Baron Corbin – Road to WrestleMania 33

Dobro došli u popdnevnom izdanju Road to WrestleMania serijala. Kao što sam obečao, danas ćemo dobiti dva članka u serijalu, jedan sada, a drugi stiže večeras. Sutra će biti posljednji dan serijala, tako da budite spremni i pratite. Sada bih pažnju posvetio nekome ko inače možda nije dobijao dovoljno pažnje. Ova osoba je bila izgubljena prije nešto manje od godinu dana, ali u zadnjih par mjeseci je postao vruća roba. Ovo je mašina SmackDown rostera – Baron Corbin.

Preshow Gigant

Baron Corbin je dobio svoj WresleMania moment na prvoj večeri u WWEu. Debitirao je na main roster u Dallasu za WrestleMania 32 u pobjedničkom pohodu na Andre the Giant Battle Royal, a za pobjedu je eliminisao Kanea. Da li je došlo vrijeme da konačno pobijednik ovog battle royala bude dobro predstavljen, kao ozbiljna i legitimna prijetnja? Nadali smo se da je moguće,iako činjenica da niko od komentatora nije obraćao pažnju na Corbina u toku tog battle royala sve do sredine matcha nije ulijevala nadu u to.

Corbin je naredne večeri debitirao na Rawu u matchu protiv Zigglera koji je završio via double count out, nakon čega je Corbin uništio Zigglera. To je sve postavilo match između njih dvojice na Paybacku… u preshowu. Brzo smo dobili odgovor da ni sada taj battle royal neće ničemu značiti. Na kraju tog matcha, Ziggler je pobijedio Corbina via roll up. Ok, shvatili smo, Andre the Giant Battle Royal je irelevantan. Osam dana poslije ovog matcha, Corbin je dobio Zigglera na Rawu, I sljedeće sedmice je najavljeno kako će Corbin I Ziggler imati još jedan match na Extreme Rules, sa stipulacijom – No DQ. Djelovalo je dosta interesantno, iako do sada nisu pružali nešto dobre borbe, možda je ovo bio trenutak koji će biti ključan za obojicu, Ziggleru da oživi karijeru, a Corbinu da pokaže svoje sposobnosti. Onda je match pomjeren na preshow. WWE želi da nam jasno naglasi da pobijednik onog battle royala neće dobiti primjeran push. Ziggler je na PPVu doživio još jedan poraz od Corbina, te je nakon matcha Corbin udario Zigglera u međunožje i odradio End of Days kako bi potvrdio svoju dominaciju. Naredne večeri na Rawu smo dobili još jedan Ziggler vs Corbin match nakon što je Ziggler izazvao Corbina u technical wrestling matchu, kako bi dokazao da je bolji hrvač od Corbina. Match je započeo i momentalno je Ziggler udario Corbina u međunožje, kao osvetu za prethodnu večer. To nije bio kraj, jer je dva dana pred Money in the Bank PPV najavljeno kako će se desiti revanš između Corbina i Zigglera na PPVu. Baron Corbin je pobijedio sa End of Days u ok matchu, i završio ovaj prilično naporan rivalitet.

Corbin i Ziggler su imali oko pet matcheva za ovih dva i po mjeseca. Niti jedan nije bio nešto naročito dobar, a sama priča je bila jako loša. Corbin se tek snalazio na rosteru, a ovo je vrhunac Zigglerovog manjka truda u ringu. Ništa se zanimljivo nije desilo izuzev prve noći kada je Corbin podijelio Ziggleru batine. Rivalitet nije nikome od njih dvojice pomogao, a dokaz tome je i činjenica kako niti jedan nije nastupao na narednom PPVu Battleground. Međutim, spremao se čist početak za Corbina, morao je samo malo više sačekati.

SmackDown Live era

Corbin je bio draftan na SmackDown, što se činilo kao ok odluka u to vrijeme, onda me je uplašio draft Zigglera na SmackDown i mogućnost da obnove svoj rivalitet. Na svu sreću, to se nije dogodilo. Ali se jesu suočili na prvom SmackDownu nakon drafta. Shane McMahon je postavio six pack challenge, gdje su učestvovali Corbin, Ziggler, Styles, Wyatt, Crews i Cena. Match je bio prilično dobar, i pobijednik je bio jako neočekivan – Dolph Ziggler, koji je pinao Stylesa.

Ovom pobjedom je Ziggler sebi osigurao title match protiv Amborse na SummerSlamu. Sedmicu poslije toga, Corbin je imao priliku da postane izazivač za IC titulu koju je držao Miz. Borio se u triple threat matchu protiv Kalista i Crewsa, gdje je pobjedu na kraju uzeo Crews. Tu je Corbin usmjerio svoju ljutnju na Kalista, i napadao ga je u backstage jer je smatrao kako je on kriv zbog poraza, jer je Kalisto bio taj koji je pinan. Propustio je SummerSlam, i nakon Kalistove ozlijede, stvari su se samo pogoršavale za Big Banter Baron Corbina. Popunjavao je prazno mjesto kada bi se oslobodilo, kao što je non title match sa Ambroseom koji je vodio tome da Styles to prekine i izazove diskvalifikaciju, ali ništa konkretno još. Match na PPVu je dobio tek na Backlashu, protiv Apollo Crewsa, koji je zamijenio Kalista naglo. Ovaj match je takođe bio u preshowu. Corbin je opet uzeo pobjedu, ali ove pobjede na preshowu PPVa ne čine mnogo za nekoga ko se ne koristi redovno, a i kad se koristi, ne koristi ga se kako treba.

Baron Corbin se onda uključio u program sa Jackom Swaggerom, koji je tek prešao sa Rawa na SmackDown. Swagger je odlučio da se suprostavi Corbinu na SmackDownu 13. septembra, nakon čega je najavljen match između njih dvojice za narednu sedmicu. Jack Swagger je pokupio pobjedu ovdje, nakon što je sudija pogrešno dosudio pobjedu via predaje. Revanš je najavljen za No Mercy PPV, i ovog puta to nije bio pre show! Baron Corbin je na main showu pobijedio protiv Swaggera sa pinfall pobjedom. Iako je dobro bilo što je Corbin konačno na glavnom dijelu PPVa, pobjeda protiv Swaggera i daljen ije obečavala mnogo, jer je Swagger već bio na izlaznim vratima kompanije.

Oživljavanje izgubljenog kredibiliteta

Stvari su izgledale kao da će ići u pravom smjeru kada je Baron Corbin najavljen kao učesnik u SmackDown vs Raw matchu za Survivor Series. Shane McMahon je najavio kako želi da se SmackDown tim učvrsne, ted a svoje razlike riješe na SmackDownu prije nego što bi mogle eskalirati na Survivor Seriesu. Tako je najavljen match između Wyatt Familije (Wyatt, Orton i Harper) protiv Elswortha, Ambrosea i Corbina. Corbin je odbio da učestvuje u takav match, jer nije želio da bude ičija figura, i jer nije timski igrač. Shane je onda najavio kako će Kane zamijeniti Corbina u tom 3v3 matchu na SmackDownu, a Corbin će ići protiv Kalista. Kalisto je povrijedio Corbina u ovom matchu, što je rezultiralo time da  Shane McMahon zamijeni Corbina u Survivor Series matchu.

Na samom Survivor Seriesu, Corbin se vratio kako bi koštao Kalista Cruiserweight titule protiv Kendricka. Daniel Bryan je bio dosta oštar prema Corbinu, jer je i koštao SmackDown prilike da uzme Cruiserweight titulu i cijelu diviziju od Rawa. Corbin je to napravio prvenstveno da se osveti Kalistu, al ii jer ne želi cruiserweighte na svom showu. Bryan je onda najavio match između njih dvojice na TLC PPVu u chairs matchu.Iako se stipulacija činila dosta bezveznom, jer nismo dobijali neke dobre chairs matcheve, Corbin i Kalisto su stvarno uspjeli. Napravili su jako dobar match na TLCu, i ovo je bilo mjesto gdje je Corbin dokazao da bi možda nekad u budućnosti stvarno mogao biti veliki igrač. Corbin je odnio pobjedu, koaj mu je i bila najznačajnija pobjeda od WrestleManije 32. Ovo je sve rezultiralo time da Baron Corbin dobije svoju prvu priliku na WWE titulu protiv Stylesa i Zigglera u triple threat matchu.

Styles je pobijedio tako što je pinao Zigglera, ali je Corbin imao još jednu dobru predstavu, i pri tome je bio dosta zaštičen. Corbin je onda doživio renesansu svog lika u narednim sedmicama. Najavio se za Royal Rumble i borio se sa Cenom na SmackDownu, gdje je izgubio, ali opet, dosta dobro prikazivanje. Na Rumbleu nije uspio da pobijedi, ali je izdržao pola sata u ringu, bio je osoba koja je eliminisala nezaustavljivog Brauna Strowmana, i njega je na kraj izbacio Undertaker. Ovo je primjer kako nekome i poraz može pomoći. Corbin je gubio skoro sve od svojih većih matcheva, ali je nakon svakog izlazio dosta jači nego je prethodno ušao. Elimination Chamber je isto bio slučaj toga, gdje se borio za WWE titulu i bio je prvi elminisan, nakon što je dominirao ostale učesnike, i napravio početničku grešku koju je iskoristio Ambrose. Nakon ovoga je Corbin prebio Ambrosea, i njega koštao pobjede, te su njih dvojica imali brawlove u narednim sedmicama. Na WrestleManiji je Corbin dobio priliku da popuni osvetu nad Ambroseom tako što će mu oduzeti Intercontinental titulu. Postoji dobra šansa da bi ovaj match sada mogao na preshowu da završi, zbog toga što su SD Womens titulu prebacili na main show, ali bih volio da se zadrže na main showu, jer je Corbin nakon svih tih preshowa, zaslužio osvojiti svoju prvu titulu u WWEu na main showu. I to u Street Fight matchu ili Falls Count Anywhere matchu gdje bi brawl izbio na ulice. To bi bio sjajan način da se dokrajči godina za Corbina koji je imao nagli preokret u karijeri krajem 2016.

Mišljenje – Spmenuo sam na kraju sada kako je ovo ogroman preokret u godini za Corbina. Meni se počeo sviđati krajem 2015. kada me impresionirao na Takeoveru u Londonu. Ali je na SmackDownu pokazao da je vrijedniji nego što sam mislio. Ima jako dobru ofanzivu, super finisher i signature poteze, te je jako dobar u brawlovima i kao monster heel. Radujem se što bismo mogli vidjeti jako dobru narednu godinu sa Corbinom, možda i kao prvak.

Najbolji match – vs Kalisto (TLC 2016)

Be the first to comment on "Baron Corbin – Road to WrestleMania 33"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*