Bray Wyatt – Road to WrestleMania 33

Večeras nam je zadnji članak u serijalu Road to WrestleMania. Vidjeli smo kakav su put morali preći hrvači u WWEu, šta su ostavili iza sebe, na šta su naišli i šta su naučili, sve kako bi stigli do Orlanda u Floridi, domaćinu WrestleManije 33. Za kraj sam ostavio čovjeka, koji je možda napravio i najveću tranziciju od svih u protekloj godini dana. Neko ko je prošle godine izostao zbog ranije povrijeđenih leđa, i pojavio se u segmentu sa The Rockom samo kako bi ubio vrijeme do main eventa, nakon čega je verbalno ubijen od The Rocka, a kasnije i Johna Cene. Ove godine, ovaj čovjek će braniti titulu, i to ne bilo koju titulu, već WWE titulu, najvrijednijom titulom trenutno. Ovaj čovjek se nekada zvao Husky Harris i bio je u pozadini New Nexusa, neko ko je bio tu da popuni brojku. Danas je on Bray Wyatt, WWE Champion.

Povrede i konačni povratak

Bray Wyatt je trebao prošle godine da se nađe u ringu protiv Brocka Lesnara. To je bio inicijalan plan, ali zbog povreda leđa, i inače dosta bolje hemije između Ambrosea i Heymana, on je zamijenjen. Na WrestleManiji je umjesto toga, radio nepotrebno predug segment sa Rockom. To je sve prošlo, Familija je dobila batine od njega i Cene, i to je to. Naredne večeri na Rawu je Wyatt Familija prekinula govor Lige Nacija, nakon što je Sheamus izbacio Barretta iz grupe. Wyatti su zatim pretukli Ligu Nacija uz veliko oduševljenje fanova. Naredne sedmice na Rawu, Wyatt se našao u tah teamu za Romanom Reignsom protiv Del Ria i Sheamusa. Djelovalo je kao početak face turna za Wyatta, što je bilo čudno, ali opet dosta očaravajuće.

Ovo je moglo biti toliko dobro zapravo, da bi mu moglo pomoći karijeri. Onda dva dana poslije ovoga, Wyatt je povrijeđen na live eventu, nakon što je pogrešno stao na svoju nogu i izvrnuo je, povrijedivši list. Povreda je došla u najgorem mogućem trenutku, jer je zaustavila face turn i natjerala cijelu Wyatt Familiju da stane gdje su i bili, ne oporavivši se od WrestleMania segmenta prethodno. Wyatti su se vratili 20. juna, tačnije Wyatt, Rowan i Strowman, dok se Harper još oporavljao od povrede. New Day su upropastili njihov povratak, i ovo je bio početak jednog od boljih rivaliteta tog ljeta. Xavier Woods je djelovao kao očaran Wyattovim prisustvom, te bi se često gubio za vrijeme njihove interakcije. Wyatt je ovo primjetio, te je bio siguran kako će Wyatt Familija rasporiti jedinstvo New Daya. Sa tom sigurnošću, Wyatt ih je pozvao da dođu na njihov Compound, gdje će poravnati račune. Ovo je bio jedan odličan segment, i dokaz kako bi morali češće raditi ove presnimljene segmente izvana, gdje fantastičan WWE video editing team ima priliku da to dotjera kako priliči. Tuča između dva tima je bila sjajna, i prilično brutalna, gdje je čak i Erick Rowan pokušavao utopiti Big Ea u neku obližnju lokvu vode. Na kraju su otjerali New Day, kada su ovi primjetil kako je Wyatt Familija mnogo veća od trojice koje imamo priliku viđati svake sedmice. Brojka se nalazila negdje između 10 i 2o, a možda i više. Xavier Woods je upozoravao svoje kolege kako moraju shvatiti ozbiljno i Wyatte i naredni match, inače su gotovi. Ovo jebilo tako sjajno prepričana priča, a i njihov six man tag na Battlegroundu je bila jako dobra završnica, gdje smo vidjeli kako je Woods uspio ostati hrabar i oduprijeti se Wyattu, ali bez uspjeha, jer je Wyatt Familija slavila nakon što je Bray pinao Xaviera.

Draft na SmackDownu; rođenje nove Wyatt Familije

Na draftu prije Battlegrounda, Wyatt i Rowan su draftani na SmackDown, dok je Strowman draftan na Raw, što je rezultiralo Strowmanovom singles runu, koji se pokazao prilično dobrom odlukom. Wyatt je na prvom SmackDownu imao priliku postati prvi izazivač za WWE titulu, ali je izgubio od Zigglera. Od tada je Wyatt više služio kao katalist za Ziggler vs Ambrose rivalitet koji je vodio prema SummerSlamu. Nakon što je Ambrose zadao sumnje Ziggleru oko njegovih sposobnosti, Wyatt ga je napao i izazvao na 1v1 match, gdje ukoliko Wyatt pobijedi, on mijenja Zigglera kao izazivača. Ponosni Ziggler željan dokazivanja je prihvatio, i pobijedio je Wyatta. Bray se onda odrekao Rowana, nakon što je Rowan izgubio od ambrosea na SmackDownu. Wyatt je propustio SummerSlam, ali se nakon SummerSlama okrenuo Ortonu, koji je tek izgubio od Lesnara. Nazvao je Ortona oštečenim, te se zakleo da će on biti taj koji će ga popraviti i izvesti na pravi put. Trebali su imati match na Backlashu, ali zbog Ortonovog potresa mozga (to su pokrili sa segmentom gdje je Wyatt pretukoao Ortona u backstageu), koji je zadobio u matchu protiv Lesnara na SummerSlamu, Ortona je zamijenio Kane. Kane se borio protiv Wyatta u No Holds Barred matchu, i pobijednik je na kraju bio Kane, nakon što je Orton uletio i izveo RKO na Wyattu, što je dovelo do chokeslama i konačne pobjede. U retrospektivi, ovo nije puno naštetilo Wyattu, jer znamo šta je slijedilo, ali u ovom momentu je ostavilo jako gorak ukus u ustima.

Wyatt se u narednim sedmicama igrao sa Ortonovim umom, šaljeći mu prijetnje i natprirodne znakove. Orton se nije plašio toga, i uvjereno je krenuo na Wyatta. Dvojica su se suočili na No Mercyu u main eventu. Match nije bio loš zaista, ali je išao kao main event, nakon sjajnog triple threat matcha između Cene, Ambrosea i Stylesa, te i super ladder matcha između Zigglera i Miza. Nije bilo dovoljno dobro da nadvisi ova dva matcha, tako da je sveukupan dojam opao drastično zbog jako čudnog rasporeda matcheva. Wyatt je odnio pobjedu ovdje, nakon što je intervenisao Luke Harper, koji se priključio Wyattu na SmackDownu i reformirao Wyatt Family. Orton je narednog SmackDowna odlučio kako ne vrijedi boriti se protiv jakog kolektiva, već je željan da se pridruži tom kolektivu. Tako je Orton pristupio Wyatt Familiji i krenuo je lagan build za jedan jako dobar WrestleMania rivalitet.

Uspon i pad Familije

Orton je imao dug put da pokaže svoju lojalnost Wyatt Familiji, što je krenulo zapravo time što je spasio Braya od Kanea. Ipak, Orton i Wyatt su gradili odnos, dok je Harper od početka bio sumnjičav. Na kraju su Orton i Wyatt završili u Team SmackDown za njihov match protiv Team Raw na Survivor Series. Dok je ostatak SmackDown teama bio razjedinjen i u svađi, Orton i Wyatt su bili jedinstveni. To je i rezultiralo time da oni ostanu kao jedini preživjeli u tom matchu na SmackDownu teamu, porazivši Raw. Kao nagradu za taj veliki uspjeh, dobili su priliku na tag team titule protiv Slatera i Rhyna na TLCu. Pobjeda je bila osigurana u prilično lahkom formatu, nakon što je Wyatt omeo Slatera, Orton ga je dovršio sa RKO i za pobjedu. Harper im je predao titule, a onda su i Wyatt i Orton predali titule Harperu. Djelovalo je kao da je nova Wyatt Familija konačno u potpunosti na istoj strani.

Tag team titule su branili na zadnjem SmackDownu 2016. godine protiv Usosa, Slatera & Rhyna i American Alphe u Fatal 4 Way matchu, gdje su poraženi od Alpha. Orton je okrivio Harpera, koji je bio zamjena za Braya (Free Bird pravilo), jer je nastao nesporazum između njih dvojice. Tu su nastale tenzije između njih dvojice, dok je Wyatt pokušavao spasiti šta se dalo spasiti u tom trenutku. 10. januara su dobili priliku za revanš, ali su poraženi. Orton je tada napravio RKO Harperu, i  Wyatt je odlučio da spasi jedinstvo Familije pred Royal Rumble tako što će pustiti da se Orton i Harper potuku u matchu na SmackDownu prije PPVa. Orton je pobijedio, nakon čega je Wyatt napravio Sister Abigail Harperu, u vidu da nauči lekciju, očekujući da će ovo riješiti njihove probleme. Ali nije. Harper je u Rumble matchu napao Wyatta sa Discus Clothesline, potpuno okrenuvši leđa Familiji. Goldberg je bio taj koji ga je na kraju eliminisao, dok su Orton i Wyatt ostali među zadnjom trojicom, zajedno sa Reignsom, baš kao i na Survivor Seriesu. Reigns je uspio eliminisati Wyatta, ali je Orton bio taj koji je eliminisao Reignsa, i osvojio Royal Rumble.

Bray Wyatt je na kraju pogled okrenuo prema Elimination Chamber PPVu, gdje je za cilj imao da osvoji WWE titulu, rekavši Ortonu da će se razdvojiti na kratko, ali se ubrzo vraćaju kao pobijednici. Orton je svoj posao dovršavao sa Harperom na Elimiation Chamber PPVu, u jako dobro matchu između njih dvojice, najbolja Harperova predstava do sada. Harper je ipak izgubio, dok je u matchu večeri unutar Elimination Chambera, Bray Wyatt postao WWE prvak skupivši dvije vrijedne eliminacije – Cenu i Stylesa. Nakon ovoga, Orton je odlučio kako neće da se suoči sa Wyattom na WrestleManiji, već će tu priliku predati nekome drugom. Styles i Harper su to odlučivali, gdje je Styles odnio pobjedu, ali se onda desio preokret. Orton je ipak odlučio da se bori sa Wyattom, nakon što mu je spalio kuću pod kojom je ležalo tijelo Sister Abigail koju je Wyatt pokopao, a možda i ubio prethodno. Ovo je dovelo do konfuzije, gdje su na kraju Orton i Styles odlučivali ko će dalje u matchu između njih dvojice, gdje je Orton slavio i osigurao match protiv Wyatta. Bray Wyatt i dalje tvrdi kako ga je sve to učinilo još jačim, te kako je Orton napravio veliku grešku ako je mislio da će ga ovime zaustaviti. Ovo je jedan fantastičan rivalitet, koji je krinusan odličnim segmentom kada je Orton zapalio kuću, i jedva čekam da vidim njihov match na WrestleManiji.

Mišljenje – Wyattova godina je počela prilično loše, ali nakon što je krenuo program sa Ortonom, stvari su išle samo bolje i bolje za njega. Uspio je vratiti prethodnu relevantnost, postao je zanimljiv i počeo je raditi drugačije stvari i uzeo je WWE titulu s kojom će ući u Citrus Bowlu na WrestleManiji! Drago mi je zbog Wyatta, ali ako žele da ga održe ili još bolje, da učine Wyatta superzvijezdom, onda mora retainati protiv Ortona. Ukoliko bi uspio to uraditi clean, bilo bi još bolje kako bi prodali priču o tome da je nestanak groba od Sister Abigail ojačalo Wyatta i izvuklo čudovište koje se toliko krilo u njemu.

Najbolj match – Elimination Chamber match (Elmination Chamber 2016)

Be the first to comment on "Bray Wyatt – Road to WrestleMania 33"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*