Zajedničko gledanje u subotu u 20 sati NWA The Great American Bash 1989 - Stream na Twitchu, chat na Discordu.

Gastro kutak

Iće i piće

Nasumični razgovori
Avatar
The A-Lister
Rank 8
Rank 8
Postovi: 1166
Pridružen/a: 01 tra 2020, 19:11
Reputation: 338
O meni: Nøŧ Ɇvɇɍɏønɇ Łɨꝁɇs Mɇ. Nøŧ Ɇvɇɍɏønɇ MȺŧŧɇɍs.
Status: Offline

Gastro kutak

PostPostao/la The A-Lister » 25 tra 2020, 13:41

lemonzoo je napisao/la:Source of the post Kontam. Staviš ono obično ulje za prženje ili je to nešto specijalno?
Nisam nikad to tako radio.

Najčešće suncokretovo a nekad sojino.

Avatar
lemonzoo
Rank 5
Rank 5
Postovi: 133
Pridružen/a: 19 tra 2020, 15:28
Reputation: 27
Status: Offline

Gastro kutak

PostPostao/la lemonzoo » 25 tra 2020, 13:42

The A-Lister je napisao/la:Source of the post
lemonzoo je napisao/la:Source of the post Kontam. Staviš ono obično ulje za prženje ili je to nešto specijalno?
Nisam nikad to tako radio.

Najčešće suncokretovo a nekad sojino.

Ne znam bih li to probao, djeluje mi odurno. Da li se pojesti?

Avatar
The A-Lister
Rank 8
Rank 8
Postovi: 1166
Pridružen/a: 01 tra 2020, 19:11
Reputation: 338
O meni: Nøŧ Ɇvɇɍɏønɇ Łɨꝁɇs Mɇ. Nøŧ Ɇvɇɍɏønɇ MȺŧŧɇɍs.
Status: Offline

Gastro kutak

PostPostao/la The A-Lister » 25 tra 2020, 13:44

lemonzoo je napisao/la:Source of the post
The A-Lister je napisao/la:Source of the post
lemonzoo je napisao/la:Source of the post Kontam. Staviš ono obično ulje za prženje ili je to nešto specijalno?
Nisam nikad to tako radio.

Najčešće suncokretovo a nekad sojino.

Ne znam bih li to probao, djeluje mi odurno. Da li se pojesti?


Pa ja to volim, ali svatko ima svoj ukus naravno. Ako si se navikao na palentu klasičnu možda ti i ne bih preporučio :roll:

Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 31003
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
Reputation: 8015
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Online

Gastro kutak

PostPostao/la Sherpa » 25 tra 2020, 13:50

Sol dodam vodi dok se kuha, kako bi bolje se prinila za palentu kada dodam. Ako imaš kocku za juhu ili temeljac, možepšu tome kuhatu / dodati. Imat ćeš još bolji okus.

Papar dodam kada ubacim palentu. Premda možeš i ranije u samu vodu, na istom principu ko i sol.

Ribani sir dodaješ odmah nakon palente. Palentu mođeš dugo kuhati, ako je na laganoj vatri neće joj biti ništa, samo bodu onda reguliraš. Tako da ideš na to da ti se sir otopi i pomješa s palentom. Maslac dodaš pred kraj, dodat će masnoće koja uvijek dodaje mal jelu, s dodat će još jednu dozu kremastosti. Maslac možeš dodati i kada ugasiš vatru, pošto će ti toplina biti dovoljna da ga otopi i spoji sa svime.

Generalno palenta je najbolja kada je vruća. Ako oš ideje što kad nije, samo reci :)
slika

Avatar
Eumaus The Swineherd
ProHrvanje Urednik
ProHrvanje Urednik
Postovi: 13512
Pridružen/a: 22 sij 2018, 18:02
Reputation: 4788
Lokacija: Split
Status: Online

Gastro kutak

PostPostao/la Eumaus The Swineherd » 05 svi 2020, 12:40

Ovo izgleda stvarno dobro

slika

Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 31003
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
Reputation: 8015
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Online

Gastro kutak

PostPostao/la Sherpa » 05 svi 2020, 12:54

Slažem se, no ovo je moj problem kod ovih recepata od prije 200 godina - sve ih rade na moderan način. Pošto su mnoge stvari u ovom periodu evoluirale. Recimo pile - em nisu bila tako debela i puna mesa ko danas, em nisi baš mogao raditi samo krila, osim ako nisi bio turbo bogat. A korištenje limuna recimo govori da je taj netko morao biti imućan. (Kao ni dosavanje temeljca).

90% obitelji tog perioda bi si ovo teško priuštile, za nešto što na prvu izgleda kaoo prilično običan obrok.
slika

Avatar
Eumaus The Swineherd
ProHrvanje Urednik
ProHrvanje Urednik
Postovi: 13512
Pridružen/a: 22 sij 2018, 18:02
Reputation: 4788
Lokacija: Split
Status: Online

Gastro kutak

PostPostao/la Eumaus The Swineherd » 05 svi 2020, 13:25

Pa i za očekivat da je tako, recepte koje on koristi su iz kuharica iz tog perioda, a kuharicu će realno imat minimalno viša srednja klasa ajmo reć. Iako na kanalu ima i dosta recepata koje bi možda radile i prosječne pa čak i siromašne obitelji, samo šta jebiga nagađam da te nisu toliko ukusne i zanimljive publici.
slika

Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 31003
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
Reputation: 8015
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Online

Gastro kutak

PostPostao/la Sherpa » 05 svi 2020, 13:35

Slažem se, samo kažem, neke stvari evoluiraju. Teško da su koristili temeljac, osim ako nije kuhan isti dan. Mnoge stvari je bilo teško očuvati.
slika

Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 31003
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
Reputation: 8015
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Online

Gastro kutak

PostPostao/la Sherpa » 10 svi 2020, 14:26

slika

Avatar
Sherpa
Administrator
Administrator
Postovi: 31003
Pridružen/a: 21 stu 2016, 13:00
Reputation: 8015
Lokacija: Zagreb
O meni: Urednik ProHrvanja i 227gaminga
Kontakt:
Status: Online

Gastro kutak

PostPostao/la Sherpa » 23 svi 2020, 23:35

Mogao bih jednom krenuti ih redom raditi

slika


Natrag na “Svlačionica”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.