AEW: Dynamite/A Celebration of Mr. Brodie Lee’s Life (30/12/2020) recenzija

U sredu 27.12.2020 ceo kečerski svet je bio u šoku kada su objavili vest da je preminuo Jonathan „Jon“ Huber takođe poznat kao Brodie Lee i Luke Harper u 41-oj godini života. Nakon dugogodišnje saradnje sa WWE-om gde je bio Intercontinental i Tag team šampion, u martu mesecu ove godine predstavljen je kao lider Dark Order-a. U toku svoje kratke karijere u AEW-u, uspeo je da dobije TNT titulu u meču protiv Cody-ja i bio je šampion 46 dana. Ne samo da je bio jako talentovan rvač i kvalitetno ljudsko biće, već je napravio renesansu u svojoj karijeri preko „Being the Elite“ vlog/emisije na youtube-u. Skeč komedija sa ostalim članovima Dark Order-a (pre svega Silver i Reynolds).

Razmišljao sam da li uopšte da pišem o ovoj epizodi. Teško mi je da se skoncentrišem i sumnjam da imam nešto pametno da kažem. Ipak, ovo jeste nedeljni program AEW-a, pa neće biti izuzetaka. Ukratko bih samo rekao da je ovo maestralni tribute. Ovako nešto nikada nisam video u poslednjih 15 godina od kada pratim kečere. Sve je (donekle) stalo. Svi su dali svoj maksimum da poslednji put ispoštuju svog kolegu i prijatelja. Samo mogu da kažem da svi koji su na bilo koji način učestvovali u kreiranju ove epizode ne samo da znaju šta rade, nego neverovatno poznaju i vide srž profesionalnog rvanja. Zbog svih tih velikih i malih detalja u dva sata programa nisam siguran da će ova „kritika“ ispasti kako treba, ali daću svoj maksimum kao sve žene i muškarci ove večeri.

Pre prvog meča minut ćutanja uz ten-bell salute.

Matt Hardy and Private Party (Isiah Kassidy and Marq Quen) vs. The Young Bucks (Matt and Nick Jackson) and Colt Cabana

Program počinje jako kvalitetnim tag mečom. Kako je Cabana ovde sijao, uf. Nisam siguran da je imao ovako kvalitetan meč od kako je došao u AEW. Private Party i Bucks, standardno dobri. Jedini (možda) problem je bio Matt Hardy. Ovakav stil rvanja on više ne može da izgura i deluje povremeno suvišno, iako je psihologija (tj. potencijalno rivlastvo) njega i Party-ja jedan od najboljih aspekata nedeljnog programa. Jako kvalitetan početak ove maestralne večeri.

8/10

Eddie Kingston, The Butcher and The Blade vs. Lance Archer and The Dark Order (Evil Uno and Stu Grayson)

Oduševljenje se nastavlja. Lance Archer. Ne samo da je došao obučen kao Luke Harper, već je pokazao neverovatno umeće. Tu pre svega mislim na njegovo hodanje po rope-u, bukvalno nisam bio svestan da čovek može ono da uradi. Iako se ovakav tim čini pomalo random, imali su neverovatnu sinergiju. Mogu slobodno da kažem da su Stu i Uno u ovom meču izgledali kao ozbiljni kandidati za tag titule. Svidelo mi se što su uspeli da ukomponuju da ovaj meč ima i rivalstvo koje smo gledali proteklih nekoliko nedelja između Archer-a i Kingston-ove porodice. Kraj je bio neverovatan, a nakon meča je i Jake Roberts odradio jedan potez. Može li čovek da traži još nešto od jednog meča?

10/10

Inner Circle (MJF, Santana and Ortiz) vs. Adam Page and The Dark Order (Alex Reynolds and John Silver)

Apsolutni zenit ove večeri. Ovaj meč je imao sve. MJF obučen kao Santana i Ortiz, John Silver obučen kao Mr. Brodie Lee, Brodie Lee Jr. koji udara MJF-a kendo stick-om u glavu, meč se završava finisher-om Brodie Lee-ja i još Erick Redbeard (Rowan) koji izlazi da odbrani ekipu od Wardlow-a i vraća se sa znakom na kojem piše: „Goodbye for now my brother, see you down the road.“. I tu ja udarim da plačem. Pored svih genijalnih, potresnih i dobrih poteza, ovo je bio maestralan meč. Konstantna akcija, dobra psihologija i sve što jedan meča treba da bude i preko. MJF je sell-ovao udarac papirom. Čovek mi je mnogo porastao u očima. Za kraj, ne mogu da izostavim John Silver-a. Samo ću reći svaka čast.

11/10

Anna Jay and Tay Conti vs. Dr. Britt Baker D.M.D. and Penelope Ford

Dosta dobar ženski tag meč. Nisam davno gledao ni Penelope Ford ni Tay Conti pa je bio pravo malo osveženje. Tay i Anna imaju jako lepu hemiju zajedno. To ne može da se kaže za Penelope i Baker, ali su svaka na svoj način dosta toga uradile u ovom meču. Najslabiji meč na card-u, ali svakako dobar.

7/10

Promo time:

Kakav promo materijal Bože mili. Svi su govorili o njihovom iskustvu sa Brodie-jem, kakav je bio čovek u i van ring-a i bilo je jako potresno. Najpotresniji promo je bio Bryce Remsburg-a. Za srce ujeda. Čuli smo još i Jon Moxley-a, Darby Allin-a, Chris Jericho-a i Eddie Kingston-a, samo da nabrojim nekoliko. Odslušajte one promo-e, nemam ništa pametno još da dodam.

Cody Rhodes, Orange Cassidy and Ten vs. Team Taz (Brian Cage, Ricky Starks and Powerhouse Hobbs)

Dream meč Brodie-jevog starijeg sina. Samo kada to napišem, valjda vam je jasno koliko su se svi potrudili. Tu pre svega mislim na Pres“10“ Vance-a. Vodio je skoro ceo program i meč. Krivo mi je što mora ovako nešto drastično da se desi da vidimo šta pojedini kečeri zaista umeju. Team Taz fenomenalno funckioniše kao tag tim i sve pohvale, posebno za Ricky Starks-a što se ovog meča tiče. Evo još jedne situacije gde su uspeli da ukomponuju trenutna rivalstva. Imali smo prilike da prvi put vidimo Sting-a i Darby Allin-a kako izlaze zajedno. Evidentno je da su uspostavili saradnju, ali kakvu to ćemo tek videti. Još jedan dosta dobar meč.

8/10

Kraj je bio nešto izvan ovog sveta. Svima preporučujem da nađu i odgledaju onaj kraj.

Ukupni utisak:

Nije mnogo teško napraviti poređenje sa načinom na koji se WWE ponaša povodom ovakvih stvari, ali neću. Nije bitno. AEW i svi koji su učestvovali u stvaranju ove epizode su se poneli kao profesionalnci i to je najvažnije. Vidno je kako i koliko im znače rvači u promociji i mislim da je to ono o čemu treba da pričamo kao wrestling zajednica. Ovako se radi tribute i ovako se poštuju rvači. Standard mi se u potpunosti izmenio nakon ove epizode i mislim da tako treba da bude za sve. Nemam dovoljno veliki vokabular da izrazim koliko je dobar bio ovaj program.

11/10

Be the first to comment on "AEW: Dynamite/A Celebration of Mr. Brodie Lee’s Life (30/12/2020) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*