Gastro kutak
Iće i piće
Gastro kutak
Zeleni u rinfuzi, oni iz vrećice su smeće. Jest da su dosta skuplji, ali isplati se
- Sherpa
- Administrator
- Postovi: 57668
- Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
- 7
- Lokacija: Zagreb
- O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
- Kontakt:
- Status: Online
Gastro kutak
Ma ima i sjajnih stvari iz rinfuze, ja se ne zamaram time, pogledaj turski čaj, dobiješ ga u prahu, ko cedevitu. I super je.
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
- Sherpa
- Administrator
- Postovi: 57668
- Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
- 7
- Lokacija: Zagreb
- O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
- Kontakt:
- Status: Online
Gastro kutak
@SenkaKojaLuta nemoj biti tako misteriozan, pričaj što je ispod sira koji skriva ono najbolje
PS: Jučer sam radio Barun Trenk šnicle, no nisam napravio sliku
PS: Jučer sam radio Barun Trenk šnicle, no nisam napravio sliku
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
Gastro kutak
@Sherpa
Pizza - paprika, paradajz, sampinjoni i lisicarke, sunka, prosuseno svinjsko meso domace, kackavalj i parmezan. Svega po malo.
Pizza - paprika, paradajz, sampinjoni i lisicarke, sunka, prosuseno svinjsko meso domace, kackavalj i parmezan. Svega po malo.
- Sherpa
- Administrator
- Postovi: 57668
- Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
- 7
- Lokacija: Zagreb
- O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
- Kontakt:
- Status: Online
Gastro kutak
Ovo nikada nisam ni probaoSenkaKojaLuta je napisao/la:QR_BBPOST kackavalj
To je recimo razlog zašto volim domaću pizzu, stavih na nju što imaš i zaista je teško fulati.
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
Gastro kutak
Kačkavalj je sir domaće prizvodnje zato vijerovatno i nisi imao prilike da ga oprobaš. Mogu ti poslati ovaj naš tradicionalni recept kako se pravi samo trebao bi negdje pronaći farmu koja prodaje sviježe mlijeko, biće ti potrebno oko 10 litara za kilogram sira.
Gastro kutak
I ja sam neki dan radila Pizzu s domacim prosusenim mesom. Ali sam ga prije toga propekla na tavi. Nekako me bilo strah da bi moglo ostati ne peceno ispod sira.
- Sherpa
- Administrator
- Postovi: 57668
- Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
- 7
- Lokacija: Zagreb
- O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
- Kontakt:
- Status: Online
Gastro kutak
Stavi ga onda na vrh i sigurno će ti biti peceno, neka sir bude ispod ako nisi sigurna
No, kako ja volim da je ova tema aktivna, evo dva pitanja:
1) Znate li kuhati? ako da, kako ste naučili, ako ne, da li planirate ili ako ne, zašto? Smatrate li to ženskim poslom?
2) Idemo pričati o sirevima. Koje sireve volite?
Gastro kutak
Ok, sljedeci put. Ali i ovako je bilo dobro.
1. Slabo, samo ona najjednostavnija jela. Ali vise je do toga da mi se ne da kuhati samo za sebe, pa nemam prakse. Bolje mi idu torte i kolaci.
2. Sir obozavam. Sve vrste.
1. Slabo, samo ona najjednostavnija jela. Ali vise je do toga da mi se ne da kuhati samo za sebe, pa nemam prakse. Bolje mi idu torte i kolaci.
2. Sir obozavam. Sve vrste.
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
Gastro kutak
Generalno volim da znam šta jedem i porijeklo toga što jedem, posebno od kada sam kupovao crveni luk u marketu i na deklaraciji pročitao da je porijeklom iz Egipta, od tada se trudim da uglavnom što vise namirnica sam proizvedem ali naravno opet sam primoran veći dio njih kupovati uglavnom mesne prerađevine.
Ne volim gotova jela ili jos gore konzerviranu hranu tako da se trudim uvijek nesto pripremiti pa makar i ono najjednostavnije, uglavnom praktikujem da tokom vikenda spremim jelo za sledeću sedmicu ili veći dio barem, u to spadaju razni sosevi za tjesteninu, ćufte, pasulj sa slaninom ili kobasicom, paprikač, gulaš, sarma, punjene paprike, ruska salata kao i ostalo obareno povrće koje ide u prilog. Tako da vikendom odvojimo po par sati da spremimo sve što bi nam bilo potrebno za sledeću sedmicu. Naravno ima i dana kada nam se da da spremamo i ova netradicionalna jela a to je jednom ili dva puta sedmično zavisno od raspoloženja. Inače nikada to nisam smatrao ženskim poslom, još od kada sam bio klinac pomagao sam mami i prao sudove naravno tako da nemam neke predrasude prema tome.
Ne volim gotova jela ili jos gore konzerviranu hranu tako da se trudim uvijek nesto pripremiti pa makar i ono najjednostavnije, uglavnom praktikujem da tokom vikenda spremim jelo za sledeću sedmicu ili veći dio barem, u to spadaju razni sosevi za tjesteninu, ćufte, pasulj sa slaninom ili kobasicom, paprikač, gulaš, sarma, punjene paprike, ruska salata kao i ostalo obareno povrće koje ide u prilog. Tako da vikendom odvojimo po par sati da spremimo sve što bi nam bilo potrebno za sledeću sedmicu. Naravno ima i dana kada nam se da da spremamo i ova netradicionalna jela a to je jednom ili dva puta sedmično zavisno od raspoloženja. Inače nikada to nisam smatrao ženskim poslom, još od kada sam bio klinac pomagao sam mami i prao sudove naravno tako da nemam neke predrasude prema tome.
- Sherpa
- Administrator
- Postovi: 57668
- Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
- 7
- Lokacija: Zagreb
- O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
- Kontakt:
- Status: Online
Gastro kutak
Apsolutno prezirem prati suđe, mrzim to
Konzervirana i gotova hrana (ili nedajbože zamrznuta) su za mene stvari koje izbjegavam. Daleko od toga da tu 'ukusnih' stvari, samo to ima toliko nepotrebnih aditiva da ne vidim poantu u tome. Draže mi je sve to sam napraviti. Primjer toga je smrznuta pizza. Ako vam se jede pizza, a nemate puno vremena, odite do lokalne pekare i kupite tijesto za pizzu. Oni jako često imaju spremno, spakiraju vam i to vas košta jako jako malo. Nije kao domaće, al dođete doma i razvaljate tijesto, stavite na njega sastojke i u pecnicu. Potrošit ćete svega nekoliko minuta više, dobit ćete bolju i zdraviju stvar.
Mnogi moji prijatelji znaju kuhati, iako ima nekih koji to smatraju ženskim poslom, što mi je prokleto apsurdno. Mislim, hrana nam svima treba za život, i ti ćeš radije gladovati i čekati da ti netko drugi spremi nego zasukati rukave i sam napraviti... To me žalosti.
@senkakojaluta ruska salata je ono s mrkvom, graškom, krumpirom? Ako da, to mi zovemo francuska salata. Što sve stavljaš u nju?
Konzervirana i gotova hrana (ili nedajbože zamrznuta) su za mene stvari koje izbjegavam. Daleko od toga da tu 'ukusnih' stvari, samo to ima toliko nepotrebnih aditiva da ne vidim poantu u tome. Draže mi je sve to sam napraviti. Primjer toga je smrznuta pizza. Ako vam se jede pizza, a nemate puno vremena, odite do lokalne pekare i kupite tijesto za pizzu. Oni jako često imaju spremno, spakiraju vam i to vas košta jako jako malo. Nije kao domaće, al dođete doma i razvaljate tijesto, stavite na njega sastojke i u pecnicu. Potrošit ćete svega nekoliko minuta više, dobit ćete bolju i zdraviju stvar.
Mnogi moji prijatelji znaju kuhati, iako ima nekih koji to smatraju ženskim poslom, što mi je prokleto apsurdno. Mislim, hrana nam svima treba za život, i ti ćeš radije gladovati i čekati da ti netko drugi spremi nego zasukati rukave i sam napraviti... To me žalosti.
@senkakojaluta ruska salata je ono s mrkvom, graškom, krumpirom? Ako da, to mi zovemo francuska salata. Što sve stavljaš u nju?
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
Gastro kutak
@Sherpa
Da, mrkva, grasak, krompir, kiseli krastavci, kuvana jaja, suvo meso, sunka i majonez. Inace, slazem se za pizzu to je tako jednostavno jelo za napraviti cak iako sami morati spraviti tijesto, rijetko kad jedem i ove svijeze napravljene u piceriji zato sto generalno volim pizzu sa mnogo sira a s obizrom da je to kod nas jedna od skupljih namirnica ima je najmanje a tijesta najvise.
PS Zasto ja tebi ne mogu dati vise od jednog reputacionog poena?
Da, mrkva, grasak, krompir, kiseli krastavci, kuvana jaja, suvo meso, sunka i majonez. Inace, slazem se za pizzu to je tako jednostavno jelo za napraviti cak iako sami morati spraviti tijesto, rijetko kad jedem i ove svijeze napravljene u piceriji zato sto generalno volim pizzu sa mnogo sira a s obizrom da je to kod nas jedna od skupljih namirnica ima je najmanje a tijesta najvise.
PS Zasto ja tebi ne mogu dati vise od jednog reputacionog poena?