AEW Dynamite #123 (09/02/2022) Recenzija

Debi nove akvizicije Tony Khana, kao i prolazak kroz zabranjena vrata NJPW zvijezde, dva odlična meča i nekoliko sjajnih segmenata. Sve to i još po nešto pročitajte u današnjoj recenziji AEW Dynamite-a!

MJF-Punk segment (4.5⭐)

Ne vjerujem da je bila duša na svijetu koja nije očekivala ovako nešto od MJF-a nakon pobjede nad Punkom u Čikagu. Wardlow, iako najzaslužniji za MJF-ovu pobjedu, jedini nije dobio entrance već je baš bio ponižen imajući obavezu da postavlja scenografiju za MJF-ov ulazak. Spears daje papir Justinu tražeći da se prilikom Maxove najave striktno drži onoga šta piše. Teško da je ostao neki epitet u superlativu koji nije napisao za sebe.

MJF izlazi nošen na tronu od strane par ljudi, baš onako da vas isprovocira dok gledate nivo arogancije kojom zrači. Nakon isticanja da je sada on najbolji na svijetu, dotakao se detalja koji smo primjetili nakon meča sa Punkom kada mu je očigledno van kayfabe-a zahvalio što ga je pustio over. Međutim, kayfabe Max nam govori kako mu je u tom trenutku rekao dvije riječi… YOU SUCK!

Sviđa mi se što stalno gomilaju razloge za Wardlowa da mrzi Maxa svakom ćelijom svoga tijela, pa je i ovaj put MJF nakon isticanja da želi zahvaliti jednom čovjeku bez kojeg ova pobjeda ne bi bila moguća (to je naravno Wardlow) i taman kada bi trebao izgovoriti njegovo ime Max grli Spearsa i zahvaljuje mu što ga je zagrijao prije meča… Wardlow nam daje facu koja govori “aaa pokazaću ja tebi arogantno smeće…” i zaista su tako dobro izgradili njegov turn, koji iako je jasan ko dan i dalje je tako interesantan i svi želimo to vidjeti.

Punk prekida cijelu stvar tražeći rematch sa čovjekom koji ga je pobjedio. MJF odbija, ali Punk nam ističe kako je to zapravo Wardlow, jer bez njegove pomoći ništa ne bi mogao postići u AEW. CM je doveo i pojačanje sa sobom u vidu Darby-a i Stinga. Savjetuje Wardlow-a da treba okrenuti ledja ovim kretenima iz Pinnacle-a i pređe na pravu stranu. Na kraju je Punk dobio ono sto je trazio gdje mu MJF govori da ako pobjedi FTR-a može tražiti rematch, ali njegov tag partner ne može biti ni Darby ni Sting.

Wardlow vs Blade (3.0⭐)

Obzirom da smo imali seriju Wardlow squash mečeva, prijatno je za vidjeti da odradi nešto duži meč. Ubacivanje Blade u ovaj spot ima smisla, jer je dobro za AHFO priču gdje je Matt naglasio ukoliko ga članovi njegove frakcije razočaraju i ovaj put, razmisliće o napuštanju i činjenju stvari ekstremnijim (aludirajuci na Team Extreame).

Iako je Blade imao znatno više ofanzive od prethodnih protivnika, sve to nije ništa značilo početkom sviranja powerbomb simfonije u izvedbi našeg Wardog-a. Klasičan Wardlow pin stajanjem na protivnika i namještanjem most muscular poze. Veer is coming to Raw i čekanje Wardlowog turna poprima slične efrkte s tim da će ovo drugo zapravo nešto značiti.

Sting-Darby-Andrade interview segment (2.75⭐)

Andrade konačno nalazi kako on to kaže “Darby-evog boss-a” Stinga koji mu kao i Darby govori da lupa gluposti i da on nije njegov uposlenik. Međutim, Andrade ne odustaje od svog nauma i tvrdi da će Darby raditi za njega. Nakon isticanja želje da postane TNT champ, Andrade ističe da on i Allin zapravo imaju nešto zajedničko, jer je i to i njegov naum.

Sammy vs Andrade vs Darby na papiru zvuči odlično, još ukoliko odrade dobar build up i posvete se ovoj priči oko Allinove uloge kao asistenta, meč na Revolutionu bi trebao izgledati kao must see spektakl. Kvalitet vještine u ringu je tu i nadam se da će i Sammy imati značajnu ulogu u samoj priči i gradnji ka meču.

Penta video segment (5.0⭐)

Nakon što ga je Malakai označio sa mistom probudilo je u Penti njegovu mračnu stranu. Dopada mi se što su svi koje je Black označio mistom doživjeli određeni vid character promjene. Izgleda da dobijamo Pentin stari gimmick Pentagon Dark, jer je tu masku iskopao sa groblja tokom ovog segmenta. Fenix je i dalje out zbog povrede tako da vjerovatno nas čeka mini push za Pentagona.

Inner Circle segment (4.5⭐)

Odličan segment, jer ima taj real feel to it što mu daje na značaju. Sviđa mi se potez samostalnog izlaska Santane i Ortiza uz njihovu muziku i bez IC vest-ova, govori nam da su već na korak van frakcije. Dinamika između Santane i Jericha je bila odlična i iako vjerovatno stvarno ne postoji činilo se kao da imaju pravi animozitet međusobno. Chris dira tamo gdje ne bi trebao, a to je LAX članovi što eskalira skoro pa fizičkim sukobom kojeg Sammy prekida.

U momentu, Chris se istresa na Sammy-u što će biti iskra koja je zapalila želju i kod Guevare da napusti IC i skine svoja obilježja. Smatra da ga cijela ova priča sputava u njegovom pohodu da postane najbolji champ ikad i ukoliko ne srede ovo, on će napustiti IC kao što je to već jednom uradio. Završavamo sa Ortizovim prijedlogom da ovo riješe šakama, što nam daje meč za narednu epizodu između Santane & Ortiza i Jericho Hager tima.

Elite-Jay White segment (3.75⭐)

U suštini prilično bazičan segment gdje Bucksi i Adam napadaju svoje protivnike tokom interviewa, međutim pojavljivanje Jay White-a je segment učinilo posebnim. Forbidden door se još jednom otvorio i nadam se da neće stati na ovome. Nije tajna da želim vidjeti Jay-a protiv Hangmana u njihovom rematchu iz NJPW, jer su oba hrvača mnogo napredovala u svim aspektima od tih vremena.

Isiah Kassidy vs Keith Lee (3.25⭐)

Keith Lee je All Elite! Ispostavlio se da su pretpostavke bile tačne i jedna od velikih free agent zvijezda je potpisala za AEW. Lično, jako sam sretan zbog ovoga, jer mislim da je Keith kompletan paket i spoj možda nespojivih elemenata ili makar rijetko viđenih u jednom hrvaču. Veličina, brzina, snaga, agilnost, karizma, promo, konekcija sa publikom… sve. Vjerujem da je ovo samo početak i da ćemo svjedočiti Lee-ovom putu ka vrhu hijerarhije AEW-a i wrestlinga uopšteno.

Meč je bio baš ono što i treba biti. Mali sneak peak onoga što ovaj čovjek posjeduje tek toliko da zagolica maštu onih koji su upućeni u njegov rad, ali i da pokaže onima koji ga nisu prije gledali šta mogu očekivati. Detalj koji je većina zanemarila je omaž Matt Hardy-a na svog brata Jeffa kada je preskočio ogradu i otišao, na sred meča, baš kao njegov brat u WWE. Čini se da se Hardy reunion bliži i da će Matt totalno napustiti AHFO frakciju što je, ako mene pitate, prava stvar za učiniti.

CM Punk i Jon Moxley vs FTR (4.25⭐)

Punkov tviter tokom traženja svog partnera za ovaj meč je bio jako zabavno mjesto. Prvo je pitao Danhausena da taguje s njim zbog njihove historije na YT, kao i Samoa Joe što je bilo prilično šokantno i vjerovatno dalo nadu mnogima da bi možda Joe i mogao da se pojavi u AEW. Ipak, odlučili su se za logičnu opciju i rekao bih najbolju od ovih realnih. Još jedan omaž na showu ovoga puta od strane Punk, koji je nosio isti gear kao u zadnjem meču kojeg je imao sa Moxom u WWE-u.

Meč je bio izuzetno dobar naročito što nam FTR pruži tu dozu old school tag team wrestlinga. Punk i Mox su odlično surađivali kao da taguju čitav život. Moxov solo segment ispunjen german suplexima i double DDT-om je bio zaista impresivan, naročito sto ga je Punk ispratio sprigboard forearm-om. Sjajna sekvenca je i Jonova suicida nad FTR koji je držao Punka tokom poteza. Momenti poput pokušaja tag-a kada Dax Punku odvraća pažnju na drugoj strani ringa, pa on napušta mjesto za tag gdje ga očajnički čeka Mox, a onda zatim kada je krenuo da taguje, na pola puta ga zaustavlja Cash, pokazuju kako je FTR master-ovao tag team wrestling i imanje poenete u svemu što rade.

Punk i Mox ponovo iskazuju jako dobru hemiju radeći impresivne double team spotove. Električna stolica pozicija za Daxa na Moxovim leđima ispraćena Punkovim forearmom je izgledala prilično brutalno. Punk je preživio par jako destruktivnih poteza u vidu udaranja tupim predmetom van ringa, zatim brain busterom pa i njihovim finisherom kojeg zovu Big Rig u čast pokojnog Brodie Lee. Spot gdje Mox i Punk, premlaćeni, stoje jedan iza drugog leđa uz leđa i počinju se šaketati sa FTR je izgledalo kao scena iz nekog filma.

U završnoj fazi meča sjajna sekvenca gdje Mox kao ilegalni čovjek meča hvata Daxa u rear naked choke, što odvraća pažnju ref-u, dok Punk hvata Casha u anaconda vise. Iako Cash tapka, sutkinja to ne vidi jer pokušava udaljiti Moxa iz ringa. Tully se umješao pokušavajući odvojiti Punka od Wheelera, ali je na kraju dobio GTS od Punka. Prelijep završni spot kada Punk i Mox paralelno i u isto vrijeme pogađaju GTS i Paradigm Shift. Uživao sam u meču i da nije bilo reklama vjerovatno bih dao i veću ocjenu. Punk dobija svoj rematch, vjerovatno, na Revolutionu.

Jade Cargill vs A.Q.A. TBS Championship meč (2.0 ⭐)

Nisam imao nikakva očekivanja, jer su u ringu dvije jako zelene hrvačice koje jedva da imaju 50 mečeva skupa, u životu. Iznenađen sam dužinom istog, misleći da će ići na klasični Jade squash meč. Hrabro od njih, ali nam je u drugu ruku pokazalo da nijedna od njih nije spremna imati ozbiljniji meč.

Shooting star press je bio jako dobar tako da pohvala za mladu A.Q.A koja je trenirana od strane Booker T-a. Jade je obogatila svoj moveset sa oružjem iz Jeff Cobb-ovog arsenala u vidu ‘Tour of Islands’ poteza. Jade nastavlja neporaženi niz sa malim naznakama u poboljšanju in-ring iskustva, tako da i dalje vjerujem da će ona za par godina doći na neki ozbiljan nivo.

Bucksi & Cole segment (2.75⭐)

Najava za njihov meč na Rampageu protiv Rocky-a i Trenta. Bucksima nije sjelo to što je Cole pozvao Whitea zbog njegovog odnosa sa Kenny-em u prošlosti, ali Cole ih uvjerava da mu mogu vjerovati i da prije svega vjeruju Adam-u te ističe kako ih nikad nije prevario. Pomenuo je da je Elita sada glavna stvar, ali kada si jednom član Bullet cluba to znači da si Bullet club 4 life.

Zanimljivo se odvija ova priča i Cole je centar svih ovih zakuhavanja i dovođenja novih imena otkad je Omega out zbog povrede. Sve miriše na taj potencijalni heel turn unutar gurpacije gdje će se Cole odvojiti od Elite i biti lider svoj frakcije. Vidjećemo kako će se to zvati i da li će Bucksi biti dio toga, kao i koja je uloga Omege nakon povratka. Segment u vakuumu je prilično prosječan, ali nam potencijalno daje neke naznake za daljnja dešavanja.

Serena Deeb vs rookie competitior (N/A)

Serena radi squash meč u roku od 1 minute. Dala je sebi izazov da može pobjediti bilo kojeg rookie-a za manje od pet minuta, što je i učinila. Ovo je više gimmicky meč koji ide uz njenu novu personu gdje se smatra lone wolf-om i djevojkom koja je na vrhu lanca ishrane AEW ženske divizije. Shida je nazad u USA tako da očekujem nastavak njihovog feuda koji je izgleda daleko od gotove stvari.

Jurassic Express – Gunn Club video-promo segment (2.25⭐)

Ništa posebno klasična najava za njihov meč i rekapitulacija onoga šta se desilo u samom build up-u. Gunn Club ima dobar theme song i dosta su over kod publike sa svojim „Ass Boys“ chantovima, ali mislim da su daleko od skidanja titule sa JB-a i Luchasaurusa tako da mi je ovaj feud djeluje kao totalni filler. Nadam se da ce Santana i Ortiz dobiti svoj shot nakon što se odvoje od IC-a i da ćemo taj meč imati na Revolutionu.

Adam Page vs Lance Archer Texas Death meč (4.25⭐)

Moram priznati da nisam neki fan death meč tipa wrestlinga. Za mene je to skrivanje nedostataka koje imaš da bi bio dobar in-ring performer forsiranjem edgy i gory stvari da bi skrenuo pažnju sa manjka hrvačkih sposobnosti. Međutim, Hangman i Lance su daleko od toga, jer su obojica odlični in-ring performeri i ovo sam vidio samo kao dodatnu stipulaciju da bi se filler feud-u dao neki vid značaja i pažnje. Brawl je krenuo i prije početka samog meča, što ide uz Archerov gimmick koji tokom svog entrance-a redovno razbije nekog lika u backstage-u.

Odmah su nam dali dozu ekstremnosti udaranjem Archera titulom po glavi i probacivanjem kroz stakleni izlog gdje je, tokom camera cut-a, odmah odradio i bladeing, tako da je na samom startu nosio crimson mask na svom licu. Pravila meča su da nema pina već je jedini način pobjede da toliko isprebijate svog protivnika da on ne može ustati nakon 10 odbrojavanja sudije ili da ga zaključate u submission pa da se preda. Vođen time Hangman odmah pogađa Buckshot lariat i dolazi jako blizu pobjede, jer je Archer ustao na 9-om odborjavanju.

Dan Lamber se pojavio u ringu i počeo je da odmotava najviši konopac na ringu. Pitao sam se šta radi ova budala i koja je poenta ovoga, dok mi nije sinulo da zapravo onemogućava Hangmana da radi Buckshot lariat, jer nema top rope-a sa kojeg bi se odrazio. Odlično bookirano, jer je stvarno imalo smisla ovo uraditi u meču gdje nema DQ-a i odstraniti najveće oružje od protivnika svog klijenta. Hangman to nije primjećivao, jer je imao brawl u publici gdje je pogodio sjajan moonsault sa ograde što je zapalilo fanove koji su bili oko njega. Ubacio je Archera u ring i krenuo da se uhvati za top rope, ali nije ga bilo. Pogledao je Dana sa gađenjem i nastavio meč znajući da je izgubio svoj najbolji potez i da mora naći drugi način za pobjedu (ili možda ne mora).

Svidjelo mi se što je sve odrađeno sa namjerom i imalo neku poentu kako trenutno tako i u nastavku samog meča. Jake The Snake je uspio da odradi jedan lariat nad Hangmanom dok je ovaj bio prilično ošamućen što je dobilo pop kod publike. Kreuno je i u svoj prepoznatljivi DDT, ali mu Lance nije dozvolio (možda i bolje obzirom na Jake-ove godine). Chokeslam kroz kantu, a zatim Blackout na stepenice postavljene van ringa je izgledalo brutalno i jako opasno, tako da mi je iskreno drago da je Hangman dobro i da je bump prošao bez povrede. 

Jako rizično raditi sa svojim šampionom i možda malo nepotrebno za moj ukus. Ne želim da Hangman potencijalno izgubi godine karijere zbog filler feuda. Adam uzima žicu koju omotava oko ruke i pravi katastrofu sa Archerovim licem. Ispušta žicu na pod, sudija se saginje da je pokupi, a onda Hangman koristi sudiju kao trampolinu za svoj Buckshot lariat koji pogađa nad Lanceom padajući zajedno sa njim van ringa kroz postavljene stolove. Ovo je bilo dovoljno za 10 odbrojavanja i prilično cool završna sekvenca meča. Poslije svega ovoga pojavljuje se Adam Cole i naznačava da je on sljedeći u liniji izazivača za AEW WH titulu.

Ukupan dojam (8.75/10⭐)

Iako smo imali samo dva jako dobra meča, pa je ostatak wrestlinga malo stavljen u stranu, ali dali su nam nekoliko sjajnih segmenata i dva debut-a u vidu Keith Lee-a i Jay White-a, pa se ova epizoda može nazvati prilično uspješnom i zabavnom za pogledati ukoliko pratite Dynamite redovno. Velika kvaliteta AEW je što u svakom meču, segmentu, promo-u, priči sve prije ili kasnije ima smisla i nadovezuje se na nešto što će se dogoditi u budućnosti, tako da vas aspolutno nagrade što redovno pratite njihove show-ove. Kad na to dodate da nerijetko ubace PPV kalibar meča na Dynamite ili Rampage, dovoljan je razlog za pratiti njihove epizode redovno, na sedmičnoj bazi

Be the first to comment on "AEW Dynamite #123 (09/02/2022) Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*