AEW: Dynamite (18/08/2021) recenzija

Prvi Sting-ov meč na TNT-ju posle 20 godina, odbrana AEW tag titula i dugo iščekivani meč: MJF vs. Chris Jericho. Dobro došli u novu recenziju Dynamite-a.

Na samom početku programa je bilo najavljeno da će Mox i Kingston održati promo, ali kako su krenuli da izlaze iz publike, napali su ih 2.0 i Daniel Garcia. Razumem da pokušavaju sebe da uspostave kao relevantne figure u promociji, ali da sam heel, ovu dvojicu bih izbegavao u širokom luku. Dolaze u ring i žele da „požure“ Sting-a i Darby-ja, pa zahtevaju da se meč odigra odmah. Želja im je ispunjena.

Texas Tornado Tag Team Match: Darby Allin and Sting vs. 2.0 (Jeff Parker and Matt Lee)

Što više o tome razmišljam o tome, to mi se čini da je uparivanje Sting-a i Darby-ja bila verovatno najbolja odluka koju je promocija mogla da donese. Sting nije 10% onoga što je bio nekada, ali je ime, a Darby je 1010% trenutnog Sting-a, ali još uvek nije ime. Pametna odluka da ovaj meč bude texas tornado. Mnogo stvari se dešavalo, pa niste mogli preterano da obraćate pažnju na Sting-ovu agilnost i brzinu. Brawl van ringa (pošto je texas tornado no dq) je bio sjajan, i po ne znam koji put je Darby imao inovativne bump-ove. Čovek me stvarno oduševljava. Priča se doduše menja kada se vraćamo u ring. Sting je ostao sam sa 2.0-om, no-sell-uje table spot i radi dupli „scorpion death lock“. Kada ga ovako rezimiram, stvarno zvuči preterano, ali u samome meču mi to nije mnogo smetalo, jer je meč bio jako zabavan. Rekao bih da je najgori taj no-selling koji mi smeta u 9/10 slučajeva. Ukratko, zabavan opener.

7/10

Tully Blanchard i Shawn Spears su odradili jedan ingeniozan promo. Ne bih sad da prepričavam, ali ono je bilo pri samom vrhu humora u celoj istoriji AEW-a.

Shawn Spears vs. Sammy Guevara

Dugo smo čekali ovaj meč, možda čak i duže nego što je bilo potrebno, ali isplatilo se. Iako obojica imaju ekstremno različite stilove rvanja, perfektno su funkcionisali. Mislim da je meč trebao da bude kraći (jer bi bilo efektnije) i no dq (jer su se svi ponašali kao da je takav meč). Guevara je imao sumanuto dobre poteze i iskreno mi je krivo što ga ne gledamo češće na programu. Shawn Spears je adekvatno odradio svoj posao, igrao je ulogu prepotentnog heel-a u početku meča, a nakon toga je sjajno sell-ova sve što je trebalo. Pre sam se žalio u vezi booking-a Spears-a, jer je jedan od najnebitnijih likova u celoj promociji, što iz njegove prezentacije ne biste zaključili, ali s obzirom da ovo rivalstvo traje jako dugo i što sada ima grupaciju iza sebe koja će, hipotetički, pokriti bitnost njegovog poraza, nemam problem s tim što je sada izgubio. Kvalitetan tv meč.

8/10

Don Callis ne odustaje u prozivanju Christian Cage-a, čak iako je pobedio Omega-u. Skoro svaki Don-ov promo odiše genijalnošću, pa je i ovaj bio takav.

Nastavak programa nisam uspeo da pohvatam. Dan Lambert (prvi put čujem za čoveka, koliko vidim on je nešto vezano za mma) je održao promo protiv AEW-a (ne vidim zašto) i Lance Archer-a (opet ne kapiram). Kada je Archer izašao da odbrani svoju čast, napali su ga Scorpio Sky i Ethan Page, dok se Dan smejao. Bukvalno mi ništa nije jasno, jer nije nam pružen nikakav kontekst ili eventualna rekapitulacija događaja koje sam evidetno propustio. Ako neko zna o čemu se ovde radi, bio bih mu zahvalan ako bi mi objasnio.

Kraći promo Jericho-a gde govori o svom meču protiv MJF-a.

AEW Tag Team Title Match: Young Bucks (Matt Jackson and Nick Jackson) (c) vs. Jurassic Express (Jungle Boy and Luchasaurus)

I evo našeg motn. Fundamentalno se ovo ne razlikuje od prethodnih susreta ova dva tima, ali meni je uvek zabavano gledati ih. Dugo sam razmišljao da li je ovo bila prilika skinuti titule sa Bucks-a, ali ipak bih rekao da je još uvek rano. Nemam neki argument kojim bih opravdao ovu tvrdnju, već se više vodim nekom intuicijom. Višestruka uplitanja u ovom meču mi ni najmanje nisu smetala, jer mi se nisu činila usiljenim, već su naprotiv povećala užitak u istom. Napomenuo bih još jednu stvar, Express je mnogo evoluirao kao tim i nikada do sada nisu izgledali kredibilnije. Verovatno ima i toga što Bucks-i od svakoga znaju da naprave zvezde, ali činjenica je da im se in ring umeće poboljšalo.

9/10

Britt Baker nas još jednom upoznaje sa svojom novom saradnicom, Jamie Hayter. Najavljen je meč sledeće nedelje protiv Red Velvet, nakon napada koji se odigrao na Rampage-u. Jako sam zaintrigiran kako će se pokazati u ringu i koliko će pomoći ženskoj diviziji.

Sa Christian Cage-a, Matt Hardy je prešao na Best Friends. Prošlonedljeni meč se nije odigrao onako kako su „prijatelji“ zamislili, pa je za sledeću nedelju najavljen meč Hardy vs. Orange. Znam da Hardy već neko vreme nije „broken“, ali bih voleo da vidim neku inkarnaciju tog gimmick-a u meču.

Ah, trenutak koji smo svi (ne)željno iščekivali. Povratak Paul Wight-a u ring. Pretpostavio sam nakon prošlonedeljnih zbivanja da će imati meč protiv QT-a, i ispostavilo se da je to tačno. Promo konflikt između njih dvojice je bio odličan. Mislim da je bilo pomalo nepotrebno prikazivati kuk Wight-a, no Wight nikada do sada nije zvučao prirodnije, iz čega možemo zaključiti dve stvari. Prva, promo nije morao da izrecituje. Drugo, AEW zna šta radi kada vam Paul Wight zvuči prirodno. Nemam nikakvih očekivanja što se njihovog meča tiče. Nadam se da će ličiti na nešto, jer mi deluje kao da se Wight otežano kreće, ali ne sumnjam da će QT dati svoj maksimum da Wight što bolje izgleda.

Jade Cargill je imala maltene identičan promo kao i prethodne nedelje s tim da je na udaru ovog puta bila Kiera Hogan, koja će joj biti protivnik ove nedelje na Rampage-u. Recenzija je već na portalu.

Bucks-i su zadovoljni kako se odigrao meč za tag titule, ali nisu zadovoljni da će se održati eliminator turnir, gde će morati da brane titule protiv pobednika tog turnira u cage meču. Najavljeni učesnici su: Private Party, Lucha Brothers, Varsity Blondes i Jurassic Express.

Očekivano smo imali segment između Taz-ove ekipe i Cage-a i očekivano se ništa nije desilo. Još uvek gajim uverenje da će Starks i Cage imati meč na All Out-u, ali me ne bi čudilo da se to dogodi i na epizodi nakon PPV-a.

Još jedan meč je najavljen za PPV, PAC vs. Andrade. Ako Andrade pobedi, PAC će morati da potpiše ugovor čime se garantuje njegova služba. Imam visoka očekivanja za ovaj meč. Jedno od najsimpatičnijih rivalstva ove godine na Dynamite-u.

Penelope Ford vs. Thunder Rosa

Ženski meč je bio prosečan, što je opet bolje nego prethodnih par nedelja. Penelope Ford je probala da se ogradi od tipično agresivnog pristupa Rosa-e, time što će meč više biti tehnički orijentisan. Ne mogu da kažem da su se nešto naročito snašle u toj ulozi (posebno Rosa), ali je svakako bilo drugačije od onoga što obično viđamo, što je svakako dobro. Uz to, Ford je uspela da pokaže svoju vanserijsku agilnost, što predstavlja jedno od njenih glavnih pozitivnih atributa. Koliko god to kontradiktorno zvučalo, obe su mi se činile previše „zelene“ u ringu. Gledao sam bolje mečeve od obe učesnice.

5/10

Arn Anderson nije dobar otac. Svog neiskusnog sina šalje čoporu vukova u vidu Malaki Black-a. Čini mi se da žele da se Black sukobi sa svim mogućim saveznicima Cawdy-ja, sve do njihovog rematch-a. Ako je to plan, u potpunosti podržavam takvu odluku. Meč je najavljen za sledeću nedelju i očekujem brzi squash.

Miro je najjači, savladao je Fuego-a.

Razumem da je Mox kayfabe besan zbog napada 2.0 i Garcia-e, ali to nije opravdanja da ima jedan od najboljih promo-a koje sam čuo od njega u poslednje vreme. Intenzivno, prepuno emocija i strašno zastrašujuće. Svaka čast Mox.

Fifth Labour of Jericho Match: MJF vs. Chris Jericho

Pre nego što bilo šta prokomentarišem sam meč, želim da naglasim da sam veliki fan odluke da niko od pripadnika dve suprotstavljenih grupacija nije učestvovao u istom. Meč je iz Jericho-a izvukao sve ono najbolje. Svaki promašaj, lošu izvedbu ili botch koji sam prokomentarisao u prethodnih par nedelje je nadvladao. Još od perioda kada je bio šampion, Jericho nije ovako dobro izgledao. Uz odličnu akciju, imao je vremena da prikaže i malo humora i harizmatičnosti. Falilo mi je toga. S obzirom da se ovaj meč i ova priča grade već neko vreme, moram da priznam da sam razočaran MJF-om. Prepotentnost i heel work je bio prisutan, ali in ring akcija nije. U toku trajanja čitavog meča jedino se fokusirao na „povređenu“ ruku Jericho-a. I to ima smisla, to bi svaki pametan heel uradio, ali nisam očekivao da će se na to svesti ovako bitan meč. U svakom meču su se dotakli Jericho-ove ruke (Spears, Gage, Juve, Wardlow), ali nikada ovako ekstremno. Postoji verovatnoća da sam imao previsoka očekivanja, ali nadam se da se neće na ovome završiti. Koliko sam obavešten, zaista i neće, ali o tome drugom prilikom. Fenomenalni Jericho + prosečni MJF = vrlo kvalitetan meč.

8/10

Ukupni utisak:

Svaka epizoda nekoliko nedelja pred PPV treba da bude bitna, ali imam utisak da je ova bila krucijalna. Sem ženskog meča, svaki je bio kvalitetan na svoj način. Promo materijal je sjajan i najavljeno je mnogo mečeva za PPV. Card svakim danom postaje sve interesantniji i deluje mi kao da će ovo biti najbolji PPV do sada. Ne želim da postavim previsoke kriterijume, ali tako mi se čini. Prelepo skockana epizoda.

9/10

Be the first to comment on "AEW: Dynamite (18/08/2021) recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*