AEW: Rampage #23 (07/01/2022) Recenzija

Još jedna ulična tuča, HOOK ponovo u akciji, problemi u ženskoj diviziji po pitanju hijerarhije te kako je protekao debi nove AEW zvijezde, sve to i još po nešto saznajte u današnjoj recenziji AEW Rampage-a!

Adam Cole vs Jake Atlas (3.75⭐)

Odličan showcase novog člana AEW rostera. Pokazali su da imaju odličnu hemiju i počastili nas sa nekoliko različitih stilova hrvanja. Atlas potvrđuje da je sjajan atleta i da je ta gimnastička pozadina, po meni, jako dobar temelj za high-fly hrvača ili makar onog ko želi koristiti akrobatski arsenal poteza.

Jake-ov izlazak iz Cole-ovih headscissors-a ispraćen odličnim atletskim kontriranjima i čitanjem protivničkih poteza bio je prilično dobro odrađen spot. Odlična egzekucija backstabber kontriranja tokom Jake-ovog springboard poteza od strane Adama svjedoči da su ova dva borca “kliknuli” na prvu.

Nakon claymore-a Atlas izvodi potez za kojeg, moram priznati, ne znam tačan naziv, ali je neka variacija vertical suplex powerbomba i izgledalo je zaista impresivno. Pokušava svoj springboard potez, ali se nezgodno dočekuje na noge i povrijeđuje koljeno. Adam na prvu nije primjetio povredu pa je nastavio sa sljedećim planairanim spotom kojeg Jake nije mogao ispratiti.

Cole uviđa da je Atlas zaista povrijeđen i jako obzirno namješta knee bar (koji je zbog Adamove pažljivosti više izgledao kao ankle bar) koji mu donosi pobjedu. Odlično su se snašli naročito komentatori koji su istakli da je Adam posudio ovaj potez iz arsenala svojih kolega iz reDRagona tako da je improvizacija bila 10/10 i učinili su ovo kao da je bio planiran završetak.

Velika šteta što je meč omela ova povreda, jer bi vjerovatno izgledalo još mrvcu bolje da su odradili i ostale planirane poteze. Nakon show-a potvrdilo se da Jakeova povreda nije ozbiljnije prirode, što je i najvažnije , tako da sve u svemu solidan prvi TV meč obzirom na sve okolnosti i ako se po jutru dan poznaje Jake je odličan dodatak i onako odličnom AEW rosteru.

Andrade Backstage Interview (3.25⭐)

Tony ima interview segment sa Andradeom u kome ga ispituje u vezi prošlosedmičnih događaja na Rampage kada je služio kao mamac i vid distrakcije za The Acclaimed koji su napali Darby-a. Andrade svojim pomalo smiješnim akcentom ističe da nema problema sa gospodinom Stingom, ali ne zna zašto mladi Darby radi za njega, na što ga Tony uvjerava da su oni zapravo prijatelji i da niko ne radi ni za koga.

El idolo nastavalja govoreći da su Jose i on previše zauzeti i da im treba asistent tako da upućuje zahtjev Stingu da kaže cifru za Darby-a. Nastavljaju u tom smjeru da je Andrade latino (narco) boss i da je super bogat tako da je priča sasvim ok. Darby je zadnja osoba koji bi nekom bio sluga i služio nečijim idealima samo zbog novca, tako da biće zanimljivo vidjeti njegovu reakciju i šta nas sve čeka u ovom feudu.

Inače, primjetio sam da sada imamo storyline koji se isključivo odvijaju na Rampageu (kao što je ova) tako da daje malo više značaja samom show-u i razlog zašto da se prati aktivnije.

HOOK vs Aaron Solo (3.5⭐)

Nastavljaju sa savršenim booking-om HOOK-a u vidu kraćih mečeva gdje ne izlaze na vidjelo njegove početničke greške koje vjerovatno posjeduje, ali su tako savršeno odradili svaki njegov meč, do sad, da bukvalno izgleda kao da ih nema. Doduše, ovo je bio njegov najduži do sad što je bilo moguće naraočito zbog ispravog odabira partnera za ples u vidu Aaron Solo-a koji je svoj posao odradio besprijekorno.

Najbolja stvar, pored odlične egzekucije poteza, koju treba istaći u HOOK-ovom dosadašnjem radu jeste taj, kako ja to zovem, flow izmedju spotova. Tako prirodno se ponaša u tim tranzicijama između poteza da odaje utisak iskusnog hrvača. Ova stvar je vjerovatno uticaj genetike i ispravnog treniranja, tako da je mladi superstar počastvovan imanjem ovog kvaliteta u tako ranom periodu njegove karijere .

Chris Jericho je bio na komentatorskoj poziciji pa je tokom HOOK-ovog ulaska istakako kako je on jedan od najpopularnijih hrvača u AEW i kako vjeruje da je Taz jako ponosan na njega. Naravno, Taz se slaže i govori kako je ponekad jako teško pronaći riječi kojim bi opisao nivo ponosa koji ima svaki puta kad komentariše njegov meč. Jedan onako “wholesome” trenutak , iako ga je Chris na kraju upropastio sa opaskom ‘HOOKamania runs wild, baby’.

Klasičan HOOK meč, sve odrađeno kako treba, hirurški precizno, bez i najmanje greškice, u par minuta. Završava sa Redrum-om kojeg ovaj put drži nešto duže nego inače. Poslije meča, QT je nešto pokušao objasniti HOOK-u, ali je na kraju popio jedan snažan suplex što je publika ispratila sa velikim odobravanjem. 

Starks nam najavljuje da ce bratniti svoju FTW titulu protiv Matt Sydela na BoB što je, čini mi se, prvi put nakon osvajanja titule i preuzimanja iste od Briana Cage. Pozadina zašto je odabrao Matt-a jeste angle sa Dante Martinom, koji je tek nakon 3 meča uspio dobiti Matt-a, dok Ricky obećava da ce to uraditi u prvom pokušaju.

Videopaket Bunny i ekipa (3.5⭐)

Podsjecaju nas na poršlosedmični street fight što nastavlja narativ imanja eksluzivnih priča samo na Rampage-u. Cure su zaslužile da se ovaj meč ponovo pomene i istakne tako da mi se ovaj segment dopao. Bunny je, po meni, najviše profitirala iz ovog meča, jer joj je dao edge i pomogao u nastavaku izgradnje tok ‘psiho kuc*a’ karaktera kojeg pokušava prodati publici. Storyline koji je ispočetka bio prilično neintetesantan, ali su uspjeli privući pažnju na sebe i u konačnici napraviti prilično solidan program.

Britt Baker/Jamie Hayter vs Riho/Ruby Soho (3.0⭐)

Pomalo je komično koliko su Riho i Jamie ispred ostale dvije učesnice ovog meča po kvaliteti u ringu. Iako uživaju veći status u kompanije ni Soho ni Britt nisu izgledale kao neko ko treba biti ispred ove dvije djevojke. Prilično trapavo, bez koordinacije, na momente i zbunjeno tako bih nekao opisao rad Soho i Britt u ovom meču.

S’ druge strane, Jamie pokazuje da jednostavno u vrhu piramide ženske divizije sa odličnim storytelingom u ringu, egzekucijom poteza i selling-om. Koljeno koje je pogodila na Soho izgledao je tako dobro da sam na trenutak pomislio da je botchala i stvarno je uzdrmala.

Ruby nikako nije mogla da isprati svoju partericu tokom zajedničkih poteza, pa je često stajala ukopana u jednom mjestu i mahala rukama kao da Riho radi nešto pogrešno, a ne ona. Mislim da sam dao dovoljno vremena Ruby i dobio dovoljno uzorka da procijenim nju kao hrvača i moram reći da ona nije TO što mnogi vide u njoj.

Volio bih da pažnju preusmjere na Jamie, Kris, Tay i naravno Rosu te da sklone Soho iz priča za titulu sve dok ne unaprijedi svoje hrvanje. Ukoliko djevojka sa samo 4 godine hrvačkog iskustva pruža bolje mečeve ili bar pokušava da izvuče maksimum iz sebe, te djeluje daleko zanimljivije u ringu mislim da je pogrešno nastaviti davati priliku nekome samo zato što mu u biografiji stoji da ima više godina radnog iskustva iako to na oko nije primjetno.

Nakon pokušaja double team poteza Jamie slučajno pogađa Britt što Riho uspjeva iskoristit i krade pobjedu roll up završetkom. Nakon meča dolazi do zatezanja odnosa na relaciji Britt Jamie što kulminira odgurivanjem i okrivljavanjem Jamie za poraz u ovom meču. Sve smo blizi potencijalnom breakup-u i moram biti iskren jedva čekam da se to dogodi, jer je Jamie spremna da bude single star i krene u pohod na titule.

Lambert Sky Page Promo (3.0⭐)

Nastavljau svoj feud sa Tony Khan-om ističući njegove loše odluke kad je u pitanju push-anje Rhodes familije. Bune se zašto je Dustin stavljen u meč za titulu kada je Scorpio Sky gotovo godinu dana neporažen u pojedinačnim mečevima te bi bilo pravedno da je on ubačen u borbu za titulu, a ne Dustin što ima logike.

Ističu kako će budno pratiti ovaj meč i da učesnici istog trebaju dobro obratiti pažnju, jer se nikad ne zna kad mogu uskočiti. Vidjećemo kako će se ovo odviti, moguće da ne dobijemo šampiona na ovom showu jer će se ovi momci, najvjerovatnije, umješati u isti.

Garcia/2.0 vs Eddie/Santana&Ortiz street fight meč (3.75⭐)

Kao što već napisah u nekoj od prethodnih recenzija ovaj feud najviše znači za prvu ekipu i stvarno ih je podiglo na cardu i učinilo releventnim. Iz tog razloga mora se odati priznanje Eddie-u i IC ekipi za odličan posao koji su napravili u podizanju maldih talenata.

Teško je street fight učiniti negledljivim pogotovo što u ovom meču imaš momke koji su, vjerovatno, ovakvih borbi imali i u stvarnom životu živeći na ulicama New York-a. Prije samog meča imamo klasični segment gdje Mark Henry vrši intervju obje ekipe koji se pretvara u brawl, pa tako nemamo ni entrance već momci ulaze u ring u jeku borbe.

Dosta zabavnih spotova koje nema potrebe opisivati, jer nisu klasični wrestling potezi vec nasilno korištenje svega i svačega što može predstavljati neki vid oružja. Isključi mozak i uživaj u predstavi, tako bi nekako opisao tok ovog meča. Ako ste fan street fight/death tipova wrestlinga onda će vam ovo biti po mjeri.

Na kraju nastavljaju taj gimmick sa zvonom gde ga Garcia ponovo efikasno koristi kao prevagu u meču. Pogađa Kingstona sa njim, pokušava ga pinovati, ali Eddie kick out-uje na 2.9 nakon čega nam Garcia ispoljava svoju frustraciju sa jednom, rekao bih, Kurt Angle like facijalnom ekspresijom što me je, moram priznati, baš nasmijalo.

Vrijedno isticanja je probacivanje Eddie-a kroz stol van ringa koje ga je onemogućilo da značajno učestvuje u ostatku meča. Poslije serije dobrih poteza Santana i Ortiz donose pobjedu svojoj ekipi. Garcia i 2.0 nastavljaju napadati protivničku ekipu nakon meča.

Ovo je natjeralo Chris-a da se pomakne sa komentatorske pozicije i pomogne svojim pajdašima, iako nema baš najbolje odnose sa Kingstonim. Čini se da ovo još nije gotovo iako moram priznati da mi je interesovanje za njihov sljedeći meč prilično nisko.

Opšti utisak (6.5/10⭐)

OK show i ništa više od toga. Nastavile su se neke priče sa kojima su krenuli prošle sedmice na Rampage-u i dopada mi se postojanje eksluzivnih priča za ovaj show koje nisu toliko istaknute na Dynamite-u. Žao mi je zbog povrede Atlas-a jer se čini kao jako dobro pojačanje za AEW i neko koga vidim kao TNT champa u nekom skorijem periodu.

Što se tiče preporuke za gledanje, mislim da nema potrebe trošiti vrijeme osim ako niste ljubitelj street fight mečeva pa želite da odgledate main event.

Be the first to comment on "AEW: Rampage #23 (07/01/2022) Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*