AEW Dynamite #211 Recenzija

Kenny Omega ponovo u trci za world titulu!? Je li učitelj uspio pobjediti učenika!? Novi vlasnik dijamantnog prstena ili će i dalje krasiti ruku našeg „scumbag“ prvaka!?  Legendarni Sting objavio kraj karijere! Sve to i još po nešto pročitajte u današnjoj recenziji AEW Dynamite!

Cardblade sad’ ima cardboard titulu!? Savršenstvo. Penta se ne zeza, čisti BC over the top diveom prije početka meča, ali iskusni lisac White eskivira, ali se ipak nije spasio od popratnog slingbladea. Dominacija Pente u startu biva prekinuta ometanjem BC oko ringa što pomaže Whiteu da se stabilizuje.

Da su pravi čopor hijena pokazali su kada je Penta izbačen van ring, žestokim chopom na top ropeu, pa su ga BCovci okružili i počastili sa po kojom (ne)prikladnom gestikulacijom. Razmjena chopova u duhu japanskog fighting spirita koja završava nekom Pentinom varijacijom rotirajućeg death valley drivera bi mi bila najbolja sekvenca, da nismo dobili ONO u završnom strechu.

Pentin fear factor kontriran devastirajućim urenage slamom, a onda combo dragon screwa i sleeper suplexa, namještanje u blade runner i najava kraja, ali Penta kontrira u made in Japan. Chief kiss. Ipak, samoprozvani prvak preživljava, Austin pravi pometnju, Juice štocira Pentu svojim prstenom sa wish.com, dok White pogađa Blade Runner za pobjedu. Za opener, taman što treba bit’.

Cutovali su promo na MJF, dok je Juice deklarisao da ide po taj dijamantni prsten u večerašnjem main eventu.

MJF zakopao sve neinteligentne babyface karaktere, kojih smo se nagledali proteklih godina, a onda i Jayov potez krađe titule sa cosplay referencom. Caster totalno adaptirao svoj character sa twittera kao okoreli MJF simp.

Hype videopaket historije Shide i Sakure, upoznavanje sa njihovim učitelj – učenik odnosom, jako lijepo odrađeno i učinilo je predstojeći meč atraktivnijim.

Ispitivanje izdržljivost, ko može primiti više batina i Emina želja da pokaže svojoj učenici kako „mora još pure jesti“ kako bi je stigla, iako je realnost možda drugačija. Izmamilo mi je osmijeh na lice Sakurino kanalisanje unutarnjeg Eddiea sa machinegun chopovima u uglu.

U toj želji da je ponizi Emi je držala Shidu u underhook pildriver poziciji dobrih 40-ak sekundi sve dok joj skoro svaka kap krvi nije sišla u glavu, što je svakako crpilo i samu Sakuru koja nije baš u cvijetu mladosti. Pogodila je cist tiger driver, ali je očito Shidina želja da se dokaže povećala njen adrenalin i omogućila da kickoutuje.

Nakon uspješne eskivaže, kada je u posljednjem trenutku uspjela da blokira Katanu i kickoutuje na 1, Emi nije preživjela drugu, naročito što je došla nakon snažnog falcon arrowa u Shidinoj izvedbi. Jako kvalitetan meč, sa jakom pozadinom, dostojno možda i veće pozornice sa pravim buildom.

Edgeov interview se svodi na to da ne želi imati meč sa Cageom, jer je njegova inicijalna želja po dolasku bila tag team run sa svojim najboljim prijateljem, ali to je očito nemoguće. Smatra kako je kancer zavisti koji je rastao u Christianu nakon godina nipodaštavanja i stavljanja po strani dok je Edge dobijao ogromne pusheve očito prouzrokovao da Cage postane ovo što jeste danas. Edge i dalje vjeruje da će ga Luchasaurus i Wayne kad tad izdati i da će, povrh svega, on biti tu za njega kada se to dogodi.

Stava sam da će Cage uraditi nešto toliko otkačeno što će natjerati Edgea da snapuje i krene na TNT titulu. Sviđa mi se kako grade priču, ne žure, dodaju dosta slojeva svemu i ako odigraju karte na pravi način, imaćemo potencijalno najbolju stvar sa Edge vs Christian arcom.

Wardlow demolirao Zigglerovog brata sa samo jednim powerbombom. Ismijao sam se na reakciji Tonya, dok je ulazio u ring da interviewiše Wardlowa, kad je vidio šta je ostalo od jadnog Nemetha. Pitao je Wardlowa šta je njegov cilj, a on je samo pokazao znojnicu na kojoj je jasno ucrtano „MJF“. Da li je kasno da ga grade kao onog ko će skinuti MJFa!? Nisam siguran, ali da ima smisla da on bude taj, pričano u kayfabe, apsolutno ima.

Kenny ističe svoje nakane da se vrati u world title sliku, nakon što završi sa Callisom, ali ga MJF prekida. Iskazuje svoje divljenje Omegom, traži rukovanje i tiho mu prošapuće da je ostalo još 13 dana do preuzimanja trona kao vlasnik najdužeg reigna u kompaniji. Poslije saznajemo da će Max i Omega biti prisutni na epizodi Collisona one tamo sedmice, tik pred obaranje rekorda. Miriše na MJF vs Omega za titulu i prestiž bivanja vlasnika najdužeg reigna u historij. Uzbuđen sam za ovaj potencijalni meč.

Dežurno zanovijetalo Roddy Strong je prešao svaku granicu. Cole je konačno napustio ovaj zatvor koji je bila Roddyeva kuća proteklih sedmica nakon zahtjeva da mu odstranic koricu hljeba sa sendviča. Roddy izgleda shvata da, ako želi da bude Adamov prijatelj, moraće da se dodvori MJFu. To će biti zanimljivo za vidjeti, Max i Roddy pokušavaju da budu prijatelji… teško je i zamisliti.

Tony sa još jednim smijesnim segmentom. Sa kojim gađenjem je najavio Callisa, čak je i pljunuio prije nego je izgovorio njegovo ime. Volim njihov hejterski runing gig i poštujem konstantnost. Hobbs nam objašnjava zašto je onako brutalno pretukao Jericha. Klasična „never meet your heroes“ priča koja, moram priznati, postaje overusana i sterilna.

Fletcher je bio najslabija karika u onom meču Callis porodice protiv Kennya i ekipe, pa se želi dokazati. Don mu obećava razgovor ukoliko pobjedi Omegu večeras. Jako „lagan“ zadatak za mladog Kylea.

Callis na kom. poziciji je pokazao kako se dodaje ukus samom meču. Na pitanje kako dobiti Omegu kao mlada nada koja se dokazuje, odgovorio je sa tim da moraš zaboraviti s’ kim se boriš i sva dostignuća koja je postigao, otklonuti taj očekivani respect koji imaš i koji će te potencijalno kočiti.

Kyle je uradio baš to, napao Omegu i prije samog zvona uspostavio konkretnu prednost od samog početka. Pržimala se ta stigma dokazivanja duž čitavog meča, što ga je na momente vuklo, ali i na momente tjeralo na gešku koje je Kenny znao iskoristiti.

Uspio je da vrati momentum na svoju stranu, uvezao par high flying poteza uz opasku u kameru da je prestar da radi ove stvari, što me zasmijalo. Kennya je razljutilo mimikovanje gestikulacija od strane Kyle pa mu je isporučio jedan opak kombo v-triggera, poisonrune i powerbomba, ali je Fletcher nekako uspio da kickouta na 2.9.

Imao je neku nadu kada je prilično čvrsto zaključao Dragon sleeper na Omegi, ali je Kenny uspio da kontrira u invertirani pin i pogodi snapdragon koji je naslutio početak kraja. Pogađa V-trigger koji je okrennuo Kylea inside out, a onda sa OVW završava priči. Mladji član Aussie Opena je pružio sjajan otpor, što je i Callis govorio tokom meča, ali naravno čim je izgubio osuo je poljbu po njemu kao da je bio squashovan.

Evo nam i Archera u još jednom squashu, ne znam koliko on ima prostora za realizovati ono što očekuje od kompanije kada je njegova pozicija u istoj u pitanju. Swerve nam najvaio premijeru remixa njegovog thema sa Prince Nanom kao esencijalnim dijelom istog i osuo paljbu po Hangmanu koji ga je spriječio da dobije TNT title shot. Imaćemo njihov rematch na Full Gearu, čini mi se.

Najtužniji trenutak showa, Sting objavljuje kraj svoje in ring karijere koja će zvanično prestati na Revolutionu 2024. Iako je vjerovatno vrijeme i dalje mi je zao što ga više neću moći gledati kao aktivnog hrvača. Termin je overusean, ali u ovom slučaju ima težinu, zaista ikona prowrestlinga i jedna legendarana karijera. Hvala za sve Stingeru! Šta mislite ko će biti zadnji protivnik?

Još jedan nijemi film u izvedbi Bezvremenske Toni Storm tokom picture in picture (genijalna ideja). RJ City je odigrao supporting cast rolu i uveličao ovaj legendarni komad umjetnosti.

Father of the Year je oteo sina gospođi Wayne i kako Nick kaže bolja je očinjska figura nego što je njegov pravi otac ikad bio. Darby očito gubi empatiju prema nekadašnjem prijatelju pa ih je napao odmah nakon što su izašli sa seta. Borba je stigla i do arene, sve dok se Sting nije umješao, napao Luchasaurusa i na kratko zaključao Cagea u Scorpion lock.

Po imenima, jako oskudno i rekao bih ne baš vrijedno main eventa, ali shvatam da je dio glavne priče pa se može sažvakati. Battle royal kao battle royal, nista specijalno, ali dosta unutarnjih mini feudova na koje sam i obratio pažnju. MJF je gost komentator i saznajemo da će pobjednik meč protiv njega za prsten.

Daddy Magic ne dozvoljava Garcia da odradi svoj ples, smatra da treba da se fokusira na sam meč, što svakako navodi publiku da negoduje. Jeff Hardy i Johnny TV su pokušali da ga natjeraju na dance off (naročito me nasmijalo Jeffov pokušaj Garcia dancea), ali bezuspješno. Sve dok Daddy Magic nije eliminisan, tada Garcia na opšte zadovoljstvo publike počinje da pleše, ali protivnici koriste njegov manjak fokusa i izbacuju ga iz meča. Možda je Magic imao poentu haha.

MJF odlazi do ringa i potplaćuje Rhodesa da napravi kajganu od Juiceovog međunožja, što ovaj sa zadovoljstvom i čini. Zadnja dva učesnika su očekivano Robinson i simp Max Caster. Jay White napada MJF na komentatorskoj poziciji, Max nakratko otima ukradenu titulu, ali Jay ipak uspjeva da mu je ponovo uzme nakon low blowa.

Juice koristi distrakciju, pogađa Castera svojim prstenom sa wish.com i osvaja ovaj battle royal. Imaćemo MJF vs Juice na sljedeđem Dyanmite za dijamantski prsten.

Ukupan dojam 7.5/10

Jako dobra epizoda Dynamite sa par jako kvalitetnih mečeva i nastavkom glavnih priča. I dalje mi je žao zbog Stingove objeve o kačenju cizama o klin, ali shvatam da je pravo vrijeme. Svakako preporuka za odgledati.

Be the first to comment on "AEW Dynamite #211 Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*