjajna. Ugrabio i glavu te je očisio - obrazi su najbolja stvar koju nitko ne jede.
slika
Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 57689
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
7
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Sherpa »

slika
Avatar
Eumaus The Swineherd
ProHrvanje Urednik
ProHrvanje Urednik
Postovi: 23268
Pridružen/a: 22 sij 2018, 18:02
6
Lokacija: Split
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la Eumaus The Swineherd »

Baš me zanima oće moja madre ove godine pravit :think:
slika
Avatar
lemonzoo
Rank 10
Rank 10
Postovi: 3012
Pridružen/a: 19 tra 2020, 15:28
4
Status: Offline

Gastro kutak

Post Postao/la lemonzoo »

Je l' to liker?
Uvijek u pravu.
Odgovori