AEW Dynamite #124 (16/02/2022) Recenzija

Je li Tigar položio ispit američkog Zmaja, koju stipulaciju je CM Punk odabrao i kako je završio meč za TNT titulu, sve to i još po nešto pročitajte u današnjoj recenziji!

CM Punk promo (5.0 ⭐)

Vrhunski promo! Koliko vrijednosti Punk nosi sa sobom za AEW, to je zaista nestvarno. Imate, slobodno mogu reći, ikonu nove ere wrestlinga koja i dalje ima stašan promo i uz to nije egoista i voljan je raditi sa mladim zvijezdama i staviti ih iznad sebe. Kad na to dodate da je skinuo taj ‘ring rust’ koji se skupio tokom odsustva van wrestlinga i sposoban je imati i više nego pristojne mečeve uz odličan storytelling i psihologiju u ringu… znate da imate dragulj na svom show-u.

Početak promoa je odrađen savršeno. Vraća se na njegov početak karijere, straight edge fazu i redovno podsjećanje da je zbog svog načina zivota bolji od nas. Ovaj zadnji dio zvuči poznato, jel da? Samo početak mind games-a sa MJF i prezentiranje istom da je on čistokrvni fan CM Punka, te da je Punk, zapravo, njegova inspiracija do te mjere da je svoj štih bazirao na njemu.

Sa sobom je imao kutiju koja je bila ukrašena šarenim papirom u stilu poklona za Valentinovo i stalno joj je tokom promoa, gestikulacijama, posvećivao pažnju. Punka najviše pogađa ta Maxova izjava da je on bolji od Pipera u Portlandu, iz razloga što je Roddy bio CM-om uzor. Razmišljao je o stipulaciji za njihov meč i prva zamisao je bila steel cage, ali to nije dovoljno, jer MJF i dalje ima prostora za bijeg. Želi ga privezanog za sebe i pita ga, otvarajući kutiju koju je cijelo vrijeme pipkao, da li želi biti njegov partner za valentinovo izvadivši ogromnu pseću ogrlicu na dvije strane debelog lanca. Još jedan omaž na Pipperove dog collar mečeve.

Poziva MJF da izađe i vidi njegov odgovor lično. Iz kutije vadi sliku od prije 10-ak godina kada se mladi MJF uslikao sa Punkom. Ističe kako je ovo vjerovatno najbolji dan u Maxovom životu, a za Punka je to samo bio još jedan petak. Na kraju, obećava mu da pod ringa na kojem sjedi neće biti uflekan samo sa Maxovi bezveznim spray tenom, već će biti prekriven MJF-ovm krvlju. Punk je uspio što niko do sada nije, ušutiti MJF, jer ovaj nije mogao izgovoriti ni jednu jedinu riječ. Sjajan build-up i ovo je feud godine za sad. Jedva čekam meč i potencijalno finalni dvoboj na Double or Nothing-u.

Jurassic Express promo (2.75⭐)

Vise informativan promo nego bilo šta drugo. Saznajemo da nas na Revolutionu očekuje 3-way tag team meč i da ćemo naredne dvije sedmice kroz tag team battle royal i casino battle royal dobiti imena druge dvije ekipe. Čini se da Luchasuarus ima tu big brother ulogu u timu, jer je na JB-a opasku da voli 3-way (što je zvučalo u nekom bezobraznijem kontekstu) prijekorno ga upozorio i natjerao da istakne da je mislio na wrestling.

Bryan Danielson vs Lee Moriarity (4.0⭐)

BD je, također, ogroman dodatak za AEW kao i Punk, s tim da Bryan ima znatno veće takmičarske aspiracije, što je i razumljivo, jer mi djeluje da je u svom apsolutnom peak-u. Jako dobar meč u kom’ je Lee izgledao odlično uz par greškica uzrokovanih, vjerovatno, tremom. Sam koncept meča je bio Bryanovo testiranje svog potencijalnog učenika i davanje istom male doze nasilja kojim ga želi podučiti.

Ako ste fan tehničkog hrvanja uz elemente stiff strikeinga i sve to upakovano u 12 minuta, ovo je meč za vas. Luđačko otvaranje BD-a gdje nam pokazuje o kakvom se tehničkom hrvaču radi. Isteže Lee-a Romero special-om i daje omaž na velikog Jushin Thunder Liger-a, a onda to transformiše u Dragon sleeper hold sve sa zaključanim nogama. Dopao mi se heel potez Bryana, dok je uništavao Lee-ova prsa oštrim kickovima ref ga je pokušao odvojiti, jer je izbrojao do 4, međutim Bryan mu uzvraća sa opaskom da on ima pravo na 5 sekundi.

Stava sam da je ovo najbolji Danielsonov karakter u zadnjih nekoliko godina. Ta sadistična nota, smješak serijskog ubojice nakon što ozbiljno povrijedi protivnika, ali opet doza svijesti i razuma kada priča na mikrofonu odnosno kako on to kaže ‘možda ne volite mene, ali se slažete da onim šta kažem’ mi je zaista vrhunac American Dragona. Spot kada Lee kickout-a bridge-om u stilu Manami Toyote je bilo odlično odrađen, a onda nešto što je jako teško vjerodostojno opisati riječima. Oba hrvača imaju zaključane noge, zatim se podižu i dube na glavi istovremeno uz razmjenu udaraca… zaista nesvakidašnji prizor i preporučujem da to pogledate.

Lee pokazuje svoj striking arsenal, atletičnost, submission vještinu uz naglašene facijalne ekspresije tako da se na trenutak činilo kao da bi ovo moglo otići na njegovu stranu. Međutim, nakon što Bryan pogađa shoulder capture suplex ispraćen sa high knee potezom, stvari su bile jasne. Ne odlučuje se za pin odmah, uzima Lee-ove ruke i zakucava mu glavu stompovima. Završava sa triangl choke-om nad bezživotnim tijelom Moriarity-a. Lee je položio ispit, po mom nekom sudu i nadam se da će ga fakat uzeti ‘pod svoje krilo’.

 

Mox-Bryan promo (4.75⭐)

Mox nam daje jedan history lesson o njegovom odnosu sa BD-em. Ističe kako je prije njihovog prvog meča izgledao baš kao i mlade nade u AEW. Međutim, nikad nije uspio da ukroti Američkog Zmaja. I sada, kad je on stroj za uništenje Danielson ne želi da se bori protiv njega već želi da ujedini snage. Sve što mu je rekao imalo je smisla i apsolutno Danielson ima dobar razlog zašto bi se udružili, ali mu se čini kao da ovim Bryan izbjegava da bude poražen od strane Moxa.

Ne želi reći da pridruživanju, ali ne želi reći ni ne… Ostavlja odluku na Bryanu rekvaši da ne stoji ni pored koga, dok prvo ne iskrvari broeći se protiv istog. Sjajan promo Moxa i izgleda da dobijamo meč na Revolutionu, nakon kojeg bi možda mogli vidjeti zvanično kreiranje Mox-Bryan stable-a u AEW.

Keith Lee videopaket/promo (3.5⭐)

Kakva karizma, glas, aura oko njega ma odličan u svakom smislu. Iskazuje nam svoje namjere u AEW i da je Limitless era tek počela. Izrazio je želje ka TNT tituli što je malo čudno, jer je u ladder meču koji donosi AEW title shot ili je stipulacija promjenjena pa se može birati titula po želji!? Sve u svemu drago mi je da je konačno tu i očekujem da postane velika zvijezda u AEW.

Max Caster vs Wardlow (2.5⭐)

Ništa posebno, kvalifikacioni meč za mjesto u face of the Revolution koji je većinu vremena bio slika u slici. Pobjednik je bio očit zbog priče sa MJF i prethodnog buildup-a tako da je sam ishod i uzbuđenje oko istog bilo očekivano i minimalno. Publika je bila jako glasna tokom powerbomb simfonije i čini se kao da je to trenutno najover stvar u AEW.

Britt i ekipa promo (3.0 ⭐)

Britt stavlja pritisak na Mecedes da ovaj put obavi posao kako treba, pobjedi Rosu, ozlijedi je i eliminiše jedinu konkurenciju koju Baker ima u svom pohodu da bude najbolja ženska šampionka i bez pravog izazivača.

Ističe da ima najboljeg sensei-a i ispostavlja se da je to John Kresse (Martin Kove) lik iz Cobra Kai filmova. Pita ga šta da uradi ako Martinez podbaci, na šta joj on odgovara referencom iz filma ‘you know what to do, finish her, no mercy’.

Cole-Hangman promo segement (3.0⭐)

Ovo mi nije baš najbolje leglo. Cole prvo podiže Hangmana zbog njegovih dostignuća, ali nekako ubrzo to pobije u cilju provokacije, iako mi je izgledalo dosta neprirodno kako to deliveruje. Hangman je imao par dobrih odgovora poput pitanja kako se osjećao Cole dok je gledao da njegovi prijatelji grade wrestling imperiju, a on nije dio toga.

Cole se nadovezuje na to govoreći kako ni Hangman nema baš najbolje prijateljske odnose ni sa Bucksima, a Boga mi ni sa Dark Oderom. Page prihvata i govori da nije savršen i da je napravio neke greške, ali da je Coleov ulazak u ring sa njim možda njegova najveća. Cole ga upjeva zaustaviti ponovnim pokusajem laskanja, ali opet završava sa tim da je Hangman uvijek bio samo other Adam…

Napušta ring sa smješkom i reDRagon napada Hangmana iza leđa. Nakon sto su security neuspješno pokušali razdvojiti Fisha i KOR Dark Order upada u ring. 10 je razbacao sve security likove i naznačio da će imati meč sa Cole-om na Rampageu. Onako, ne baš najsretnije odrađen segment, ali promo nako ovoga sa Bucksima je upotpunio priču. Potvrđen je meč Cole vs Hangman za Revolution i vjerujem da će biti jako dobra, akcija u ringu ikao build up nije baš epski prezentovan.

Santana&Ortiz vs Jake&Jericho (3.5⭐)

Koliko je Santana napredovao… baš izgleda premoćno uz to uvijek je bio izuzetan worker pa to nije izostalo i ovog puta. Ne bi se bunio vidjeti ga i u nekoj TNT slici, apsolutno. Eddie-ev povratak je dobio ogroman pop i začinilo čitavu priču.

Meč sam po sebi je bio prilično solidan, ali imam osjećaj da je ovo jedna od onih situacija kad je priča glavna komponenta svega, tako da i ne moraju pružiti neki klasik samo da je psihologija unutar ringa ispoštovana. To su i uradili, mada nisu odolili servirati neke cool spotove poput Jerichovog kontriranja Santaninog cannonball-a u Liontamer.

Na kraju Eddie odvraća pažnju Chrisu sto je indirektno uticalo na sam outcome. Čini se kako je ovo daleko od kraja priče i da se nazire Eddie vs Chris rat za ponos i čast Proud and Powerful ekipe.

Elite promo (3.0⭐)

ReDRagon se čudi zašto Bucksi nisu pomogli prilikom makljaže sa Hangmanom. Izvlače se govoreći da je to nepotrebno i bilo bi kao da mlate ‘dead horse-a’ aludirajući da Hangman nije prijetnja (ili je to samo izvlačenje, hm). Obje ekipe ističu kako će se fokusirati na zauzimanje spotova za 3-way meč na Revolutionu protiv Jurassic Expressa odlazeći svak’ na svoju stranu. Cole ostaje sam i u dilemi je za kim krenuti… dok ga Brandon Cutler iza kamere provocira. Cole zaista pleše na tankoj liniji između ove dvije ekipe što mu sigurno neće pomoći u pohodu na Hangmanovu titulu.

Mercedes Martinez vs Thunder Rosa (3.5⭐)

Bilo je upravo ono što se i očekivalo. Meč zasnovan na korištenju svega i svačega što može poslužiti kao oružje i izvršiti zadatak onemogućavanja protivnika da se pojavi sljedeće sedmice. Rosa odmah radi opasan spot kada skače sa jako tanke ograde gdje joj je balans bio baš ugrožen, ali je uz pomoć fana uspjela održati ravnotežu i pogoditi cross body.

Table spot je opet pomalo botchovan. Čini se kao da AEW koristi dosta deblje stolove nego je to slučaj u WWE. Ovaj put je blago napukao na donjoj strani, ali je Mercedesin dio ostao čitav tako da je samo sklizala sa stola tokom izvođenja suplexa. Spider suplex ispraćen elbow dropom je izgledao brutalno i pokazuje da je Martinez istinski vet i da zna šta radi u ringu.

Na kraju, Mrecedes stavlja nekoliko stolica na jedno mjesto u nadi da što više našteti Rosi ne znajući da sama sebi pravi zamku. Rosa kontrira i zakucava je u hrpu stolica koju je Mercedes postavila što joj donosi pobjedu. Nakon meča imamo međusoban respekt između ove dvije hrvačice što se Britt nije nikako svidjelo. Ona i njena ekipa napadaju Mercedes, a zatim i Rosu. Čini se kako bi mogli dobiti Jamie vs Martinez i Rosa vs Britt što je prilično dobar matchup za standarde ženske AEW divizije. Vrijeme je da dobijemo novog AEW ženskog šampiona!

House of Black videopaket (3.0⭐)

Čini se kako je treći član kuće Black stigao i po nekim indikacijama na twitteru to bi trebao biti Buddy Matthews. Malakaieve priče su do sad bile izuzetno interesantne i njegov program sa Pentom bi mogao iznjedriti jako zanimljiv feud. Nadam se da će u budućnosti imati priliku za neku od glavnih titula, jer se zaista odlično snašao u ovom novom gimmicku.

Jay White promo (4.0 ⭐)

Izuzetno mi je drago što je Switchblade dio show-a i da nema višegodišnji ugovor sa NJPW mislim da bi bio no brainer potpis za Khana. Odlično je formulisao priču da je zapravo on ‘kriv’ za nastanak AEW i na neki način shoot promo Kenny-a. Razlog nastanka AEW je Kenny Omega, a da ga Jay nije pobjedio za IWGP US titulu Omega ne bi napustio NJPW i AEW se ne bi desio. Switch Blade vuče konce iza zavjeze (makar u kayfabe-u) i nasmijalo me što je na kraju tokom fraze ‘Still. My. Era.’ uradio DMD gestikulaciju, ali ovaj čovjek može da radi šta hoće, što se mene tiče.

Sammy Guevara vs Darby Allin (4.0⭐)

Jasno je bilo da će se Andrade umješati u cijelu priču, naročito što je u feud-u sa Allinom već nekoliko sedmica. Sve ukazuje na potencijalni triple threat meč na Revolutionu i kada pogledate količinu talenta koju posjeduju sva tri hrvača, teško je pomisliti bilo šta drugo nego da nas očekuje jedan izvrstan meč.

Pružili su nam par odličnih spotova u vidu Spanish fly-a, sentona na Darby-u dok ovaj visi na konopcima i Allinove brutalne tope suicida-e, tako da je meč bio daleko od nezanimljivog, ali da je neki must see spektakl – nije. Nakon El Idolove distrakcije i udaranja Allina koji se spremao na Coffin drop, Guevara nerado koristi to i pogađa GTH kojim odnosi pobjedu. Sammy ima potencijala postati jedan od najboljih face likova, ali nadam se da će njegovi feudovi dobiti novu dimenziju iznad primarno open challenge stipulacije.

Ukupan dojam (8.5/10 ⭐)

Kao u uvijek gotovo sve što vidimo na show-u ima nekog smisla i na neki nači ne troši vaše vrijeme bespotrebno, jer vam sklapa kockice za budućnost. Jako dobar meč između Danielsona i Lee kao i main event dok je ostatak mečeva bio također prilično solidan. Na to dodati sjajne promo segmente od strane Punka i Mox, pa možemo reći da je ovo bila još jedna u nizu izvrsnih epizoda Dynamite-a.

Be the first to comment on "AEW Dynamite #124 (16/02/2022) Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*