Zajedničko gledanje u subotu u 20 sati NWA The Great American Bash 1989 - Stream na Twitchu, chat na Discordu.

Tema sedmice: ere WWE-a

Komentari o najpopularnijoj wrestling organizaciji današnjice
Avatar
Maki
Član mjeseca
Član mjeseca
Postovi: 6805
Pridružen/a: 09 stu 2018, 15:24
Reputation: 2128
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la Maki » 08 sij 2019, 14:22

Istorija WWE-a se dijeli na više era i svako ima svoju omiljenu eru. Ja ću ukratko proći kroz ere WWE-a i navesti pros i cons za svaku. Sve je ovo moje mišljenje tako da se nemojte uvrijediti ako se ne slažete sa mnom. Krenuću od Golden Ere jer one ranije ere ne poznajem dovoljno dobro.

Golden Era (1984-1990)
Pros:

1. harizmatični likovi na rosteru. Golden era je bila puna likova koji su zaista bili prihvaćeni od strane publike i mogli su manipulisati publikom. To su likovi kao Hogan, Savage, Warrior, DiBiase, Orndorff, Andre, Heenan itd. Roster je zaista bio prepun velikih legendi.

2. važnost titula. Titule nikada nisu bile važnije u WWE-u nego u Golden Eri. Sve muške titule su zaista bile zaštićene. WWF titula je predstavljena kao velika stvar oko koje su se velike legende borile. Međutim, važnost titula se najviše ogleda u ponašanju prema IC i tag titulama. Obe titule su zaista bile vrijedne tada. IC titulu su nosile legende kao Ricky Steamboat, Honky Tonk Man, Randy Savage, Rick Rude itd. IC titula je davana onim kečerima za koje je Vince imao velike planove tako da nikada nije bila samo prop kao danas već je označavalo da onaj koji ima IC titule ima pred sobom svijetlu budućnost. Tag titule su davane samo pravim timovima kao što su Demolition, Hart Foundation, Brain Busters itd. To dosta znači za prestiž titula.

3. upečatljive priče. Nije svaka GE priča bila odlična, ali one koje su bile odlične su zaista bile odlične. Storyi kao Hogan-Piper, Hogan-Andre, Hogan-Savage, Savage-Steamboat, Warrior-Hogan se pamte i dan danas. Jednostavno, WWF tada nije žurio sa pričama već je puštao da se priče malo duže razvijaju. Pa recimo Hogan vs. Savage se razvijao godinu dana.

Cons:

1. in-ring akcija nije bila baš najbolja. Bilo je dosta odličnih mečeva, kao Savage-Steamboat sa WM 3, ali u poređenju sa nekim drugim erama Golden Era nije baš imala dobru in-ring akciju.

2. bilo je tu i onih tzv. cartoon likova koji zaista sada izgledaju jadno. Likovi kao Cousin Luke, Uncle Elmer, Akeem itd.


Transition/New Generation Era (1990-1997)
Pros:

1. poboljšanje mečeva. U ovoj eri su likovi kao Shawn Michaels, Bret Hart, Owen Hart, Razor Ramon itd. dobili pusheve i odmah se vidjelo i poboljšanje mečeva. Ova era nam je pružila dosta dobrih mečeva kao što su Owen-Bret i Razor-HBK sa Manije 10, Owen-Bret sa Slama 1994, Austin-Bret sa WM 13, HBK-Bret na Survivor Seriesu 1992 i na WM 12 itd. Zaista se vidjelo da se mečevi poboljšavaju.

2. postavljanje temelja Attitude Ere. SCSA je postao sve značajniji nakon pobjede u KOTR 96. i tokom feuda sa Hartom. Kako je era odmicala, program je takođe postajao sve ozbiljniji i nije se toliko oslanjao na cartoon likove.

Cons:

1. još više cartoon likova. Golden Era je počela, ali je ova era zaista pretjerala sa cartoon likovima. Doink, Mantaur, Papa Shango, GOBBLEDY GOOKER, Phantasio itd. Ovi likovi su čak i dobijali bitne storye, recimo Shango je bio umiješan u main event WrestleManie 8.

2. Vince je u ovoj eri prvi put pokazao ono zbog čega ga i danas mnogi ne vole: pokazao je spremnost da pusha svoje izabranike iako ih publika odbaci. Prvo je pokušao od Lugera da napravi novog Hogana, ali je na sreću odustao. Ipak, odmah 1995. je pushao Diesela i dao mu titulu. Čak je u meču sa Michaelsom na WM 11 Diesel kickoutao iz Sweet Chin Musica na 1, iako su se i Nash i Michaels tome protivili. Dieselov title reign je bio zaista loš, na SummerSlamu je imao meč sa Mabelom koji je osvojio KOTR.

3. 1995. ništa više. Ova godina je bila toliko grozna za WWF da je čak napisana i odlična knjiga na tu temu: Titan Sinking: The decline of the WWF in 1995. Ova godina je bila godina kada je WWF bio najbliži potpunoj propasti. Užasni storyi, već spomenuto pushanje Diesela i Mabela, grozna Mania čiji je main event bio meč u kojem je učestvovao igrač američkog fudbala, WWF nikada nije gubio više novaca, zarada od PPVa i live evenata je bila u konstantnom padu. Wrestleri kao Bret Hart su bili u lošim feudovima. Hart je imao feud sa Lawlerom koji nije loše počeo, ali se onda pojavio lik Lawlerovog zubara. Tog lika je glumio Glenn Jacobs tj. Kane. Dakle, zaista loša godina za Vincea.

Attitude Era (1997-2002)
Pros:

1. harizmatični likovi. Isto kao GE, i Attitude Era se odlikovala odličnim i harizmatičnim rosterom koji je dobio priliku da pokaže svoje sposobnosti. Tu se ističu Austin, Rock, Vince, Triple H, Mankind, Taker i Kane. Zaista skupina legendi koja je Attitude Eru učinila najuspješnijim periodom WWE istorije. Dovoljno je pogledati koliko je publika bila angažovana, kolike su popove dobijali Austin i Rock, a kolike boove heelovi kao McMahon i Trips.

2. odlične priče. Attitude Era je bila prepuna upečatljivih feudova. Najpoznatiji su Austin-Vince, Austin-Rock, Rock-HHH, HHH-Foley, Taker-Kane itd. Zaista važni feudovi koje fanovi vole i dan danas.

3. nepredvidljivost. Jednostavni, svaki show je bio must-see jer nikada nisi znao šta će se desiti. Nije bilo fillera, već je sve bilo važno. Uvijek se moglo desiti nešto važno, neka promjena titule, neki važan meč itd. WWF je tada baš ulagao u Raw jer je to bio vrhunac Monday Night Warsa.

Cons:

1. važnost titula je otišla dole. WWF titula je bila značajna, ali sve ostale nisu. WWF je imao previše titula u ovom periodu, bile su tu još i IC titula, European, Hardcore, Light Heavyweight. Nijedna od ovih titula nije mogla dobiti na značaju jer su ih, da bi održali nepredvidljivost, samo mijenjali bez ikakve veće priče. Pogotovo je tu bila HC titula koja se branila 24/7. Kul koncept, ali je u praksi od Hardcore titule napravio smijuriju. Light Heavyweight titulu je imao Gillberg, dakle jobber koji je parodirao Goldberga. Tag titule su se oporavile kada su počeli pushati E&C, Dudleye i Hardye, ali su recimo 1998. davane sklepanim timovima tipa Kane-Mankind ili Austin-Taker. To se ne bi smjelo dešavati.

2. prevelika pažnja na McMahonima. Znate kako danas svi kažu da se priče previše fokusiraju na McMahone? Recimo, tu imamo onaj feud Shanea, Owensa i Zayna koji je bio glavna stvar na SD mjesecima, Stephanie je dominantni Comissioner kome se niko ne smije suprotstaviti itd. To je počelo u Attitude Eri. Pa main event WM 2000 je bio "McMahon in every corner", što je zaista previše. Taj fokus na McMahonima je uništio jedan važan story što me dovodi do...

3. Invasion flop. Mislim da ne treba ništa detaljnije. Ovo je trebao biti najvažniji storyline u istoriji WWF-a, a umjesto toga je bio ogroman flop.

Ruthless Aggression Era (2002-2008)
Pros:

1. brand split. Split je doveo do toga da je WWE pushao neka nova lica. I upravo su voljeni wrestleri kao što su Eddie Guerrero i Chris Benoit tokom ove ere doživjeli vrhunac karijere kada su postali world championi. Takođe su world title pusheve dobila i nova generacija. Primjeri su Cena i Batista. Onda tu imamo i Randy Ortona, kao i Edgea. Svi oni su svoje prve world titule dobili u ovoj eri.

2. upečatljivi momenti. Iako je ova era imala i značajnih priča, nekako se najviše pamte momenti, a ne priče. To su oni momenti kao: kraj WM 20 kada su se Guerrero i Benoit zagrlili, Batistin thumbs down HHH-u kada je odlučio da će se ipak boriti za WHC titulu na WM 21, povratak Deadman Takera na Maniji 20 itd.

Cons:

1. Reign of Terror. Raw je bukvalno bio negledljiv jer se uvijek znalo da će Triple H imati titulu ili, ako ju je izgubio, će je vratiti nazad. Evolution je kul stable, ali u jednom momentu su imali sve muške titule na Rawu što je overkill. Zaista loše.

2. Cena super-push. Taman kada je Raw trebao da se oporavi od Reign of Terrora, počeo je push Super-Cene. Super-Cena je bio milion puta gori od Romanovog pusha. Uvijek je imao titulu, uvijek je pobjeđivao, predstavljen je kao američki junak iako publika to nije prihvatila. Mnoge karijere su propale zbog Ceninog super-pusha.

3. smanjenje značaja SmackDowna. Umanjivanje SD-a je počelo u RA eri. Davanje WWE titule nekome kao što je JBL je započelo taj proces, a onda se to samo nastavilo. SD je rijetko maineventao zajedničke PPV-e, WHC koja je postala glavna SD titula je konstantno gubila na značaju.

4. ECW revival flop. Ovo je bio jedan Vinceov patetični pokušaj da uzme pare na osnovu ECW imena. ECW je ubrzo postao nebitni brand.

PG era (2008-2014)
Pros:

1. bilo je dobrih feudova. Feudovi kao Orton-HHH, Hardy-Punk i Taker-HBK su zaista bili dobri i upečatljivi.

Cons:

1. nastavak super-Cena pusha koji je odnio još žrtava. Tu se ističe Nexus koje je Cena više puta pokopao. Cena je idalje bio bog i batina WWE-a, a njegov push nije bio ništa bolji.

2. Užasan Raw. Raw je bio užasan u ovom periodu. Prvo je tu bila ona guest host era koja je bila užasna jer ti guest hostovi često nisu imali pojma o WWE-u i kečerima i stavljani su samo da bi WWE dobio pažnju mainstream javnosti. Onda je došla priča o anonimnom GM-u koja nije otišla nigdje, da bi šlag na tortu postavio Authority.

3. botchanje važnih priča. Prije svega se tu ističe Summer of Punk. Umjesto da su iskoristili priliku i od Punka napravili zvijezdu, oni su ga jobbali Tripsu. Zatim je tu bio i slučaj Ziggler koji je 2013. bio jedan od najpopularnijih likova na rosteru, ali su ga namjerno depushali. Još imamo i slučaj Ryder, slučaj Nexus, a imali bismo i slučaj Bryan da Punkov odlazak nije primorao Vincea da ipak Bryanu da titulu na WM 30.

4. originalni NXT. Ljudi moji, kakvo je to sranje bilo. Nekakvi glupi zadaci, nekakve vježbe, kvizovi itd. Naravno da je ideja floppala. Sva sreća pa imamo ovaj sadašnji NXT.

New Era/Reality Era (2014-)
Pros:

1. poboljšana ženska divizija. Iako ni dan danas žene nemaju neki booking, ipak je ovo danas trilion puta bolje od onoga što je bilo prije. Volite Becky Lynch? E pa 2007. ne bi bila The Man, nego bi učestvovala u Pillow i Bra and Panties mečevima od 4 minute. Ne bi bila tag partner Johna Cene, već bi bila valet nekog muškarca kojeg WWE želi pushati. Ženski wrestling se u WWE-u preporodio u zadnjih par godina, toliko da čak pričamo o potencijalnom ženskog main eventu Manije.

2. nova lica. Nakon godina Cene, Ortona i Batiste u main eventu, konačno smo dobili neka nova lica. Prije svega su tu Shield momci, ali u zadnje vrijeme smo dobili i Stylesa, Owensa, Naku, Joea itd. Istina, neke od njih nisu dobro bookali, ali makar ih nisu samo feedali super-Ceni ili super-Ortonu.

3. novi brand split. Brand split je došao u pravom trenutku i dao je priliku mnogima koji je drugačije ne bi dobili. Čisto sumnjam da bi Slater, Rhyno, Wyatt, Mahal, Balor i sl. ikada dobili titule koje su dobili da nije bilo brand splita.

4. NXT nuff said.

Cons:

1. Vince idalje pusha svoje odabrane nauštrb publike. Naravno, pričam o Romanu kojeg publika nikad nije prihvatila, ali je idalje predstavljen kao herojski Big Dog.

2. preveliko korišćenje part-timera. WWE nikad nije ovoliko koristio part-timere. Lesnar i Goldberg su u zadnje 2 godine bili world championi, main eventa jednog PPV-a u 2018. je bio meč između Triple H i Takera. O da, a main event jednog PPV-a u 2018. je bio DX vs. BoD meč. Odličan meč....da se desio negdje 1998.

3. WWE scriptovi i ograničavanje kečera - ovo se zaista vidi. Niko nema poseban karakter jer svima daju iste promoe koji su naravno uvijek prilično grozni.

4. dominacija heelova. Ljudi moji, ja ne znam zašto Vince toliko pusha heelove kada su tokom najuspješnijih WWE perioda upravo faceovi bili glavni. Ali ipak, u današnjem WWE-u heelovi su baje. Sjećam se 2017. kada su u jednom trenutku svi šampioni osim SD ženskog šampiona (tada je bila Naomi) bili heelovi. I nedavno smo se uvjerili da WWE samo booka da bi dobio HEAT!!!

Avatar
HunterDX
Rank 11
Rank 11
Postovi: 7083
Pridružen/a: 05 vel 2018, 09:45
Reputation: 3752
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la HunterDX » 08 sij 2019, 15:32

Sve do PG ere je bilo u redu i u svakoj eri su se radjale nove zvezde koje su je i obeležile.
U PG eri se nastavlja sa pushanjem zvezda iz predhodne. Opet Triple H, Cena,Orton...
Pokopali su skoro sve likove koji su imali potencijala. Punk je postao velika zvezda u toj eri, onda Sheamus sa kojim nisu radili na pravi način i Del Rio, Miz ništa posebno nije dobio, kao i Bryan. Tu su trebali stvoriti veće i stabilnije zvezde, pa bi te iste zvezde trebale da drže kompaniju i stvore nove.
slika

Avatar
Eumaus The Swineherd
ProHrvanje Urednik
ProHrvanje Urednik
Postovi: 13581
Pridružen/a: 22 sij 2018, 18:02
Reputation: 4813
Lokacija: Split
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la Eumaus The Swineherd » 08 sij 2019, 15:37

WWE zna kratkoročno dignit hype oko nekog samo da bi ga feedali kakvom starkelji/Romanu i to je to, ne znaju (ili prije ne žele) stvorit nove zvijezde.
slika

Avatar
~MandyRose~
Rank 11
Rank 11
Postovi: 7428
Pridružen/a: 25 stu 2016, 15:27
Reputation: 1669
Lokacija: Zagreb
O meni: (za sada jedini) Centralni Europljanin na forumu i veliki obožavatelj ženskog hrvanja
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la ~MandyRose~ » 08 sij 2019, 15:40

Reality Era je najbolja era, nakon nje Attitude Era
slika slika slika

Avatar
HunterDX
Rank 11
Rank 11
Postovi: 7083
Pridružen/a: 05 vel 2018, 09:45
Reputation: 3752
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la HunterDX » 08 sij 2019, 15:41

Više imam utisak da je Vince malo otišao u aut, kao i da se vezuje za odredjene likove i želi da samo oni budu top.
slika

Avatar
HunterDX
Rank 11
Rank 11
Postovi: 7083
Pridružen/a: 05 vel 2018, 09:45
Reputation: 3752
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la HunterDX » 08 sij 2019, 15:42

~MandyRose~ je napisao/la:Source of the post Reality Era je najbolja era, nakon nje Attitude Era

Šta ti pratiš brate?
Dobro, što se tiče ženske divizije i jeste.
slika

Avatar
Eumaus The Swineherd
ProHrvanje Urednik
ProHrvanje Urednik
Postovi: 13581
Pridružen/a: 22 sij 2018, 18:02
Reputation: 4813
Lokacija: Split
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la Eumaus The Swineherd » 08 sij 2019, 15:45

HunterDX je napisao/la:Source of the post Dobro, što se tiče ženske divizije i jeste.

A i opet je to samo unutar WWE-a, ima puno boljih drugdje.
HunterDX je napisao/la:Source of the post kao i da se vezuje za odredjene likove i želi da samo oni budu top.

Ovo je 100% istina.
slika

Avatar
HunterDX
Rank 11
Rank 11
Postovi: 7083
Pridružen/a: 05 vel 2018, 09:45
Reputation: 3752
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la HunterDX » 08 sij 2019, 15:49

Eumaus The Swineherd je napisao/la:Source of the post
HunterDX je napisao/la:Source of the post Dobro, što se tiče ženske divizije i jeste.

A i opet je to samo unutar WWE-a, ima puno boljih drugdje.

Ima boljih, ali ovo je tema o WWE erama. :D
slika

Avatar
AlenB
Administrator
Administrator
Postovi: 13639
Pridružen/a: 21 stu 2016, 14:00
Reputation: 5144
Lokacija: Nova Gradiška
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la AlenB » 08 sij 2019, 20:08

Ne mogu puno govoriti o GE jer van nekih bitnih mečeva nisam toliko detaljno gledao produkt da sad pričam, ali mislim da hype oko te era je itekako opravdan.

AE je po meni puno precijenjena i čak mislim da se ona događa danas, ne bi bila toliko hvaljena i popularna među smarkovima. Ona je imala puno dobrih likova i dobrih priča, to stoji, no generalno mišljenje o AE je po meni previsoko. Jer mislim da velik broj ljudi koji tvrde da je AE odlična era govore na temelju onoga što su čuli od drugih i jer su vidjeli da je kul govoriti lijepo o njoj, pa sad i oni govore a kad ih pitaš zašto ne znaju. Svaka čast onima koji su to gledali i svejedno misle tako. Tu nemam primjedbe. Ali postoji puno onih koji su gledali samo ono osnovno, čuli od drugih kako ju hvale i odmah oni hvale. A vjerujem da bi ti isti ljudi totalno drugačije reagirali na nju da se ona dešava sad.

Meni je RA era bila najbolja. Nekako je najviše odgovarala mojim nekim zahtjevima. Ponajprije jer smo imali te likove poput Benoita i Eddiea koji su donijeli svježinu u roster i krenuli raditi totalno drugačije mečeve. Krv i ti neki eksplicitni elementi su itekako bili prisutni, no u vrlo prihvatljivoj mjeri i sa svrhom. Mečevi su bili super i bili su raznovrsni, mogao si vidjeti i odličan tehnički meč i odličan gimmick meč i povremeno odličan highflying meč. Priče su mi se dopale, likovi su bili razvijeni i to je to. Tako da eto, ponajprije ta neka raznovrsnost u svemu mi čini ovu eru meni najdražom.

Za PG eru nemam nešto posebno reći. Sad kad gledam na nju, imam osjećaj ko da se apsolutno nije ništa desilo. Sjetim se onih mučnih vremena iz 2010. kada su na rosteru bili svi već dobro poznati likovi poput Cene, Batiste, Edgea, Jericha koji su main eventali, što nije nužno loše, ali je prokleto falilo neke svježine u produktu, a ona se krenula tek kasnije dešavati.

Reality era, pa ono, mixed bag što bi se reklo. Mada je što bi se reklo bilo 80% smeća 20% cvijeća. Iako mislim da je generalno bilo dosta dobrih stvari koje su bile zaista kvalitetne i koje ću pamtiti puno više od bilo čega iz prethodne ere, sve se to nekako utopilo u prosječnosti i nekvaliteti ostatka stvari. Jednostavno su loše stvari pojele dobre stvari. I to je to.

------

Otprilike, smatram da WWE ne treba ponoviti Attitude Eru da bi sve išlo kako treba. Čak niti RA eru. Ne znam jel bi to nekako uopće funkcionirali s trenutačnim fanbaseom. Ne trebaju njima krv i bra & panties mečevi i TV-14 rating da bi produkt bio kvalitetan. Odgovor je jednostavan i krije se u razvijanju likova, razvijanju main eventera, razvijanju pravih zvijezda, sklapanju dobrih priča i dobrih match upova. I to je jednostavno to. I to uopće nije teško, samo trebaju imati nekoga tko ima ideje. A trenutna postava to očito ne može.
slika

Avatar
Melloo
Rank 12
Rank 12
Postovi: 9131
Pridružen/a: 14 ožu 2017, 20:59
Reputation: 2301
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la Melloo » 08 sij 2019, 20:29

AE je precijenjena i danas bi bila pokopana od strane internet smarkova zbog stalnih interferenca,screwy finisha.Recimo koliko ljudi je skakalo zbog osvajanja titule Mankinda danas bi im yebali majku jer nije clean pinao Rocka a ne onako.


OVa nova era je obiljezna NXTom.WWE danas ima najveci broj kvalitetnih wrestlera i najjaci roster neke kompanije ikad.Neki drugi su ti problemi kao dio toga sto brand treba da bude draw a ne wrestleri.

Ruthless Agression.Meni osobno najdraza iako nije sad nesto mnogo bolja od ostalih.REcimo smackdown pogotovo mi se tad svidjao.
slika

Avatar
Maki
Član mjeseca
Član mjeseca
Postovi: 6805
Pridružen/a: 09 stu 2018, 15:24
Reputation: 2128
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la Maki » 09 sij 2019, 08:49

HunterDX je napisao/la:Source of the post
~MandyRose~ je napisao/la:Source of the post Reality Era je najbolja era, nakon nje Attitude Era

Šta ti pratiš brate?
Dobro, što se tiče ženske divizije i jeste.

Nije AE bila toliko dobra za žene. Tokom Attitude Ere, glavna ženska zvijezda je bila Sable čiji je najveći kvalitet bilo to što se u mečevima skidala (mada je Sable bila veći draw nego ijedna današnja ženska kečerka). Čak su tokom AE dali muškarcu žensku titulu (Harvey Wippleman), Trish Stratus je morala lajati za Vincea, žene se uopšte nisu shvatale ozbiljno.

Avatar
HunterDX
Rank 11
Rank 11
Postovi: 7083
Pridružen/a: 05 vel 2018, 09:45
Reputation: 3752
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la HunterDX » 09 sij 2019, 08:58

Ja sam pričao o Reality eri, koja jeste najbolja u WWE istoriji, što se tiče žena.
slika

Avatar
HBK
Rank 10
Rank 10
Postovi: 2883
Pridružen/a: 23 pro 2016, 21:29
Reputation: 541
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la HBK » 09 sij 2019, 11:22

Attitude era nikako nije precenjena. I nije tačno ono sto vecina misli da je sve bilo u krvi i nasilju. AE je bila toliko moćna i kvalitetna pre svega zbog jakih gimmicka, snažnih feudova i vrhunskih priča. I naravno odličnih mečeva. RA je odmah posle nje. A draga mi je i pg era period 2007- 2010 jer sam tad počeo tek pratiti wwe pa zbog nostalgije.

Avatar
DVW
Rank 9
Rank 9
Postovi: 1857
Pridružen/a: 09 stu 2018, 21:09
Reputation: 329
Lokacija: BiH
O meni: Loyal follower of WWE from past and present, but now also a little bit of AAA :)

Huge fan of BRM (Becky, Randy, Miz) <3
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la DVW » 24 tra 2020, 10:13

Nešto razmišljam. Trajanje Attitude Ere je predmet brojnih rasprava, neki tvrde od kad je Austin osvojio King of the Ring do uvođenja brand splita, drugi tvrde od Royal Rumblea 1998 do kraja Monday Night Warsa. Zapravo je vrlo jednostavno i puno je istini bliža druga varijanta samo bi je ja malo doradio. Ne od Rumblea nego od Survivor Seriesa 1997 do WrestleManie 17 koja se dešava u istoj sedmici kad i posljednji Nitro. Razlog uvođenja ovog adult sadržaja je taj što ih je WCW ubijao u ratinzima i kad im je uzeo Bret Harta koji je bio simbol tog light tona odlučili su značajno promjeniti pristup. Simbol te nove ere bi bio upravo SCSA kojeg su tad uveliko već planirali progurati da postane zvijezda samo što sam nastanak Attitude Ere nema veze sa njim. Ima najviše sa Vinceom jer počinje sa njim kako sjebe staro lice kompanije u Montreal Screwjobu, a završi sa njim kako svom velikom rivalu Stone Coldeu diže ruku na WM 17 nakon što je ovaj dobio Dwaynea i on je to novo lice kompanije koje je proteklih godina istu nosilo na leđima. Snažna poruka se poslala.

Avatar
Maki
Član mjeseca
Član mjeseca
Postovi: 6805
Pridružen/a: 09 stu 2018, 15:24
Reputation: 2128
Status: Offline

Tema sedmice: ere WWE-a

PostPostao/la Maki » 24 tra 2020, 10:25

Ma ja Attitude Eru računam do 2002. Istina, Austin je heel turnao, ali je do kraja 2001. opet bio face i protivnik McMahona, ista su lica dominirala 2001. kao i u ranijim, neosporno AE godinama. Tek 2002. dobijamo velike promjene u kompaniji. Ja mislim da AE fanboyi završavaju AE na WM 17 kako ne bi morali uključivati grozni Invasion storyline u Attitude Eru.


Natrag na “WWE”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.