Daniel Bryan – Priča o Američkom Zmaju

Sinoć na Rawu, Daniel Bryan je službeno potvrdio odlazak iz svijeta hrvanja i odlazak u mirovinu. Nakon nekoliko pretrpljenih ozljeda, doktori Bryanu nisu mogli dopustiti povratak u ring i on nije imao drugoga izbora nego umiroviti se. U čast Danielu Bryanu, odlučili smo posvetiti jedan članak upravo njemu i njegovoj respektivnoj karijeri, od samih početaka prije mnogo godina, pa sve do zadnjih trenutaka u WWEu.

Daniel Bryan/Bryan Danielson rođen je u Aberdeen, Washingtonu. Nakon završetka srednje škole, odlučio je započeti hrvačku karijeru u školi hrvanja Deana Malenka. Kada se ta škola zatvorila, nastavio je svoju karijeru u TWA (Texas Wrestling Academy) gdje je njegov mentor bio Shawn Michaels. Ondje je osvojio i svoju prvu titulu, a to je bila TWA Tag Team titula.

2001. godine završio je u razvojnom sistemu tadašnjeg WWFa, MCWu (Memphis Championship Wrestling). Tijekom svojeg vremena ondje, dobio je taj i dan danas poznati naziv ‘American Dragon’. Bio je treniran od strane Williama Regala i osvojio je nekoliko titula, no nakon 18 provedenih mjeseci, WWE ga je odlučio otpustiti.

Nakon nekoliko mjeseci provedenih u Japanu gdje je hrvao za kompanija poput NJPWa, 2002. godine prešao je u ROH (Ring of Honor) gdje je proveo velik dio svoje karijere. Hrvao je u Main Eventu ‘The Era of Honor Begins’ događaja što je ujedno bio i prvi ROH događaj. 2005. godine otišao je iz ROHa jer je navodno bio frustriran hrvanjem te je odlučio dati si malo oduška, no to nije dugo trajalo jer se te iste godine vratio u ROH.

Danielson je 15.9.2005. pobijedio Jamesa Gibsona na Glory by Honor događaju i tako osvojio ROH World titulu po prvi puta. Titulu je branio protiv mnogih velikana kao što su Chris Hero, Samoa Joe i Nigel McGuinness s kim je imao unifikacijski meč za ROH World i ROH Pure titulu 29.4.2006. Taj je meč završio odbrojavanjem, no ova su dvojica imala revanš 12.8. gdje je Bryan dobio i onda umirovio Pure titulu. Tijekom meča protiv Colt Cabane 26.8. Bryan je iščašio rame i udaljio se na neko vrijeme iz ringa. Vratio se na Glory by Honor V događaju gdje je branio titulu protiv KENTE (Hideo Itami) gdje je uspio obraniti titulu. Njegov 15 mjeseci dug reign završio je na Final Battleu gdje je izgubio od Homicidea. Nakon toga si je uzeo malo vremena kako bi mu rame ozdravilo.

Bryan se vratio 2007. godine na ROH Reborn Again događaju i ostvario dvije pobjede u dva meča, jedna protiv Shanea Hagadorna, a jedna protiv Adama Pearcea. Nakon pobjede nad McGuinnessom, Bryan je dobio pravo boriti se protiv Takeshija Morishime za ROH titulu, no taj je meč izgubio. Bryan je imao još nekoliko mečeva protiv Morishime, a njihov zadnji bio je na Final Battleu 2008. godine gdje je Bryan uspio pobijediti.

Bryan je pobijedio Yoshinobu Kanemarua na Tokyo Summit događaju 14.9.2008., što je bio zajednički događaj NOAHa i ROHa i tako osvojio GHC Juniro Heavyweight titulu. Titulu nije dugo držao jer mu ju je već 13.10 oduzeo KENTA. Nakon toga, izazvao je McGuinnessa za ROH titulu na Rising Above PPVu što je izgubio. U jesen 2009. godine na Glory by Honor događaju Bryan je imao svoj posljednji meč za ROH gdje je pobijedio McGuinnessa. Za McGuinnessa je ovo također bio posljednji ROH meč.

U 8. mjesecu 2009. godine Bryan je potpisao za WWE. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u FCWu, Bryan je prešao u NXT, WWEov novi razvojni program. Dobio je ime Daniel Bryan, što je bila ideja Williama Regala. Nakon nekoliko mečeva protiv hrvača poput Chris Jericha i Miza, Daniel Bryan je svoj pravi debi za glavni rosteru napravio 7.6.2016. kada je zajedno s grupom zvanom Nexus napao Johna Cenu. No, Bryan je iznenada otpušten od WWEa zbog prekomjernog nasilja i nedopuštenih poteza tijekom toga meča.

Bryan se vratio na Indy scenu nakon otpuštanja gdje je nastupio za kompanija poput IWA, Evolve, no Bryan je napravio svoj povratak na SummerSlamu 2010. godine gdje se borio protiv Nexusa u timu čiji je vođa bio John Cena. Na idućem PPVu Night of Championsu, Daniel Bryan je uspješno osvojio United States titulu protiv svoga nekadašnjega NXT mentora, The Miza. Bryan je držao tu titulu sve do 14.3.2011. kada je na Rawu izgubio titulu od Sheamusa. Bryan je zatim na draftu prebačen u SmackDown i 17.7. je osvojio SD Money in the Bank kofer što mu je otvorilo priliku da osvoji World Heavyweight titulu.

Bryan je taj kovčeg unovčio na TLC PPVu gdje je prvak Mark Henry pobijedio Big Showa, no iscrpljen od meča nije mogao ništa poduzeti te je Bryan uspješno osvojio World Heavyweight titulu. Bryan je titulu branio nekoliko puta, kao što je Royal Rumble 2012. gdje je obranio titulu u Steel Cage meču protiv Big Showa i Henrya. No, onda je došla WrestleMania 28 i Bryan je izgubio titulu u famoznom meču protiv Sheamusa koji je trajao samo 18 sekundi. Bryan je tada bio u ‘vezi’ s AJ Lee i ona ga je i koštala meča. Bryan nije uspio povratiti titulu na Extreme Rulesu.

Bryan je zatim izazvao CM Punka za WWE titulu i iako je imao nekoliko mečeva, nije je uspio osvojiti. Bryan je bio ljut zbog svih okolnosti s WWE titulom, ali ponajviše AJ Lee. No, ona je imala plan za njega te je Bryan zajedno s Kaneom išao na psihičke terapije kod Dr. Shelbya što je rezultiralo prisiljenim zagrljajem njih dvojice. Iako se oni nisu podnosili, na Night of Championsu su uspjeli osvojiti Tag Team titule. Bryan i Kane, iako se nisu slagali, uspjeli su držati titule prilično dugo i pobjeđivali su mnoge protivnike. Jedne protivnike ipak nisu mogli pobijediti, a to je bio Shield gdje su zajedno s Rybackom izgubili u TLC meču na istoimenom PPVu. Taj meč ipak nije bio za titule. Shield je ipak uspio osvojiti titule, ali tek na Extreme Rulesu 2013. godine.

Bryan je nekoliko idućih mjeseci proveo u rivalstvu sa Shieldom, no onda je 15.7. na epizodi Rawa John Cena izabrao Daniela Bryana kao protivnika za SummerSlam s WWE titulom na liniji. Bryan je zadobio ogromnu podršku fanova i tu je polako počeo popularni ‘Yes movement’. Bryan je uspio pobijediti Johna Cenu i osvojiti WWE titulu, no to je veselje trajalo kratko jer je Randy Orton unovčio svoj kovčeg te iste večeri i uzeo Bryanu titulu, sve kao plan Authoritya kako Bryan ne bi došao do titule. Bryan je u periodu od SummerSlama pa sve do WrestleManije 30 trpio mnoge stvari i prelazio preko mnogih prepreka koje su bile postavljene od strane Authoritya.

Ipak na WrestleManiji 30, Bryan je uspio osvojiti WWE titulu u Triple Threat meču protiv Randy Ortona i Royal Rumble prvaka Batiste. Bryan nije trebao biti u tome meču jer nije osvojio RR, ali ranije te iste večeri je imao meč protiv Triple Ha što je pobijedio, a dogovor je bio takav da tko dobije taj meč ide u Main Event. Bryan je držao titulu nekoliko mjeseci i branio je protiv Kanea, no onda je u lipnju zbog ozljede i operacije vrata bio primoran predati WWE titulu.

Bryan je nekoliko mjeseci izbivao iz ringa, no vratio se u prosincu iste godine s vijesti kako će ipak nastaviti svoju karijeru. Bryan je sudjelovao u Royal Rumble meču i iako su svi fanovi željeli upravo njega kao pobjednika to se nije dogodilo. Bryan je imao još jednu priliku sudjelovati u Main Eventu WrestleManije. Morao je pobijediti Roman Reignsa na Fastlaneu, no Bryan je izgubio i Reigns je otišao dalje. Bryan je na WrestleManiji sudjelovao u Ladder meču za Intercontinental titulu koju je i osvojio.

No i nakon osvajanja IC titule, ponovno je došla loša vijest. Bryan je u svibnju morao predati titulu jer je zbog ozljede opet morao napustiti ring na neko vrijeme zbog obavljanja magnetske rezonance. Bryan je naglasio kako bi ovo možda mogao biti i kraj njegove karijere.

Bili smo u neizvjesnosti sve do 8. veljače 2016. godine, tj. sinoć kada se Bryan na Twitteru oglasio kako će se ipak nakon svega umiroviti. Mnogi su vjerovali kako on ne misli ozbiljno nego je ovo samo dio priče oko njegova povratka, no ipak nije bilo tako. Bryan je imao svoj oproštajni govor gdje je govorio o svojoj ogromnoj ljubavi prema hrvanju. Svi koji su gledali sinoćnji segment mogli su zaključiti koliko je Bryanu stalo do ovoga posla i koliko je Bryan volio hrvati te kako nije želio da ode u mirovinu ovako rano, ali je zbog loših okolnosti i ozljeda morao.

U ovom trenutku smo sigurno svi žalosni što se Bryan morao umiroviti ovako rano jer je zasigurno mogao postići još mnogo toga, no ovim člankom smo htjeli osvježiti i sebi i vama pamćenje i prisjetiti se na veliku karijeru Daniela Bryana. Bryan je imao mnogo velikih trenutaka u svojoj karijeri, osvajao je mnoge titule, pobjeđivao u velikim mečevima i zasigurno je bio jedan od najboljih koji je stupio u ring. Hvala, Daniel Bryan!

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "Daniel Bryan – Priča o Američkom Zmaju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*