AEW: Dynamite #120 (19/01/2022) Recenzija

Povratak Mox-a, kako je protekao mixed tag team meč, in-ring debi Brody Kinga te šta je Cody imao za reći nakon povratka sve to i još po nešto u današnjoj recenziji AEW Dynamite-a!

 

Jon Moxley promo (4.75⭐)

Ovo je nešto što je iznad samog pro-wrestlinga i prije svega Jon-ova životna pobjeda. Vratio se nakon uspješnog odvikavanja od alkohola i rekao sve što mu je na srcu, bez grama cenzure, a čini mi se drugačije i ne zna, zbog čega ga i volimo. Mislim da se težina ovog promo-a ne može vjerodostojno prepričati tako da ću vam ostaviti video ispod i uvjerite se sami, a ja ću samo reći da sve što Mox pije ovih dana jeste… krv!

MJF promo (4.25⭐)

Max ponovo ne pada ispod svoga nivoa, kada su promo-i u pitanju. Nastavlja se, sada već, otvoreno podbadanje Wardlow-a za njegov neuspjeh u prošlom meču protiv Punk-a. Tenzija između ove dva hrvača je na nikad većem nivou, pa su Wardlow-i pogledi uz veliku dozu gađenja upućeni prema MJF sve češći i očigledniji.

Ovaj put je MJF otisao korak dalje i poklonio je Wardlow-u za rođendan ispriku što je reagovao burno nakon meča, ali to što je Warldow stavio svoje “šape” na njega je nedopustivo i vrijedno kažnjavanja te mu oduzima platu za ovaj mjesec. Međutim, Wardlow ne mora da se brine, jer čim osvoji ladder meč na Revolution-u koji donosi šansu za AEW titulu i preda tu nagradu MJF, dobiće tu platu.

I pticama na grani je jasno da će Wardlow turn-ati na Revolutionu u ključnom trenutku za MJF-a, ali očite stvari u wrestlingu nisu nužno loše ukoliko je build up do njih samih odrađen dobro, a to je ovdje zaista slučaj.

Adma Cole/Britt Baker vs Orange Cassidy/Kris Statlander (4.5⭐)

Ovo je najbolji mixed tag team meč koji sam odgledao u nazad nekoliko godina. Smiješno je koliko Kris odskače od doktorice kada se gleda čisti wrestling i koordinacija u ringu. Jako su lijepo pace-ovali meč i tease-ovali nas sa potencijalnim muško-ženskim razmjenama koje su i dalje taboo na TV sedmičnim show-ovima.

Pitao sam da li će Orange odraditi svoje “brutalne” kickove nad Britt u nekoj fazi meča i odgovor sam dobio po samom startu, jer je unakazio noge jadne djevojke. Zabavan spot gdje Kris drži Britt u vertical suplex-u nekoliko sekundi, a onda Cassidy, jako nezainteresovano i lijeno, odguruje obje djevojke koje padaju kao domine.

Kris ponovo pokazuje kakava je atleta, sa svojim pendulum moonsaultom sa aprona, dok paralelno sa ovim potezom Cassidy pogađa najnezainteresovaniji cross body u historiji hrvanja, što me moram priznati nasmijalo. Nakon ovog zajedničkog poteza Kris i Orange nam daju Best Friends zagrlja spot koji biva prekinut od strane druge ekipe te ironično mimikuju svoje protivnike, ali se poljupcem umjesto zagrljaja.

Orange i Cole imaju sjajnu razmjenu poteza i zaista hemija između ova dva krvača je izvrsna. Kad god su se našli u ringu odradili su svoj posao izvrsno, tako da su ispratili taj narativ i ovog puta. Za mene, definitivni highlight meča jeste top rope spot od strane Kris Statlander.

Iako je Cole svojim tijelom štitio doktoricu koja se nije pomjerala na podu, Kris nije oklijavala i opogodila je sjajan 450 splash (kojeg ona popularno naziva area 451) nad oba protivnika. Radnja meča se seli van ringa, gdje Adam razmislja o Panama sunrise-u nad Kris, ali trenutak ipak prekida Britt koja preuzima tu čast na sebe. Cole isto radi sa Cassidy-em i činilo se kao da je meč gotov, ali Orange kickout-uje na 2.9 i ostavlja sve u šoku.

Baker i Cole posežu za očajničkim mjerama i postavljaju stol van ringa koji će u nastavku biti koban za doktoricu. Nakon što je Adam kontirao Orange puch, Cassidy slučajno odguruje Britt koja pada kroz stol i ostaje nepomična. Facijalne ekspresije bijesa na Cole-ovom licu su bile meme worthy.

Adam koristi nepažnju sudije, low blow-a Cassidy-a i pogađa Boom koji mu donosi pobjedu. Zaista meč krcat zabavnim spotovima i odličnom dinamikom tako da sam stvarno uživao gledajući. Drago mi što Kris nije primila pin, jer potencijalno možemo očekivati neki feud sa Britt u nastavku. Ova djevojka je zaista to zaslužila, jer je jedna od najvećih atleta (ako ne i najveći) u ženskoj diviziji.

Jericho, Ortiz i Santana promo (3.75⭐)

Sve je ukazivalo na ovaj trenutak, pogotovo nakon proslosedmične epizode i Chris-ovog zatezanja odnosa sa Kingstonom. Santana i Ortiz se slažu sa izjavom Eddie-a da je zapravo Chris prepreka ovoj ekipi da osvoji zlato, jer su do sad oni njemu stalno čuvali leđa i ne mogu se sjetiti kada je zadnji put bilo obratno.

Jericho pokušava diskreditovati Eddie-a i smatra ga nebitnim, što dodatno pali vatru između njih te Inner Circle-ov tag team ističe kako je njima Eddie zapravo važan i da će možda dokazati da im Chris uopšte ne treba.

Čini se kao da je na pomolu raspada IC-a i ponovno formiranje LAX stable-a što ne znam koliko je dobro za Eddie-a ukoliko će dobiti primarno managersku ulogu, a hrvanje staviti po strani.

CM Punk vs Shawn Spears meč i segment (1.5⭐)

Sramota, crna mrlja show-a. Ok, shvatam neki vid priče, ali nakon onakvog promo-a na Rampage-u i kada uzmeš u obzir da je Shaw stvarno kompletan hrvač ti odlučiš da ga uništiš u 10 sekundi… Ako je ovo urađeno samo da bi Cody imao 10 minuta za promo… ne znam.

Ovo ne mogu opravadati iako je poslije meča došlo da face off-a između Punka i MJF-a te je svojevrstan način za reći “prošao sam sve tvoje ljude nemaš više iza koga da se kriješi”, pa i otimanje šala je ok dodir priči, ali moglo se i morala ovo odraditi sa makar 5 minuta meča, ovako Spears izgleda kao totalni jobber.

Cody promo (5.0⭐)

I dalje sam salty oko ove stvari sa Spearsom, ali ću ipak gledati na ovaj segment kao da nema veze sa onim što se dogodilo prije toga. Odličan promo iako je, po mom mišljenu, mogao bez nekih stvari kao što su komentarisanje tuđih feud-ova i šta se dogodilo u prošlim epizodama AEW show-ova dok ga nije bilo te su se mogle izbjeći neke WWE reference oko imena.

Očito je tačna ona priča da je Cody-ev karkater kao neki super villain koji radi ono što misli da je dobro, a zapravio kad se pogleda se moralne strane to je sasvim pogrešan put. Može se uporediti sa Marvelovim negativcima poput Thanos-a koji misli da je brisanje pola ljudske vrste dobra stvar i pravi put za čovječanstvo (i možda i jeste u njegovim okolnostima), ali to sa moralne strane je neprihvatljiv potez pa ga heroj nikada ne bi uradio, dok villain nastavlja sa tim, jer misli da je ispravno bez obzira na sve.

Tako i Cody, ističe da ne želi da heel turna, jer su ga ovi ljudi na startu cheer-ovali i bili uz njega prilikom samog osnivanja kompanije i njegovog puta da napravi revoluciju u pro wrestling svijetu i da otvori sva zabranjena vrata koja su prije njegovog pohoda bila zaključana. Cody, on screen karakter, misli da je to pravi potez, ali ne vidi širu sliku da je to zapravo pogrešna odluka, baš kao Thanosov primjer, i da fanovi traže nešto drugo i prikladnije za sve oko njega, tako da je Cody definitivno na putu postati super villain AEW-a.

Možda i to pominjanje ostalih hrvača i njihovih priča predstavlja taj dio njegovog karaktera gdje on misli da su svi zadovoljni i upravo tamo gdje trebaju biti, dok ne vidi da je on zapravo uzeo jedno od najvećih pozicija držeći TNT titulu i osvajajući je po treći put, a čini se i četvrti na sljedećem Dynamite-u. Ladder meč za ujedninjenu TNT titulu sledeće sedmice se čini kao pozitivan haos u najavi i potencijalno jedan od najboljih mečeva ove godine, do sada, u AEW.

Anna Jay i Jade Cargill promo (2.75⭐)

Ništa posebno, uz njih su bili Silver i Smart što je dokaz da su i dalje djevojke prilično nesigurne na mic-u, ali doći će to s’ godinama. Nakon par uvreda, zakazuju meč za TBS titulu koja izgleda poprima taj open challange aspekt, što mi je u ovom slučaju ok, sudeći po izboru prvog šampiona pa i izazivača ovo bi se moglo tretirati kao titula za up and coming hrvačice u kompaniji.

 

Kings of the Black throne vs Varasity Blondes meč i segment nakon meča (4.25⭐)

Prije svega sjajan entrance i debi za novi tag team u AEW-u. Ovo je pravi primjer kako se radi squash mečevi, a da ne oštetiš drugu ekipu. Blondes su prošlih sedmica predstavljeni kao solidan otpor za Black-a tako da se moglo očekivati nešto duži meč.

Međutim KOTBT ekipa pokazuje totalnu dominaciju i dobijaju meč u 2 minute iako su Blondes imali nešto malo ofanzive, tako da je ovo bio odličan način da predstaviš prvu ekipu kao čudovišta, a opet da ne zakopaš Griff-a i Pillmana-a. Julia se nije priključila Malakai-ovoj ekipi, iako je daleko od one Julije koju smo poznavali, znatno je povučenija i dosta čudno se ponaša.

Nakon meča, PAC prekida Black-ov promo sa video paketom. Iako se isprva činilo da je PAC treći član HoB desilo se upravo suprotno. Malakai-ev mist je imao totalno drugačiji efekat od željenog možda zato što je doza bila prevelika, jer mu je zaslijepio oba oka, pa je PAC postao najveći protivnik Black-a i čudovište koje je on sam kreirao te kako kaže PAC Bastard je izvan Malakai-eve moći. Otkriva povez i njegov vid se ponovno vratio ili nije nikad ni nestao…

Jako sam involviran u ovu priču i ovo je dokaz da ti ne treba nikakav titula ili čak da se vrtiš oko nje da bi bio najvruća priča na showu. Pored izvanrednog character worka, ova da hrvača su nevjerovatni u ringu tako da će ovo biti, vjerujem, sjajan feud koji ne želim da završi brzo.

Trent i Romero promo (3.75⭐)

Trent i Ricky su iskoristili Brandon i snimili Bucks like promo, s tim da nisu maltretirali i vrijeđali Brandona kako to radi prva ekipa. Zakazuju meč sa Bucksima i pozivaju se na to da su ostali neraščišćeni (jedva napisah ko da govorim poljski) računi još od Japana.

Ovo može biti potencijalni hint na skorašnju suradnju sa NJPW-om, jer je poslije prikazan video paket meča između Bucks vs Trent&Romero koji se dogodio u NJPW zajedno sa njihovim banerom i otvorenim referencama komentatora.

Lance Archer vs Franike Kazarian (3.0⭐)

Dan Lambert je uz Jake-a Lance-ov full time manager što je za mene stvarno odličan pairing. Čak bi možda i udaljio Jake-a kroz neki vid storyline i ostavio samo Dana uz Archera.

Meč je poslužio za Lance-ovo skupljanje heel heat, uz konstantno ponižavanje Kaz-a koji je čini se poprimio ulogu jobbera u AEW, kao i vrijeđanje publike i pokazivanje neprikladnih znakova.

Nakon meča, Dan uzima mic i počinje sa jako dobrim promo, ali ga Archer prekida i govori da mu je dosta ovog kaubojskog sr*nja te da će na Kazu pokazati šta ga čeka u nastavku.

Pokušao ga je choke slam-ati kroz stolicu, ali Hangman se pojavljuje u ključnom trenutku. Nastaje brawl između ove dvojice i bas kada je Lance pukušao pogoditi Adama stolicom ovaj ga zakucava kaubojskom čizmom, što je ironičan odgovor na prozivke Dana da Hangman zapravo nije dostojan epiteta cowboy-a.

Kris, Velvet i Leyla segment (2.5⭐)

Desilo se ono što se i očekivalo, Leyla okrivljuje svoje prijateljice za gubitak prošlog meča iako je isključivo ona kriva za njihov neuspjeh. Heel turna i napada Velvet, a onda i Kris. Hirsch je pomalo nesigurna na mic-u iako je jako dobar tehnički hrvač, pa vidjećemo šta će joj ovaj heel run donijeti i da li će uspjeti izgraditi tu heel personu kako spada.

Serena Deeb vs Skye Blue (3.75⭐)

Serena je bukvalno uništila Skye i to na dobar način, jer je meč bio koncipiran kao par minuta totalne dominacije i showcase-a Deeb-ine brutalnosti, tehničke vještine i odraz sigurnosti i dobro izgrađenog heel karaktera. Publika je bila iza Serene i jako je lijepo vidjeti da Serena dobija poštovanje koje apsolutno zaslužuje kao najbolji čisti hrvač i ženskoj diviziji.

HFO i Andrade segment (3.0⭐)

Andrade je kupio 51% dionica HFO i sada se zovu AHFO. Hardy je bio prilično dosadan sa ovom pričom, do sad, i mislim da dodavanje Andradea, koji i dalje nija našao nešto što bi ga učinilo over, nije baš najsretnije pojačanje za samu frakciju.

El Idolo i dalje potencira da želi kupiti usluge tog dječaka… kako se već zove… Darby Allin pa bi to moglo biti interesantno ukoliko Darby bude primoran priključitise AHFO-u.

The Acclaimed vs Darby&Sting (4.0⭐)

Zabavan video paket gdje Acclaimed ponovo ismijavaju Darby-eve crno-bijele video segmente i do sad su bili zlato u ovom feud-u, po tom pitanju. The Acclaimed odmah napada Darby-a koji doživljava povredu vrata te je primoran otići van meča. Sting bukvalno ostaje u hendikep meču i zaista je nevjerovatno da čovjek od 62 godine i dalje nije, toliko, izgubio korak i nosi se sa mladim talentima kakva je protivnička ekipa.

Allinov povratak i iznenadno ubacivanje u kadar obarajući protivničku ekipu bio bi highlight meča da nije bilo Singovog bacanja sa rampe kroz stol. Povaljam, zaista je nevjerovatan i sa ovim run-om koji trenutno ima može čistog obraza da se oprosti od in-ring karijere, jer je zaista bilo dostojno njegovog imena. Darby nakon Coffin dropa donosi pobjedu svojoj ekipi.

Ukupan dojam (8/10⭐)

Jedan segment/promo based show, gdje je po malo wrestling stavljen u stranu osim mixed tag meča koji je bio odličan, ali sve je bilo na mjestu, osim situacije sa Spearsom. Sve u svemu izuzetno zabavan show i preporuka da se pogleda zbog odličnih nastavaka priča i par izuzetnih promo segmenata.

Be the first to comment on "AEW: Dynamite #120 (19/01/2022) Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*