AEW: Dynamite #119 (12/01/2022) Recenzija

Novo ime na rosteru, Hangmanov sljedeći izazivač te kako je protekao Garcia-in prvi title meč, sve to i još po nešto saznajte u današnjoj recenziji AEW Dynamite-a!

(Ne)Ujedinjena Elita i Best Friends segment (4.0⭐)

Ovo potencijalno nastavlja biti AEW-ova ‘zlatna koka’ kada govorimo o pričama i feud-ovima u kompaniji. Kulminacija cijele priče, čini se, vodi ka nekom multi men tag meču na Revolutionu, a dodavanje još jednog ženskog člana u priču čini stvari dodatno interesantnijim i potencijalno dovodi do pojave intergender hrvanja.

Cole zajedno sa reDRagon ekipom izlazi prvi i konstatuje kako je u AEW nastala New Era, što je čini se novi sinonim za njihovu ekipu. Po malo prejednostavan i uobičajnan naziv, ali prati taj narativ prošlog imena frakcije u drugim kompanijama. Dolazi do verbalnog sukoba između Bucksa i reDRagona nakon pitanja ko je bolja ekipa i ko zaslužuje biti sama krema tag divizije.

Adam pokušava popraviti stvari rekavši da prijateljski takmičarski duh zapravo čini ovu ekipu najboljom i najvećom frakcijom u historiji AEW, a ne kao neke trećerazredne ekipice poput Best Friends-a. Nakon ove prozivke izlaze članovi Best Friends i kako to obično biva u wrestlingu kad je previše tijela u ringu nemoguće da završi civilizovano.

Imamo klasičan brawl između ove dvije ekipe koji je na trenutak stao kada je Kris Statlander svojim tijelom bila prepreka na putu Cole ka pogadjanju Boom-a nad Orange Cassidy-om. Britt Baker dotrčava u pomoć  svom partneru i udara Kris sa leđa. Bucksi se pripremaju na kiss of death kada obojica u isto vrijeme poljube Cole, međutim na pola puta ih Britt prekida i ona ljubi svog dečka. Nisam tip koji nešto specijalno voli neke romansa priče u wrestlingu, ali je ovo odrađeno na ‘badass’ način pa nisam imao problem sa viđenim.

Dynamite se rijetko otvara segmentom, pa je ovo bio neki vid osvježenja i pozitivnog iznenađenja. Cole nastavlja sjediti na dvije stolice i uspjeva nekako da balansira između dvije ekipe, ali je ta linija koja udaljava Buckse i reDRagon od sukoba sve tanja i tanja. Biće zanimljivo pratiti nastavak ove priče, pogotovo nakon što se vrati Kenny Omega i dodatno ‘zakuha čorbu’.

U backstage segmentu saznajemo da nas naredne sedmice očekuje mixed tag team meč između Orange Cassidy-a i Kris Statlander protiv Adama Cole-a i Britt Baker.

CM Punk vs Wardlow (4.25⭐)

Neka vas ne zavara izuzetno visoka ocjena, jer ona ne reprezentuje samo meč već kompletnu priču koji smo imali tokom i nakon samog meča. Zaista izvrsno odrađeno i vjerovatno bi dao i višu ocjenu da su imali nešto kreativniji i uvjerljiviji završetak.

U ranoj fazi meča Punk čak i uspjeva ulaziti u razmjenu sa Wardog-om, međutim kada na sugestiju MJF-a Wardlow odluči da sa Punkom odsvira powerbomb simfoniju momentum strmoglavo odlazi na njegovu stranu. Punk prima uobičajnih 5 powerbomb poteza i njegovo tijelo izgleda kao marioneta bez čovjeka koji je kontroliše. Činilo se kao da je sve gotovo i vjerovatno i jeste, ali nakon što je sudija odbrojao do 2 MJF zaustavlja Wardlowa i govori mu da želi još patnje za Punka.

Zahtjeva još powerbomb simfonije za Punka što Wardlow sa negodovanjem i ispunjava. Opet mu ne dozvoljava da ga pinuje iako je CM bio totalno van meča i ovo bi bila lagana pobjeda za Wardlow-a. MJF zahtjeva da Punka probaci kroz stol što će se u nastavku i ispuniti. Nakon 9 odbrojavanja CM uspjeva bukvalno da dopuže do ringa.

Wardlow pokušava sa pinom, ali mu MJF ponovo ne dozvoljava i traži još powerbomb poteza nad Punkom. Wardlow ne može da vjeruje, negoduje, ali opet kreće sa potezom. Ovaj put Punk uspjeva da prevari Wardlowa i uradi roll-up pin kojim krade pobjedu. Iako je za priču bilo idealno, pomalo je bezveze da Wardlow koji je book-an kao čudovište ne moze kick-out iz roll up pina. Međutim, svi znamo taj kayfabe narativ da je roll up pin najopasniji potez u pro wrestlingu tako da imaju neki vid pokrića.

Wardlow je jako iznerviran, jer je bukvalno imao čistu pobjedu i to par puta, ali ga je njegov šef omeo u njoj. Imaju konfrontaciju u ringu gdje MJF bestidno okrivljuje Wardlowsa za neuspijeh upirući prstom u njega i odgurivajući ga. U jednom trenutku Wardlow ga hvata za ruku uz izrazito ljutit pogled i namrgođenu facu, čini se kao da će ga napasti, ali u zadnjem trenutku dolazi Shawn Spears koji razdvaja ovu dvojicu.

Raskol između MJF i Wardlowa je najlošije čuvana tajna, ali svejedno je jako zabavan dio Dynamite i uopšteno svih priča u AEW. Ovaj put smo bili najbliže da svjedočimo tom momentu, ali mislim da je ispravno što čuvaju ovaj trenutak za neki veliki show (khm Revolution khm) gdje će njegova važnost biti na najvećem nivou, pa čak i potencijalno koštati MJF titule.

Powerhouse Hobbs vs Dante Martin (3.5⭐)

Meč je koncipiran na klasičnom ‘David protiv Golijata’ tipu priče, što nije da je neka revolucionarna i do sad ne viđana stvar. Radilo je i uspjeli su da pokažu svoj talent i istaknu različite stilove hrvanja kojima se ovi borci služe.

Dante nikad ne prestaje da me impresionira i bez i malo oklijevanja mogu reći da je jedan od najzabavnijih high flyera u AEW. Nevjerovatan odraz kod missile dropkick-a gdje je u trenutku izgledalo kao da levitira u zraku. Hobbs je svoj dio priče odradio prilično zadovoljavajuće i vidi se napredak i u njegovom hrvanju.

Čudno je što nismo vidjeli Lio Rusha pored ringa, iako je bio najavljen, ali imajući na umu kakva je to glava ne treba ni da čudi njegov izostanak zbog XY razloga. Očigledno je bilo planirano da se on umješa u meč, ali u njegovom odsustvu Jay Lethal je odigrao to ulogu.

Napravio je distrakciju koja omogućava Danteu da nakon roll up-a ukrade pobjedu. Malo je čudno što su na vecerašnjem show-u oba babyface lika dobila na sličan način (Punk i Dante) pa nekako ostavlja gorak ukus nakon svega.

Jay Lethal, iako samo kao rezervno riješenje, je po meni bolji fit za ulogu mentora mladom Danteu i nadam se da ovo neće završiti kao one time only stvar te da će njih dvojica nastaviti ovaj feud, dok Lio Rush nastavlja svoju priču sam protiv svih na twitteru i ostalim platformama.

PAC promo (5.0⭐)

PAC je totalo oslijepio, ali kako kaže tek sada vidi sve. U rukama drži tarot karte na kojima piše pravda. Podsjetnik da je Black ispljuvao mist PAC-u u oba oka tako da je vrlo moguće da je on zapravo treći član House of Black stable-a.

Zaista intrigantno i priča puna misteriji, samo se nadam da će PAC uspjeti povezati makar par mjeseci aktivnog pojavljivanja na TV, a ne kao što je do sad bio slučaj kada je zbog virus protokola i putovanja redovno odsustvovao sa show-a baš kad ljudi počnu da se interesuju za njegovu priču i feud.

Nadam se da će presjeći i odlučiti da se doseli u Ameriku, jer je stvarno šteta da mu putovanje i mjesto življenja predstavlja jedinu prepreku u uspješnoj karijeri, jer očito imaju velike planove za njega.

Inner Circle Eddie Kingston backstage segment (3.75⭐)

Nakon čestitki Alexa na osvajanju PWI nagrade za najbolji stable u 2021.g. Jericho ističe kako će večeras pratiti Sammy-ev meč i biti pored ringa te da je IC jedna velika porodica koju niko ne može razdvojiti.

Eddie se ubacuje u segment i ponovo započinje priču o tome kako Santana i Ortiz stagniraju pod vodstvom Chrisa i da je on najveći razlog zašto nemaju zlato oko pojasa. Stvari između Chrisa i Eddie-a postaju sve gore i početni animozitet prerasta u pravo rivalstvo i mržnju.

Chris nakon nekoliko razmjenjenih uvreda govori kako ovo nisu ulice New Yorka niti je važno što su on i Santana&Ortiz bili stvar na indy sceni i Impactu, jer ovo je liga prvaka, a on zna kako je plivati sa velikim ribama što je Eddiu stran pojam.

Zanimljiva priča i miriše na potencijalni raskid IC ili barem odvajanje Santane i Ortiza od istog, iako nisu pokazali nikakve intencije za isto, makar do sad. Eddie je odličan hrvač, ali čini se da u stable-ovima on najviše ispašta, jer biva stavljen u ulogu managera/promo lika zbog kvaliteta kao talkera, pa njegov wrestling pada u drugi plan.

Takav je, makar, bio slučaj dok je bio u ekipi sa Lucha Bros-im tako da ne znam koliko želim da Eddie ponovo oformi LAX sa Santanom&Ortizom ukoliko će pratiti ovaj narativ bivanja manager lika i smanjivanja in-ring rada, jer je zaista odličan hrvač i neko koga jednostavno želiš gledati kao kontendera za neku titulu.

Hangman segment (4.0⭐)

Adam je znatno unaprijedio svoju vještinu cut-ovanja promo-a, tako da se sve manje iznenađujem na nivo rutine koju je stekao tokom ovakvih segmenata. Prestiž AEW world titule predstavio je kroz svoj osvrt na dvomeč sa jednim od najboljih hrvača svijeta, ali 90 minuta tog rata nije dovoljno, jer najprestižnija nagrada u pro wrestling oko njegove ruke zahtjeva još i potreban mu je novi izazivač.

Prekida ga Dan Lambert, što izaziva Adamovu opsaku ‘Oh God please shoot me’. Ono što mi se dopalo jeste da Lambert ima totalno poštovanje prema Adamu kao hrvaču (jer nema sumnje da je na vrhu AEW, trenutno) daje mu kredit kojeg apsolutno zaslužuje te ističe da je, za razliku od Cody-a, sve zaslužio i krvavo zaradio.

Hangman nastavlja sa zabavnim uvredama kazavši da ukoliko Sky i Ethan žele šansu za titulu neka mu to kažu u lice i da ne šalju hodajuć fejsbuk profil (aludirajući da Dan izgleda i oblači se kao prosječan srednjovječni muškarac na FB-u) što me je zaista nasmijalo.

Dan ističe da nema zamjerku na Adama kao hrvača i njegova postignuća, ali ne zaslužuje da predstavlja legacy cowboy-a, jer je on daleko od toga da bi mogao nositi to naslijeđe na pravi načini i sama činjenica da to radi, a nije dostojan je zapravo ‘cowboy shit’.

Adam mu iznosi dosta razloga zašto on jeste dostojan ovog karaktera, između ostalog pita ga je li odbijanje šestocifrenog ugovora i dolazak u kompaniju koja se tek osniva bez ikakve sigurnosti cowboy shit?

Lance Archer prekida ovaj segment i iako se činilo na prvu da će napasti Dana ipak svoj bijes iskaljuje na champu probacivajući ga kroz postavljenu stolicu. Dan likuje na ovo i čini se kako bi mogao postati njegov manager što bi, po meni, bio jako dobar paring. Odličan izbor za feud koji bi trebao služiti kao vid razvlačenja do nekog ozbiljnijeg storyline koji će voditi ka Revolutionu.

Arn Anderson FTR segment (3.25⭐)

Double A ističe kako se u zraku može osjetiti da je ovo Horsemen country na što se ubacuju Tully i FTR. Blanchard potvrđuje njegovu izjavu, ali mu savjetuje ako zaista želi to ponovo proživiti mora se priključiti njemu i FTR ekipi i riješiti se beskorisnog tereta u vidi Brocka i Lee Johnsona.

Arn ga upozorava da ne priča tako o njegovom sinu, na šta mu Dax govori da je to istina i da bi on želio da je zapravo Dax njegov sin te ako Brock i Lee žele pokazati da zaista vrijede zašto to ne pokažu protiv njega i Casha. Arn i Tully se rukuju na kraju segmenta i nekako mi je ovo bio jako prijatan angle. Sviđa mi se taj Horsemen štik koji je neizbježan kada god su FTR na TV-u.

Hikaru Shida vs Serena Deeb (3.5⭐)

Rekao bih da je ovo više bila izgradnja karaktera nego meč, jer je i fokus bio na priči više nego na akciji u ringu pa je i ocjena za sam dojam segmenta. Serena napada Shidu prije meča, s’ leđa, i targetuje njeno koljeno.

Shida nekako uspjeva da uđe u ring, ali gotovo da ne može da se osloni na nogu. Nakon par poteza koju su opet bili upućeni ka povrijeđenom koljenu sudija prekida meč, jer Shida ne može da se oslone na nogu.

Serena i nakon meča nastavlja agresivno ponašanje uzimajući kendo stick i udarajući Shidu po povrijeđenom koljenu. Sudije uspijevaju da je razdvoje od nje dok ostale članice rostera pomažu Shidi da se vrati u svlačionicu.

Od starta se činilo da će ovi biti ‘fight forever’ tip feuda i izgleda da su te predpostavke tačne. Kvaliteta mečeva i zanimljivost istih znatno trpi, ali je bez sumnje ovo odlično za izgradnju Serene kao top heel-a u ženskoj diviziji.

Penta vs Matt Hardy (3.0⭐)

Prilično bazičan meč čija osnovna svrha (ispostavit će se) jeste predstavljanje nove akvizivcije u AEW rosteru. Na startu su imali, kako bi to nazvao, mimickoff gdje su naizmjenično mimikovali svoje signuture taunt-ove cero miedo i delete.
Nakon sto je potrajalo par minuta Excalibur nas podsjeća da imaju 20 minuta limit za meč i čini se kako će ga potrošiti u taunt-anju.

Međutim, odradili su prilično solidan meč koji kulminira Pentinim pogađanjem Fear Factora za pobjedu. Nakon meča Penta shoot promo-a Malakai-a koji se nedugo za tim pojavljuje zajedno sa Griffom, Pillmanom i Juliom koji imaju neraščišćene račune sa Malakai-em. Nadjačavaju Blacka i Julia, koja nosi povez preko oka zbog mista i dalje, najednom traži da stanu sa napadima.

Black se sarkastično smije i pokazuje na tri protivnika nakon čega se svijetla gase. Nakon ponovnog uključivanja u centru ringa imamo Brody King-a koji čisti ring. House of Black predstavlja svog najopasnijeg člana. Julino ponašanje je bilo jako čudno, jer je bukvalno zaustavila svoje partnere kad su napadali Blacka.

Na twitteru, Pillman je napisao u kayfabe-u kako se Julia čudno ponaša što je indikacija da je ona zapravo taj treći/četvrti član House of Black stable-a. Black je daleko daleko bolje korišten u AEW nego u prethodnoj kompaniji što mi je izrazito drago, jer ima osnova postati taj sljedeći veliki spooky karakter nakon Undertakera (i ne Bray nije to jer je zakopan).

The Acclaimed vs Bear Country (2.75⭐)

Činilo mi se da je Acclaimed vs Darby Sting ekskluziva za Rampage, ali su me u to večeras razuvjerili. Max tokom svog dissa pominje Novaka Đokovića što je onako prilični cool trenutak.

Meč je bio prilično solidan, ali nista vrijedno isticanja i detaljnje analize. Max pogadja jako lijep diving elbow drop kojeg on popularno naziva mic drop te odnosi pobjedu.

Darby i Sting se pojavljuju nakon meča i razbijaju kasetofon Bowensu sa Stingovom čuvenom palicom. Vraćaju im za ono sa Andradeom i čini se da se sprema nešto ozbiljniji feud između ove dvije ekipe.

Daniel Garcia vs Sammy Guevara Interim TNT Championship meč (4.25⭐)

Garcia je dokazao da ga s’ razlogom smatraju jednim od najvećih potencijala i pripadnikom AEW-ovih mladih lavova kojim’ se predviđa svijetla budućnost. Uspio je da odlično isprati protivnika koji ima totalno drugačiji stil hrvanja u odnosu na njegov tehnički stil uz forsiranje grapplinga i naravno koji je daleko veća zvijezda , u ovom trenutku.

Sammy s’ druge strane, koji je sam po sebi highlight reel uspio je da uz pomoć Garcie isprati solidan storytelling u ringu, a da se ne bazira samo na high spot-ove pa da meč izgleda kao nešto što vidite na indy sceni, samo uz odličnu produkciju.

Stvorili su tu sliku i osjećaj kao da je Garcia, u pojedinim trenucima, blizu titule i da zaista u to povjeruješ što je bilo ključno za sam meč. Eddie i Chris su bili pored ringa što je dodatno dalo taj osjećaj big feel meča.

Ekipa iz 2.0 se pokušala umješati u meč, međutim Guevara se nije dao omesti u čemu su mu pomogli Eddie i Chris pa je uz pomoć GTH došao do pobjede i odbrane titule.

Eddie i Chris imaju faceoff nakon meča i stvari postaju izuzetno napete između ove dvojice. Ukoliko dođe do meča Chris apsolutno mora pustiti Eddie-a over, jer mi se čini da je sve bliži i bliži penziji dok Eddie ima još konja za utrku.

Opšti utisak (7/10⭐)

Sve u svemu solidna epizoda Dynamite čiji je fokus bio, ponajviše, na izgradnji novih priča i nastavljanju starih pa je wrestling stavljen malo po strani. Wrestling fanovi su jako čudna sorta ljudi te će zbog ne baš najboljeg finisha osporiti sve dobro što se prije toga desilo tako da čitanje komentara po društvenim mrežama i wrestling sajtovaima vam neće biti baš najbolji reper i prikaz same epizode.

Be the first to comment on "AEW: Dynamite #119 (12/01/2022) Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*