Gastro kutak
Iće i piće
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
Gastro kutak
Haha, to je mi je najbolji pokazatelj da je bila izvanredna klopa.
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
Gastro kutak
Imao sam prilike probati danas Barun Trenk Snicle, ukusne su i pikantne upravo onako kako volim. Da li je neko pripremao? Ako moze podijelite sa mnom recpet jer planiram ih raditi sto prije.
- Sherpa
- Administrator
- Postovi: 58100
- Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
- 7
- Lokacija: Zagreb
- O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
- Kontakt:
- Status: Online
Gastro kutak
@senkakojaluta
imaš dva načina na koji ih možeš raditi, pitanje je da li želiš puniti šnicl ili ga rolati kao roladu. No to je samo stvar ukusa.
Svinjetinu istuces i probaš proširiti što je više moguće. Namažeš ajvarom, staviš nutra kulen i četvrtinu od prije skuhanog jajeta. Ako želiš roladu, rolaš, ako želiš puniti samo preklopiš. Ako je potrebno pričvrstiš čačkalicama. Baciš na masnocu (ulje ili maslac su najčešći, al ako hoćeš malo domaćeg štiha stavi svinjsku mast). Ne treba ti je puno. U ovoj fazi ti je važno samo da ih izvana zapeces, da prime boju. Kada to naprave izvadi ih van, stavi na neki tanjur.
Masnoću sačuvaj, na njoj ispržiš sitno nasjeckani luk i šampinjone izrezane na trakice (a može i krupno, ako tako više voliš). Možeš dodat i malo češnjaka ak želiš, nije potrebno. Kad voda (koju šampinjoni puste) ispari, čak ne mora do kraja, vratiš šniclice nutra (zato je preporuka raditi u nekoj većoj tavi). Tu dodaš vina i vode (ja osobno ne volim stavljati puno vode) i pustiš jedno pola sata da se krčka.
Nakon tih pol sata ubaciš vrhnje za kuhanje, te ako hoćeš još malo gušce brašno (uzmi brašno i rastopi ga u hladnoj vodi, još bolje je ako imaš gustin tj kukuruzni škrob). To pukneš još pet minuta na vatru i to je to.
Moja preporuka je pire krumpir kao prilog.
Moje iskustvo kaže ovako - možeš ih raditi i u pećnici, tako sam ih ja radio pošto sam imao dosta ljudi koji su dolazili na ručak. Ak tak radiš smao pazi da su svi šniclici dobro potopljeni u umaku da ne zagore. Evo i dokaz da sam radio - viewtopic.php?p=8619#p8619
sol papar po ukusu, možeš dodati i malo feferona / ljute paprike za ljuci štih
imaš dva načina na koji ih možeš raditi, pitanje je da li želiš puniti šnicl ili ga rolati kao roladu. No to je samo stvar ukusa.
Svinjetinu istuces i probaš proširiti što je više moguće. Namažeš ajvarom, staviš nutra kulen i četvrtinu od prije skuhanog jajeta. Ako želiš roladu, rolaš, ako želiš puniti samo preklopiš. Ako je potrebno pričvrstiš čačkalicama. Baciš na masnocu (ulje ili maslac su najčešći, al ako hoćeš malo domaćeg štiha stavi svinjsku mast). Ne treba ti je puno. U ovoj fazi ti je važno samo da ih izvana zapeces, da prime boju. Kada to naprave izvadi ih van, stavi na neki tanjur.
Masnoću sačuvaj, na njoj ispržiš sitno nasjeckani luk i šampinjone izrezane na trakice (a može i krupno, ako tako više voliš). Možeš dodat i malo češnjaka ak želiš, nije potrebno. Kad voda (koju šampinjoni puste) ispari, čak ne mora do kraja, vratiš šniclice nutra (zato je preporuka raditi u nekoj većoj tavi). Tu dodaš vina i vode (ja osobno ne volim stavljati puno vode) i pustiš jedno pola sata da se krčka.
Nakon tih pol sata ubaciš vrhnje za kuhanje, te ako hoćeš još malo gušce brašno (uzmi brašno i rastopi ga u hladnoj vodi, još bolje je ako imaš gustin tj kukuruzni škrob). To pukneš još pet minuta na vatru i to je to.
Moja preporuka je pire krumpir kao prilog.
Moje iskustvo kaže ovako - možeš ih raditi i u pećnici, tako sam ih ja radio pošto sam imao dosta ljudi koji su dolazili na ručak. Ak tak radiš smao pazi da su svi šniclici dobro potopljeni u umaku da ne zagore. Evo i dokaz da sam radio - viewtopic.php?p=8619#p8619
sol papar po ukusu, možeš dodati i malo feferona / ljute paprike za ljuci štih
- Sherpa
- Administrator
- Postovi: 58100
- Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
- 7
- Lokacija: Zagreb
- O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
- Kontakt:
- Status: Online
Gastro kutak
Danas mi je bilo društvo povodom rođendana. Radila se govedina Stroganoff, po prvi puta sam radio ovaj ruski klasik, i odmah vam kažem, ne i zadnji.
Izrežite govedinu na trakicu, začinite i bacite na ulje u tavu. Pržite dok ne dobije sivno smeđu boju te dok skoro sav sok kojeg je meso pustilo ne ispari. Stavite meso sa strane.
U istoj tavi (nemojte je ni pod razno prati) dodajte maslac te na njega bacite luk i gljive. Pirjajte dok sok od gljiva ne ispari. Dodajte češnjaka, pržite minutu. Dodaje brašno, pržite još minutu.
Vratite meso, dodajte vino, poklopite i nek se krčka barem sat vremena uz povremena mješanja. Ideja je da je na vatri dok meso ne bude mekano ko duša. Kada dođete do tog stadija ubacite creme fresh, u originalu ide ruska Smetana, al može zapravo bilo kakvo vrhnje. Samo promješajte, malo prokuhajte i to je to.
Ideja je da bude saftasto, ali onaj gusti ljepljiv saft kojeg nema puno. Poslužite uz tijesteninu, nešto ala taliagtelle, ja sam ih sam radio, puno oblje nego kupovne <3
Ovo je jedna varijacija, ima ih malo more, jedna od stvari koja često ide je senf, ja ga nisam stavljao, drugi put ću probati neku drugu recepturu koja ga uključuje.
Izrežite govedinu na trakicu, začinite i bacite na ulje u tavu. Pržite dok ne dobije sivno smeđu boju te dok skoro sav sok kojeg je meso pustilo ne ispari. Stavite meso sa strane.
U istoj tavi (nemojte je ni pod razno prati) dodajte maslac te na njega bacite luk i gljive. Pirjajte dok sok od gljiva ne ispari. Dodajte češnjaka, pržite minutu. Dodaje brašno, pržite još minutu.
Vratite meso, dodajte vino, poklopite i nek se krčka barem sat vremena uz povremena mješanja. Ideja je da je na vatri dok meso ne bude mekano ko duša. Kada dođete do tog stadija ubacite creme fresh, u originalu ide ruska Smetana, al može zapravo bilo kakvo vrhnje. Samo promješajte, malo prokuhajte i to je to.
Ideja je da bude saftasto, ali onaj gusti ljepljiv saft kojeg nema puno. Poslužite uz tijesteninu, nešto ala taliagtelle, ja sam ih sam radio, puno oblje nego kupovne <3
Ovo je jedna varijacija, ima ih malo more, jedna od stvari koja često ide je senf, ja ga nisam stavljao, drugi put ću probati neku drugu recepturu koja ga uključuje.
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
Gastro kutak
@Sherpa
Gdje je onaj tvoj recept za tjesteninu sa tunjevinom ili sam ja nesto pobrkao loncice?
Gdje je onaj tvoj recept za tjesteninu sa tunjevinom ili sam ja nesto pobrkao loncice?
- Sherpa
- Administrator
- Postovi: 58100
- Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
- 7
- Lokacija: Zagreb
- O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
- Kontakt:
- Status: Online
Gastro kutak
Nisi @senkakojaluta
al može iz glave.
Tijesto
tunjevina iz konzerve (može i pripremljena, recimo ako ti je ostalo do dana ranije, al meni je žao tako dobro meso trošiti za salatu). Ako nije previše ulja u konzervi, ulij i njega
Majoneza i vrhnje - doslovno koristim i jedno i drugo. Neki koriste samo majonezu, no to mi je prejako, zato jednog i drugog koliko tvom ukusu odgovara u omjerima. Ideja je da u konačnici imaš nešto što nije suho, ali da nije niti da plivaš u 'saftu'
kukuruz
I pokoji kiseli krastavac izrezan na male kockice
I generalno je to to. To je najejdnostavniji recept. Dalje možeš nadograđivati po ukusu / sezonski
Ja jako volim dodati malo senfa da podignem sve to, isto tako obožavam curry i kajanski papar pa njega obavezno stavim. stavljam i crni papar, no nikada sol, posolim tijesto prije kuhanja.
Možeš staviti papriku, bilo sirovu ili ukiseljenu, možeš staviti masline, možeš doodati ribanog sira. cherry rajčice ako je sezona. Želiš malo jači riblji okus? Dodaj inčune.
Omjere nemam, no najčešće radim kila tijesta, dvije ili tri konzerve tune (manje od pola kile sveukupno), dva vrhnja plus nešto majoneze i konzervu kukuruza (onu od oko 300-400 grama)
al može iz glave.
Tijesto
tunjevina iz konzerve (može i pripremljena, recimo ako ti je ostalo do dana ranije, al meni je žao tako dobro meso trošiti za salatu). Ako nije previše ulja u konzervi, ulij i njega
Majoneza i vrhnje - doslovno koristim i jedno i drugo. Neki koriste samo majonezu, no to mi je prejako, zato jednog i drugog koliko tvom ukusu odgovara u omjerima. Ideja je da u konačnici imaš nešto što nije suho, ali da nije niti da plivaš u 'saftu'
kukuruz
I pokoji kiseli krastavac izrezan na male kockice
I generalno je to to. To je najejdnostavniji recept. Dalje možeš nadograđivati po ukusu / sezonski
Ja jako volim dodati malo senfa da podignem sve to, isto tako obožavam curry i kajanski papar pa njega obavezno stavim. stavljam i crni papar, no nikada sol, posolim tijesto prije kuhanja.
Možeš staviti papriku, bilo sirovu ili ukiseljenu, možeš staviti masline, možeš doodati ribanog sira. cherry rajčice ako je sezona. Želiš malo jači riblji okus? Dodaj inčune.
Omjere nemam, no najčešće radim kila tijesta, dvije ili tri konzerve tune (manje od pola kile sveukupno), dva vrhnja plus nešto majoneze i konzervu kukuruza (onu od oko 300-400 grama)
Gastro kutak
Koje ste vi jelo prvi put napravili/probali napraviti?
Gastro kutak
Kaiserschmarrn. Vise volim slatka jela.
-
- Rank 12
- Postovi: 8779
- Pridružen/a: 26 stu 2016, 22:09
- 7
- Lokacija: Niš/Srbija
- Kontakt:
- Status: Offline
Gastro kutak
Nisam kuvao sve do svojih studentskih dana, a prvo što sam napravio jesu bile špagete na opšte iznenađenje bile su jestive
- dejanpetkovic
- Rank 7
- Postovi: 558
- Pridružen/a: 03 srp 2017, 20:49
- 6
- Lokacija: Niš
- Status: Offline
Gastro kutak
Prvo jelo koje sam spremio je pasulj iz konzerve koji sam zagrejao u mikrotalasnoj
- SenkaKojaLuta
- Rank 6
- Postovi: 496
- Pridružen/a: 25 stu 2016, 12:11
- 7
- Lokacija: Wrong Side of Heaven
- Status: Offline
Gastro kutak
https://www.coolinarika.com/recept/crnac-bez-jaja/
Haha, brutalan naziv kolaca.
Edit:
Ja sam skuvao virsle, ako se to racuna.
Haha, brutalan naziv kolaca.
Edit:
Ja sam skuvao virsle, ako se to racuna.
Gastro kutak
U svoje 23 godine nikad nista nisam napravio osim sendvicaazo234 je napisao/la:Koje ste vi jelo prvi put napravili/probali napraviti?
Gastro kutak
Danas sam ostao sam,pa sam probao napraviti jaja,i pored sve muke,ispalo mi je komad ljuske,koji nisam znao izvadit,onda sam narucio picu,u tom je i mama dosla i rekla,da to u stvari nije ljuska vec samo lose samljevena mrkva u vegeti...