Analiza WWE-ovih titula u protekloj godini

Kako nam je prije par dana završila wrestling sezona, najvećim showom u godini, odlučio sam rezimirati sve WWE titule, pa da vidimo koja titula je dobro prošla, a koja nije.

 

Universal –
Od prošlogodišnje WrestleManie, Lesnar je Universal prvak. Titulu je uzeo od Goldberga, novopečenog Hall of Famer-a. S današnjim danom (21.04.2018.), Brock je najdulji Universal prvak ikada s 384 dana. Od osvojene titule na WM 33, Lesnar je odradio 15 mečeva pod okriljem WWE-a, i slavio je u svih 15. Imao je dva veća feuda s Braun Strowmanom i Roman Reignsom, ali niti jedan ga nije uspio skinuti sa trona. Braun Strowman je bio blizu tituli, ali su ipak shvatili da je Lesnar “veće ime”, pa su ostavili titulu na njemu. Što se Reignsa tiče, WWE ga je bookirao tako da ga se prikaže kao pravoga underdoga, ali tu priču fanovi nisu progutali. Lesnara žele maksimalno zaštititi pa su najavili Steel Cage meč protiv Reignsa, samo kako Lesnar nebi pretrpio pin. Roman po ko zna koji put dobija priliku za titulu, a uopće ne znamo ni zašto. Bio je još jedan potencijalno dobar feud za Universal titulu, onaj sa Samoa Joeom, ali nažalost Samoa se ozlijedio pa je taj feud propao. Sve u svemu jako loše bookiranje jedne od glavnih titula.

WWE –
U WrestleMania 33 meč kao title holder ušao je Bray Wyatt, nakon fantastičnog feuda s Randy Ortonom. Orton je pobjedio u Royal Rumble matchu, i nije se htio boriti s Wyattom za WWE titulu, ali onda je spalio kuću u kojoj je počivala Sister Abigal, i tako najavio svoj lov na glavnu titulu. Na WM 33 su imali meč u kojem je Orton slavio. Nakon toga imali su House of Horror meč, koji nije dostavio očekivano. Taj meč i onaj s WM-a su malo podbacili, pa je to ostavilo gorak okus na cijeli feud. Wyatt je prije House of Horror meča prebačen na RAW, tako da taj meč nije bio za titulu. Wyatt je taj meč pobjedio uz pomoć Jinder Mahala, te je upravo on bio sljedeći izazivač za glavnu titulu. Nakon samo mjesec i pol dana Jinder je uz pomoć braće Singh osvojio titulu i nosio je predugačkih 170 dana, sve dok ga nije savladao trenutni šampion AJ Styles. Jinderov title run je bio više iz marketinških razloga, i probijanja WWE-a na Indijsko tržište. Mahalovo rivalstvo s Ortonom je završilo tako što mu je na Battlegroundu, u Punjabi Prison meču pomogao Great Khali, i tako je uspješno zadržao titulu. Mahal je uspješno spriječio cash in MITB kofera, koji je kod sebe imao Baron Corbin. Na red je došao i Shinsuke Nakamura. Svi smo mislili da će upravo on skinuti titulu s Jinder Mahala, ali Mahal je slavio u dva navrata, i SummerSlamu i na Hell in a Cell PPV-u. Na red je došao Survivor Series. WWE je trebao meč koji će prodati PPV, ali jednostavno to nije vidio u Mahalu, pa se AJ Styles suprotstavio Brock Lesnaru na Survivor Seriesu. Prije samoga PPV-a, na običnoj SmackDown Live epizodi AJ Styles pobjeđuje Jinder Mahala, i tako postaje po drugi put WWE prvak. Nakon toga AJ Styles ima poprilično glup feud s Kevin Owensom i Sami Zaynom. Čak su imali i Handicap match za WWE titulu, ali nasreću AJ Styles ju je obranio. Na Royal Rumble PPV-u, Shinsuke Nakamura je pobjedio u istoimenom meču, i izazvao AJ Stylesa na meč za WWE titulu na WrestleManiji. Sve do toga meča obojica su se poštovali, čak su bili i partneri u nekoliko tag team mečeva, ali onda poslije njihovoga ispodprosječnog meča na WM, Nakamura radi heel turn, i tako produljava ovaj feud koji traje još uvijek. Što se tiče WWE titule, početak je i bio dobar, sredina katastrofalna, te se tek na kraju stvari počele popravljati.

 

Intercontinental –
Prije i poslije WrestleManie 33 Dean Ambrose je bio u feudu s The Mizom. Ambrose je bio tada prvak te je zajedno s titulom prebačen na RAW zbog Superstar Shake Up-a. Prebačen je i The Miz, pa se rivalstvo nastavilo. Na Extreme Rules PPV-u, Ambrose gubi titulu, i tako započinje jedan odličan title run. Kako bi se zaštitio od Dean Ambrosea The Miz je oformio grupu pod imenom Miztourage (Bo Dallas & Curtis Axel), da mu čuvaj leđa. Nakon toga je bilo par manjih feudova, a Miz je iz svakoga izvukao maksimum. Kako bi The Miz mogao odraditi svoje Hollywoodske obaveze, titula je nakratko promjenila vlasnika. Novi Intercontinental prvak postao je Roman Reigns. WWE je nedugo zatim promovirao 25-tu obljetnicu RAW-a, te je na toj epizodi je The Miz dobio svoj revanš. Miz je slavio u revanšu i tako po osmi put postao Intercontinentalni prvak. Nakon toga je ušao u feud s Balorom i Seth Rollinsom. Na WM 34 dobili smo njihov Triple Threat meč, a novi Intercontinentalnim prvakom postao je Seth Rollins. Definitivno dobra godina za Intercontinentalnu titulu, a The Miz je pokazao zašto je jedan od najboljih u WWE-u. Palac gore.

United States –
Možda imate bolje pamćenje od mene, ali znate li tko je bio prvak prije Baron Corbina? AJ Styles. Srećom pa imamo wikipediju. Započinjemo s feudom između prvaka Chris Jericha i izazivača Kevin Owensa i njihovog meča na WM 33. Da, to je bila kulminacija feuda, od onoga “Festival of Friendship” segmenta, kada je Owens napravio turn nad Jerichom. Onda su titulu držali Jericho (2 dana), Kevin Owens (66 dana), AJ Styles (16 dana), Kevin Owens (2 dana), AJ Styles (75 dana), a onda je titulu osvojio Baron Corbin. Baron je isto tako imao ne baš pamtljiv run s US titulom, ali nije bilo baš toliko davno pa se ljudi još sjećaju. Na Hell in a Cell PPV-u, gubi titulu od Dolph Zigglera, koji je se odriče nakon samo 9 dana. SDLive je objavio turnir za US titulu, koji je trajao 3 tjedna. Turnir je osvojio Bobby Roode, ali njegov reign nije bio baš “Glorious”, pa je titulu izgubio nakon samo dva mjeseca od Randy Ortona. Randy je imao feud sa Roodeom, Rusevom te Jinderom, koji je titulu i osvojio na WM 34. Tjedan dana nakon WM-a, Jinder Mahal je prebačen na RAW, a s njim i titula Sjedinjenih Američkih država. Iste noći on gubi titulu od Jeff Hardy-a, koji noć kasnije prelazi na SDLive. Ove godine titula je previše puta mjenjala ruke, pa je to malo i poljuljalo prestižnost titule. Nismo dobili niti jedan baš pamtljiv run, pa zbog toga ova titula od mene dobija palac dolje.

RAW Tag Team –
Svoj veličanstveni povratak u WWE napravili su Hardy Boyzi na WM 33, i odmah osvojili RAW Tag Team titule. Dva mjeseca kasnije, Sheamus i Cesaro uzimaju titule i tu počinje njihova dominacija u tag diviziji. Prvo su im se suprotstavili Seth Rollins i Dean Ambrose nakon ujedinjenja Shielda, ali nažalost Dean se ozlijedio, pa je njegovo mjesto zauzeo Jason Jordan. Nakon što je taj feud završio, te tako je The Bar ponovno vratio titule u svoje ruke, uslijedio je feud s Braun Strowmanom. WWE je Brauna Strowmana gradio čitavu godinu, kako bi na kraju bio ubačen sam, u tag team battle royal. Na WM 34 se pojavio bez partnera, ali onda je odlučio pronaći nekoga iz publike. Braun je pronašao dječaka po imenu Nicholas, i tako si je omogućio meč za titule. The Bar je na kraju i izgubio titule od Strowmana i dječaka. Već na sljedećem RAW-u, Strowman i Nicholas su predali titule Angleu, sve dok Nicholas ne završi školske obaveze, a onda se vraćaju u lov na njih. Čitavu godinu grade The Bar kao jedan od najboljih timova u WWE-u, da bi njih i ostatak divizije pokopali u jednome meču. I sada kada se sve zbroji i oduzme, tko je najviše profitirao od ovakve booking odluke?

SDLive Tag Team –
Čitavu godinu trajao je samo jedan feud, a to je onaj između The Usosa i The New Daya. Imali su priliku i Shelton Benjamin/Gable, ali nisu uspijeli osvojiti titule. The Usos vs The New Day feud je stvarno obilježio godinu, i imali su malo more mečeva, ali uporedo toga WWE je vratio Harpera i Rowana nakon poduljeg izbivanja iz WWE ringa, te ih vratio kao The Bludgeon Brotherse. The Bludgeon Brothersi su imali baš puno mečeva protiv jobbera i mid cardera, te ih sve redom squash-ali. Na WM 34 uslijedio je Triple Threat meč, između ta tri tima, i The Bludgeon Brothersi su bili najuspiješniji te tako osvojili SDLive Tag Team titule. Sve u svemu zanimljiva godina za SDLive titulu.

RAW Women’s –
Nakon što je Alexa Bliss draftana sa SmackDown Livea na RAW, odmah je započela feud s tadašnjom prvakinjom Bayley. Na Payback PPV-u je i uspjela osvojiti titulu, i era terora je započela. Taj feud se zasluženo smatra jednim od najlošijih u protekloj godini. Prvenstveno zbog “This is your life” promoa, a onda i Kendo stick on a pole meča, koji je bio katastrofalan. Kratko je titulu imala i Sasha Banks, ali tog se title runa više nitko ni ne sjeća. Nakon toga titula se malo zanemarila, i više je pozornosti posvećeno Nr. 1 contenderima, i “prvim ikad” mečevima, kao što je Elimination Chamber i Royal Rumble. Alexa je imala veliku potporu Nie Jax, ali kad je Nia shvatila da je Alexa iskorištava, okrenula je ploču. Nia je odmah postala Nr. 1 contender, i zasluženo je pobjedila Alexu na WrestleManiji. Iako je čitavu godinu držala titulu, Alexa nije imala niti jedan dobar feud, pa tako i ova titula nije dobila puno prestiža.

SDLive Women’s –
Naomi osvaja titulu na WM 33, i tako počinje njen reign dug 140 dana. Održan je i prvi ikada ženski Money in the Bank meč, a nakon kontrovezne završnice kofer je pao u ruke Carmelle. Naomi je imala jako puno protivnica, i dosta ih je konkuriralo za mjesto Nr. 1 contendera. Na SummerSlam PPV-u pomalo neočekivano Natalya uzima titulu, i odmah kreće u feud s Charlotte. Nakon malo više od dva mjeseca feuda, Charlotte na običnoj SDLive epizodi uzima titulu, ali nakon toga je održan i prvi ikad ženski Royal Rumble meč koji je osvojila ne poražena Asuka, te odmah izazvala Charlotte na meč na WM. Charlotte je ipak uspijela skinuti Asukin streak, da bi samo dvije noći kasnije Carmella uspješno cash-in-ala svoj MITB kovčeg i tako po prvi put postala SDLive prvakinja. Reći ću da je ova titula bila dobro bookirana, i pametno korištena.

Cruiserweight –
Ova čitava divizija je u drugom planu, pa je i meč između Austin Ariesa i Nevilla završio na kickoffu WM 33. Neville, je bio jako dobro bookiran iako je divizija bila jako loša. Početkom godine WWE je imao jedan projekt u kojem je htio nagurati par low/mid cardera u jedan stable, i tako ih održavati “zaposlenima”. Lider je bio Titus O’neil, a stable se zvao Titus Brand, a zatim i Titus Worldwide. Akira Tozawa kao član Titus Worldwidea, izaziva Nevillea ne meč za titulu, i osvaja ju. Nažalost po Tozawu, titulu je držao samo 6 dana, dok je Neville nije vratio oko svog struka. Kako se Big Cass ozlijedio, Enzo Amore je bio velik draw za Cruiserweight diviziju, pa ga je WWE htio ugurati tu, i dati mu titulu. Odjednom se u title sceni našao i Kalisto (na kojeg sam i zaboravio da je imao titulu), i osvojio ju, ali samo na 13 dana, a onda se titula vratila u posjed Enzo Amorea. Divizija se podjelila u dvije grupe. Zo Train koji je bio heel stable, a vođa Enzo Amore i ostatak divizije koji je naginjao face polu, a predvodnik je bio Cedric Alexander. Nakon optužbi za seksualno zlostavljanje, WWE je prvotno suspendirao Amorea, a zatim i otpustio. Najavljen je turnir za titulu, a veliko finale je bila WM 34. U finalu su se sukobili Cedric Alexander i Mustafa Ali. Nažalos meč je opet završio na kickoffu, a slavio je Alexander.

United Kingdom –
Najnovija titula u WWE-ovom repertoaru, ali i najslobodnija. Nakon što je Tyler Bate osvojio United Kingdom turnir, držao je titulu 125 dana, a onda ju je izgubio na NXT TakeOver: Chicago PPV-u od Pete Dunnea. Pete Dunne ju je branio na velikom broju house showova, a nije rijedak slučaj da titula gostuje na showovima drugih promocija.

Be the first to comment on "Analiza WWE-ovih titula u protekloj godini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*