AEW Dynamite #142 (22/06/2022) Recenzija

Zadnji Dynamite prije AEW x NJPW Forbidden Door PPV-a nam je donio dosta uzbuđenja, ali svakako najveće i najintrigantnije je pojavljivanje čovjeka koji je, bez pretjerivanja, apsolutna legenda ovog sporta u svojoj 34-oj godini. Naravno riječ je o Kazuchika Okada-i koji je konačno, nakon dugog iščekivanja i glasina o tome kako uzima manju pauzu od hrvanja, zakoračio u AEW ring. Kako je potekao njegov debi kao i ostale interesantne stvari sa show-a saznajte u današnjoj recenziji AEW Dynamite!

 

Bryan neće nastupiti na Forbidden Door-u niti na Blood & Guts-u!

Tehnički masterclass i jedan od prvih dream mečeva koji nam je pao na um nakon objave o AEW x NJPW PPV je svakako bio ZSJ vs DB. Međutim, u moru povreda koje su zahvatile prowrestling svijet, imun na to nije ostao ni Američki Zmaj tako da ćemo morati sačekati sa ostvarivanjem tog dugo isčekivanog sukoba tehničkih specijalaca. No, intriga svakako postoji, jer smo saznali da se BD sprema poslati najnoviju BCC akviziciju na ovaj PPV i tako ispitati spremnost svog rivala iz snova. Uveliko se nagađa ko bi, zapravo, to mogao biti, ali meni najviše miriše na Cesaro-a, iako bi me i Garganovo pojavljivanj naročito obradovalo.

CHAOS vs. United Empire (4.0⭐)

Čini se kako je izrazito teško napraviti totalno neinteresantan trios meč u AEW-u. Predstava prepuna akcije, eksplozivnosti i atraktivnih poteza koja je kulminirala velikim crowd pop-om u samoj završnici. Koncept meča prilično bazican, fokus heel-ova na izoliranju jednog od face likova dok ovi pokušavaju da se vrate iz toga i na kraju i uspiju, ali apsolutno prikladno u ovom slučaju. Prilično solidan buildup za OC vs Will meč koji će, vjerujem, apsolutno pokidati na FD!

Christian preuzima ulogu najboljeg heel-a u kompaniji!?

Znao sam da je bolji kao heel, ali da je ovolika oscilacija u kvaliteti… moram priznati da nisam bio toliko uvjeren. Komentar o ocu je magnet heel heat-a, kao i opaska o ljubavnoj zainteresovanosti Jackove majke.

Da je Cage 10-ak godina mlađi, vjerovatno bi se moglo pričati o nekom mega push-u, ovako mislim da treba ostati u midcard reonu i djelovati kao platforma za JB i Luchasaurusov karakterni napredak. Saznali smo da je JB zaista povrijeđen što može (a i ne mora) biti mala kočnica u priči, iako će Cage vjerovatno to pretvoriti u storyline i dodatno kayafovati cijelu situaciju.

Penta Oscuro vs. Malakai Black (3.5⭐)

Nedostajao mi je Black-ov ulazak sa njegovim theme-om koji je, po meni, jedan od boljih u cijeloj prowrestling industriji, jer zaista ide savršeno uz character. Jako dobar selling od Pente, naročito nakon kamikaza poteza u vidu avalanche Fear Factor-a koji mu je donio više štete nego koristi i koji ga je, ispostavit’ će se, koštao meča. Ta povreda leđa je znatno usporila Pentu što je Malakai znao iskoristiti i odnio pobjedu iznenadnim Black Mass-om.

Ukupan dojam je, pomalo, povarila činjenica da smo već znali da Penta ne može učestvovati na PPV, zbog ugovora sa AAA, iako su hrvači aspolutno dostavili uzbudljiv meč za dato vrijeme koje su dobili. Jako sam razočaran zbog nemogućnosti Ishii-a da se takmiči u 4-way, ali “Nabildani Hangman” će svkako biti dostojna zamjena.

Hangman Page vs Silas Young (3.5⭐)

Lijepo je vidjeti da AEW daje omaž na neke prijašnje priče iz ostalih kompanije i ne stidi se to upakovati i istaći na svojim show-ima. Silas je pokazao da i dalje ima to, te da je spreman ići jako kao i u najboljim ROH danima, iako mi je i dalje njegov izgled i stil hrvanja obrnuto proporcionalan. Sprint od meča ispunjem zabavnim, atletičnim, potezima koji je iznjedrio jako dobar debi za veterana u AEW.

Nakon meča, zvuk padajućih kovanica je učinio da publika poludi. Okada je konačno debitovao u AEW i učinio ovaj trenutak historijskim događajem. Jedina zamjerka je na outfit, mislim da bi bilo nešto bolje da se pojavio u odjelu, a ne obučen kao average Joe. Tražim dlaku u jajetu, svakako sam izrazito uzbuđen za IWGP 4-way meč i mislim da imamo MOTY kandidat u najavi.

 

Toni Storm vs Marina Shafir (2.75⭐)

Ne znam zašto Marina dobija push kad je očito izrazito neutrenirana i mislim da joj treba najmanje jedna godina Dark mečeva. Nije kao da nemaš na Darku djevojaka koje su i više nego spremene i kvalifikvovane preuzeti njeno trenutno mjesto, tako da ne vidim razlog zašto je ona i dalje u ovoj poziciji. Stavljaš Toni u neprijatnu situaciju, iako je djevojka ponudila rekao bih maximum iz datih okolnosti i izvukla iz svoje protivnice pristojan meč za koji je pomenuta prilično nekvalifikovana. Nyla-in ringside stuff je bio zabavan.

Hiroshi Tanahashi & Jon Moxley vs Chris Jericho & Lance Archer (3.0⭐)

Očekivao sam malo više od ovoga, kako u in-ring aspektu, tako i u post-meč segmentu. Kako god, izrazito je cool gledati Hiroshi-a na američkom live TV-u tako da sve ostalo pomalo pada u drugi plan. Sammy i Tay se jako dobro uklapaju u JAS priču i dobro su ih koristili tokom meča. Istakao bih High-Fly Flow into Walls sekvencu i ispravnu odluku da Tanahashi uzme pin.

Brawl dok Mox i Tana stoje nepomično u ringu tokom istog je pomalo antiklimatičan, ali na neki način u isto vrijeme i pogodan, jer su njih dvojica toliko iznad ostalih da im je mizerno da se umješanju u njihovu bitku. Nekako, ostaje gorak ukus na sam buildup za PPV, primarno što sam stava da priče nisu toliko napredovale i da je sve pomalo zbrzano. Naravno, imaju opravdanje u vidu velikog broja povreda koje su vodile ka on-fly odlukama i promjenama, tako da im se ne može toliko zamnjeriti na nešto lošijem buildup-u.

Ukupan dojam (8/10⭐)

Prilično dobro, uz preporuku da se odgledaju prva tri meča i naravno Okadino pojavljivanje. Mislim da se ME mogao odraditi na nešto efikasniji i atraktivniji način, te da bi taj detalj definitivno podigao ukupan dojam o samom show-u.

Be the first to comment on "AEW Dynamite #142 (22/06/2022) Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*