AEW Dynamite #121 Beach Break (26/01/2022) Recenzija

Ko je postao ujedninjeni TNT šampion, nastavak Punk vs MJF feud-a, šta nam je ponudio lights out meč i kako je AEW postao Aewhausen, sve to i još po nešto pročitajte u današnjoj recenziji.

Cody Rhodes vs Sammy Guevara TNT championship meč (4.75⭐)

Htio to neko priznati ili ne Cody-evo ubacivanje u TNT title sliku je, još jednom, učinilo samu titulu važnijom i priče oko nje intresatnijim. Sammy-ev prvi run bio je prilično jednoličan gdje se ogledao u dobrim mečevima kroz open challenge klauzulu i bez nekih intrigantnih priča i stipulacija oko same titule.

Skup okolnosti koji nas je doveo do toga da imamo dva TNT šampion i dvije titule u isto vrijeme što je kulminiralo ovim ratom za ujedinjenu titulu ponovo je privuklo oči fanova na sebe i učinilo da ova titula ne izgleda kao sekundarna, makar na trenutak. Pitam se da li ćemo svjedočiti redizajnu same titule gdje bi ta nova, ujedinjena, bila nešto bogatijeg izgleda ili će Sammy od sada samo nositi jednu od dvoje koje je osvojio, oko svog pojasa.

Meč je bio fantastičan i apsolutno me nije zanimalo kakav je pace-ing, da li nešto ima smisla ili ne, jer ovo je ladder meč čija je glavna intencija prikazati luđačke spotove i to u što većim razmjerama i količinama gdje “puštaš mozak na pašu” i diviš se ljudima koji uništavaju svoje tijelo i život za rad tvoje zabave. Cody pokazuje da mu nije problem “poginuti” u ringu kad god se to traži od njega i učiniti da neko izgleda kao milion dolara kao što je to bio slučaj sa Sammy-em u ovom meču.

Opisati riječima spotove je moguće, ali ni blizu ne ostavlja utisak kao kad to vidite svojim očim zato bi, prije svega, predložio da se pogleda ovaj meč. Izdvojio bih vertical suplex spot sa merdevina uz sjajnu zadršku i motion tokom pada, zatim apsolutni highlight meča Sammy-ev cutter sa merdevina na kojem mu, vjerovatno, i Randy Orton zavidi iako je stari lisac imao dosta sličnih spotova u svojoj blistavoj karijeri. Cross Rhodes sa merdevina je prilično opasno za izvesti, a da ostanes nepovrijeđen i sa slomljenim vratom, ali su to ipak ova dva hrvača uspjeli izvesti bez posljedica.

Guevara dobija tako što zakucava Cody-a titulom po tintari na opšte iznenađenje fanova, jer su svi već upisali Cody-evu pobjedu i prograsili meč nezanimljivim i prije nego što se dogodio. Koliko god mrzili Cody-a kao karakter ili kao osobu, mora mu se odati priznanje da je kompletan paket, da ima sve i da apsolutno zaslužuje biti u samom vrhu pa bilo to kome drago ili ne.

Wardlow vs Elijah Dean i James Alexander (N/A)

Powerbomb simfonija počinje da zahtjeva više rekvizita tokom njenog izvođenja, pa nam je ovaj put virtuoz Wardlow odsvirao istu uz pomoć dva protivnika. Nakon meča zaustavio je Spears-a i nije mu dozvolio da se iživljava na onome što je ostalo od njegovih protivnika. Publika voli Wardlowa i face Wardlow je novac samo se i dalje čekao pravi trenutak za krunisanje.

Chris Jericho Santana & Ortiz vs. 2point0 & Daniel Garcia (3.0⭐)


Kao i feud sa ATT-om IC-ovi feudovi su jako dugi, temeljiti uz dosta priče u njima, iako nerijetko zbog svoje dužine i ponavljanja sličnih mečeva znaju te dovesti do tačke kad ti prestane biti interesantno. Poenta samog meča kao i psihologija u njemu je jako dobra, ali već sam ovakav meč vidio samo prepakovan u nešto malo drugačije pakovanje sa par novih ukrasa (Eddie Kingston) tako da sam većinu akcije proveo tipkajući na mobitelu.

Razumijem da 2.0 storyline služi kao iskra koja će zapaliti vatru i dovesti do raspada IC-a, ali po malo je to traljavo odrađeno i sa prečestom in-ring kulmiacijom koja se mogla malo razvući. Santana & Ortiz su povjerovali u Eddie-evu izjavu da Chris predstavlja samo teret na njihovom putu do tag team zlata i da su uvijek oni njemu čuvali leđa, a ne obratno te su to pokušali dokazati u samom meču želeći samostalno odnijeti pobjedu bez Y2J-ove pomoći i tako dokazati da im on uopšte nije potreban. Međutim u ključnom momentu Jericho pogađa Judas effect nad protivnikom van ringa što Santana koristi i odnosi pobjedu.

Bitter odnos se nastavlja gdje Jericho ne želi ući u ring da zajednički proslavi pobjedu već im pomalo razočaravajućim tonom govori kako ipak on ima važnu ulogu u njihovom razvoju. Santana i Ortiz su dobro ispričali priču svojim ekspresijama i mimikom te nerado priznali da je ovaj put Jericho bio tu za njih. Fan sam njihovg tag team rada i mislim da je možda i vrijeme da se odvoje od IC-a i krenu u zaseban run i put ka titulama. Nema sumnje da je Chris svojom frakcijom podigao ove momke i učinio ih over, kao što je slučaj i sam Sammy-em pa je IC daleko od neuspjelog projekta, čak bi reko suprotno, ali vjerujem da je vrijeme za neku promjenu.

Hangman-Archer promo videopaket (4.5⭐)


Hamgman je real deal nema se šta zamjeriliti, izgradilu su top lika koji sada ne kaska ni u jednom segmentu svog wrestling paketa. Odličan promo, odlično isporučeno i iako je, rekao bih, filler feud učinili su ga jako interesantim i stvorili želju da se to isprati iako svi znamo ishod samog meča.

CM Punk i MJF promo segment (4.25⭐)

Punk izlazi spreman za borbu i želi MJF 1 na 1 ovdje u Clevelandu, jer je ostao dužan ovog gradu iz razloga što je otišao upravo iz ove arene ili grada (nisam siguran) 2014.g. kada je trebao imati meč, a odlučio da napusti wrestling iz dobro poznatih razloga. Prošao je sve što mu je Max stavio na put, FTR, Wardlow, Spears i ne želi više čekati, iako zna da će MJF naći neki razlog da se izvuče. Max izglazi i naravno odbija meč uz tease-anje publike, ali potvrđuje da ćemo sljedeće sedmice, u Čikagu, imati meč između njih dvojice.

Tvrdi da će nakon meča pokazati ko je zapravo pravi CM Punk, Punk koji će izgubiti svoj osmjeh sekundu nakon što ne dobije ono što želi, koji okrivljuje sve i svakog za svoje neuspjehe osim samog sebe, čovjek koji je spreman da tuži sve što mu nije po volji i čovjek koji će nakon što je rekao da se 20.08.2021.g. vratio wrestlingu 02.02.2022.g. će reći napuštam wrestling, ponovo. Obratio se fanovima kucajući u objektiv kamere rekavši da Punka nije briga što su zadnjih 7 godina “poderali” pluća skandirajući Punkovo ime i da ga neće zaustaviti da ponovo napusti pro wrestling i plače o tome na podcastu.

“Da podcast kojeg ti slušaš jer si fan”, uzvraća Punk sa opaskom, i da je najbolja stvar koju je mogao uraditi odlazak, ali također i ovaj povratak, jer onda MJF ne bi imao ovakav dream meč ispred sebe, u spurotnom, zato treba da bude zahvalan. Prekidaju ga ostali članovi Pinnacle-a i napadaju u ringu. Wardlow uz negodovanje radi powerbomb na stolicu, dok MJF ponižava Punk sjedajući na njega u karakterističnoj Punkovoj pozi sjedenja sa prekrštenim nogama mimikujući GTS taunt.

Čini se kao da MJF gradi platformu za ono što će se vjerovatno u nekom periodu desiti, a to je heel turn Punk-a, pa da može reći “hah I told you so”. Mislim da su dovoljno build-ali ovaj meč i da je pravo vrijeme za imati ga sljedeće sedmice. Stvarno ne znam za šta će se odlučiti i ko ide over, ali to je valjda i dokaz intrigantne i zanimljive priče između ove dvojice hrvača. Radujem se meču i raspletu ove priče, jako dobro odrađeno.

House of Black segment (4.5⭐)

Odlično, bez zamjerke i Brody se čini kao dobar promo i sviđa mi se taj završni štik “baš kao smrt, mi smo neizbježni”. Sva ta priča oko Malakaievog kulta i novih članova kao i jedinog lika koji je ostao imun na njegov mist u vidu Pac-a, jer je on ipak Bastard pa nije čudno da mu se desavaju nesvakidašnje stvari, je jako interesantna i jedva čekam vidjeti nastavak te priče kao i njihov meč koji je najvaljen na sljedećem show-u u vidu tag team poslastice protiv Pentagona i Pac-a. Julia se nastavlja jako čudno ponašati pa je odbrusila svojim partnerima tokom proma da ona donosi odluke za sebe te će izazvati Jade na meč za TBS titulu.

Leyla Hirsch vs Red Velvet (2.75⭐)

Iako je meč bio solidan nisam fan tog trokuta između Velvet, Hirsch i Statlander, jer mislim da je Kris spremna za neke veće stvari od ove priče. Kao i sama publika bio sam totalno van meča iako su djevojke prilično solidno odradile svoj posao u ringu.

Brit Baker promo (2.0⭐)

Ne vidim poentu ovoga osim da je filler promo. Hvalisanje o osvajanju PWI nagrada i podbadanje publike na osnovu sportskog tima. Trajanje samog proma također joj ne ide u korist, jer je se osjetilo da razvlači i ponavlja neke stvari i po dva puta.

Publika je također pokušala da skrati sam promo nezainteresovanošću i skandiranjem drugih imena, ali moram dati pohvalu Britt što nije dozvolila da je to omete pa je nastavila sa svojom pričom i uspješno isporučila ono šta ima za reći.

Nadao sam se da će je prekinuti neka hrvačiča koja treba da debituje u AEW pa bi mi to imalo nekog smisla i spasilo sam segment, ali do toga nažalost nije došlo tako da sve u svemu prilično nepotrebno i besmisleno pa se pitam zašto ne počnu neki novi feud za titulu, najviše ciljajući na Rosu, i prestanu sa bespotrebnim segmentima.

Adam Cole vs Orange Cassidy lights out meč (4.0⭐)

Pisao sam u prethodnim recenzijama kako njih dvojica uvijek odrade pristojno svoje mečeve i kako ne odlutaju od tog narativa što su opet dokazali. Orange-ovo slamanje naočara u znak stavljanje goofy sra*a po strani je bio dobar potez, naročito zbog same stipulacije meča. Iako meč nije bio tako brutalan kako bi se dalo naslutiti čitajući stipulaciju dao nam je par zabavnih spotova kao i jedan dugo očekivan debi.

Stvar koju jako cijenim i volim kod AEW jeste što slušaju svoje fanove i ne libe se iskoristii neki njihov prijedlog. Tako je bilo i sa Danhausenovim pojavljivanjem, gdje su iskoristili prijedlog fanova da ga debituju kao da je oduvjek bio tu, jer se stalno pojavljivao u backstage segmentima vlogova AEW hrvača. Cole ga je, u pokušaju da izvuče stolicu ispod ringa, izvukao upecanog za istu. Po izlasku je uradio svoju prepoznatljivu pozu što je izazvalo ovacije kod fanova.

Najzanimljiviji dio meča se dogodio nakon što se borba prebacila u sam backstage gdje je Cole uspio Death Valley Driverom probaciti Cassidy-a kroz stol na kojem su Khan i Lyn pratili akciju. Adam je izvlačio posljednji ace iz rukava nastojeći da skokom sa rampe povrijedi OC-a neprimjećujući da ga je tokom penjanja Cassidy pratio. OC mu daje best friends hug i zajedno sa njim skače kroz platformu pinujući ga u padu i odoseći pobjedu.

Ovo je bio lights out meč pa se sama pobjeda ne računa u zvaničnom scoring-u te je Cole i dalje ne poražen. Za neke nepotreban meč, jer ne donosi zvaničnu pobjedu, ali zaboravljaju taj aspekt storytellinga gdje OC pokazuje da može biti izrazito ozbiljan i brutalan kada je to potrebno.

Ukupan dojam (8/10⭐)

Zabavna epizoda uz odličan opener i par interesatnih i zabavnih segmenata, kao i nešto losijih što je sasvim očekivano za jednu weekly TV show epizodu. Preporuka da se odgleda ladder meč za titulu kao i Punk MJF segment kao uvertira za njihov meč koji će se desiti sljedeće sedmice.

Be the first to comment on "AEW Dynamite #121 Beach Break (26/01/2022) Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*