AJ Styles – fenomenalna godina za fenomenalnog wrestlera

Royal Rumble 2016. Royal Rumble meč. Ulazak broj 3. AJ Styles. Nakon što je poharao sve wrestling kompanije u svijetu, od New Japana to TNA-a, napokon je napravio debi i u WWE-u. Još uvijek me smeta što su na pomalo debilan način odradili njegovu prvu pojavu (prikazivali su cijelo vrijeme Reignsovo lice umjesto da je kamera bila uperena u ekran koji je polako otkrivao riječ ‘Phenomenal’), ali da, bio je to fantastičan debi za po meni najboljeg wrestlera na svijetu u ovom trenutku. Reakcija koju je dobio bila je ogromna, a način na koji je predstavljen u meču je također bio super. Trajao je dosta dugo, i dok nije eliminirao mnogo ljudi ili kojim slučajem pobijedio, ostavio je utisak na sve koji su gledali. Odmah se znalo da je AJ Styles nešto veliko.

No, ne bismo niti slutili koliko bi dobra ili loša mogla za njega postati naredna godina, nakon što ju je otvorio odličnim mečom protiv Nakamure na Wrestle Kingdomu, a onda na kraju krajeva, napravio debi za WWE.

Njegov prvi feud je bio onaj protiv Chrisa Jericha. Bio je to uobičajeni feud u kojem je veteran kompanije pokušao pokazati novopridošlici kako su stvari u najvećoj kompaniji na svijetu malo drugačije. Imali su ukupno četiri meča ako se ne varam, od kojih mi je najbolji bio onaj s Fastlanea. Feud je završio 2-2 u pobjedama, s tim da je Jericho zadnji ostvario pobjedu i to na WrestleManiji, što je bila pomalo glupa odluka i tada sam se i sam zapitao hoće li Stylesov booking u WWE-u biti baš onakav kakvim ga mi želimo.

No, već iduće večeri na Rawu, Styles se lansirao direkt u main event scenu, direkt u lov na WWE titulu kada je pobijedio Jericha, Owensa i Cesara u 4-way meču. Tadašnji prvak je bio Roman Reigns. Obojica su trebali biti pozitivci u tom feudu, ali naravno, publika je mnogo više htjela da AJ pobijedi Reignsa i uzme pojas. U to vrijeme su i Gallows i Anderson, Stylesovi kompići iz Bullet Cluba, napravili svoj WWE debi i formirali The Club. Stvari su tada postale mnogo zanimljivije, Styles i dečki unijeli su mnogo svježine u main event scenu, a s Reignsom je proizveo jedan vrlo dobar meč na Paybacku i jedan fantastičan meč na Extreme Rulesu koji je i najviše prikazao njegove atletske sposobnosti. Naravno, Styles tada nije osvojio titulu jer kako bi Vince tek tako skinuo titulu Romanu koji je pobijedio Triple H-a u tako ‘ogromnom’ meču na WrestleManiji. Nisam niti očekivao njegovu pobjedu, nisam je niti dobio, tako da nisam ostao niti razočaran.

No, malo me krenulo brinuti kako je Styles nanizao tri uzastopna poraza na PPV-ima i to baš u najgore vrijeme. Kada je postao heel i kada je ušao u feud sa Johnom Cenom. Iz iskustva je poznato kako rivalstva pridošlica sa Cenom nisu dobra za onoga tko se zapravo ne zove John Cena. Pitajte Kevina Owensa, Ruseva ili Bray Wyatta. I naravno, ovdje se stvorila ista predrasuda kako AJ Styles neće preživjeti feud sa Ceno, nego kako će ga on uništiti.

Došao je Money in the Bank gdje su Styles i Cena imali prvi meč. Bio je to veoma dobar meč, kako smo i navikli od AJ-a. Možda je malo više izgledao kao spotfest nego što je trebao, ali bio je to tek njihov prvi meč. U njemu je Styles uspio ostvariti pobjedu protiv Cene, ali na izrazito prljav način i uz pomoć Cluba. To je to prva pobjeda koju svi ostvare u rivalstvu sa Cenom. Uvijek bude prljava i uvijek im Cena vrati troduplo nakon toga. Tako da ovo nije mirisalo na dobro, ali je barem AJ prekinuo niz poraza.

Na Battlegroundu smo vidjeli six man tag meč gdje se Club borio protiv Enze, Cassa i Cene. Cena je tada pinnao Stylesa za pobjedu, ali utjeha je bila ta da ovo nije bio jedan na jedan meč te da se ova pobjeda ne računa toliko. Battleground preživljen.

I tada se dogodio brand split, a John Cena i AJ Styles su draftani na SmackDown. Što je značilo da će se njih dvojica susresti još barem jednom. To se i dogodilo na SummerSlamu i tada je bilo pitanje pobjednika – tko će zapravo osvojiti ovaj feud? Meč mi je bio odličan, mnogo bolji nego onaj sa Money in the Banka, ali me je više mučilo tko će pobijediti. Ako Cena pobijedi, eh, to smo već vidjeli sto puta. Ako Styles pobijedi, možda i ima neke šanse da on bude sljedeće lice kompanije. Što se i dogodilo. Styles je još jednom pobijedio Cenu. I ne samo to – pobijedio ga je na čist način, što se rijetko viđa kada je u pitanju John Cena! Bilo mi je drago zbog toga jer je napokon Vince prihvatio tu suludu ideju da se John Cena pobijedi na čist način.

U to vrijeme, na SmackDown je WWE titulu donio Dean Ambrose. S obzirom da je John Cena postao part-timer, AJ Styles je ostao jedini veći igrač koji bi mogao izazvati Ambrosea za pojas, i to se dogodilo već na sljedećem PPV-u, Backlashu! I ne samo da je izazvao, osvojio je WWE titulu već tada! Time je AJ službeno poharao i WWE, osvojivši World titulu i ondje. Bio je to još jedan fantastičan meč. Opet, tako smo navikli od AJ-a, teško je vjerovati da ćemo dobiti suprotno.

To se dogodilo u 9. mjesecu, a od tada, pa sve do početka 12. mjeseca, AJ Styles je proveo vrijeme u feudu s Ambroseom. U jednom trenu se pojavio i John Cena te ga izazvao na No Mercyu, ali ga je Styles opet pobijedio. Ovu pobjedu ne naglašujem toliko jer je Stylesova pobjeda nad Cenom postala uobičajena stvar, haha. Styles je svoj feud s Ambroseom okončao fantastičnim TLC mečom, najboljim mečom na glavnom rosteru ove godine. Time je i dalje ostao prvak. U međuvremenu je i napokon pobijedio Jamesa Ellswortha, koji mu je zadavao probleme svih ovih mjeseci, a pobijedio ga je za 45 sekundi. Idući utorak Styles brani svoju titulu protiv Corbina i Zigglera u Triple Threatu.

Čisto da provjerimo, izlistat ću sve svoje Stylesove mečeve kojima sam dao četiri ili više zvjezdica ove godine:

  1. AJ Styles vs Dean Ambrose – WWE TLC – ****1/2
  2. AJ Styles vs Shinsuke Nakamura – NJPW Wrestle Kingdom 10 – ****1/2
  3. AJ Styles vs Roman Reigns – Extreme Rules – ****1/2
  4. AJ Styles vs Dean Ambrose  – WWE Backlash – ****1/4
  5. AJ Styles vs John Cena – WWE SummerSlam – ****1/4
  6. AJ Styles vs Chris Jericho – WWE Fastlane – ****1/4
  7. AJ Styles vs Dean Ambrose vs John Cena – No Mercy – ****
  8. AJ Styles vs Dean Ambrose – SmackDown 27.9. – ****

To je čak 8 mečeva koji su po meni zaslužili četiri zvjezdice i više. Da sam brojao mečeve koji su zaslužili *** ili više, vjerojatno listi ne bi bilo kraja. Imao je kvalitetnih mečeva sa Zaynom, Mizom, Del Riom ili bolje rečeno, gotovo sa svakim s kim je stupio u ring. No, ova lista je prilično impresivna, zar ne? Koliko bi samo lista WWE-ovih najboljih mečeva bila siromašnija da nije bilo Stylesa?

AJ Styes je zaista imao sjajnu godinu u WWE-u. Pobijedio je Cenu, trenutni je WWE prvak, imao je mnogobrojne fantastične mečeve, a svaki puta kada stupi u ring je magija. Nadajmo se samo da će iduća godina za njega biti barem približno dobra kao što je ova bila. Jer ova je bila zaista fantastična. Iako se isto ne može reći za njegove Bullet Club kolege, AJ može biti zadovoljan načinom na koji je korišten proteklu godinu, a mi možemo biti sretni što ga napokon imamo u WWE-u.

About the Author

Alen Butumović
Dugogodišnji urednik ProHrvanja koji prati svašta pomalo, od Japana i WWE-a pa sve do određenih indy kompanija.

Be the first to comment on "AJ Styles – fenomenalna godina za fenomenalnog wrestlera"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*