AEW Dynamite #158 12/10/2022 Recenzija

Bivša WWE komentatorica debitovala u AEW? Kakva je sudbina ROH titule i da li je Daniel Garcia pokazao svoje pravo lice? Kopile ili ‘Svježe Iscijeđen’ kao vlasnik All Atlantic titule? Sve to i još po nešto saznajte u današnjoj recenziji AEW Dynamite!

 

Kako drugačije otvoriti prvi AEW show u Kanadi nego sa domaćom djevojkom koja je uz to apsolutni ‘fan favourite’ generalno u prowrestling zajednici. Nakon dugogodišnjih nagađanja o njenom pojavljivanju koja su počela sa dolaskom njenog supruga (Jon Moxley) u AEW Renee je sinoć, zvanično, postala nova akvizicija kompanije, koju ćemo često viđati u backstage segmentima i interview-ima raznih oblika, a nadam se i u nekom zasebnom show-u namjenjenom za nju.

Christian je imao tu čas biti prvi njen sugovornik. Iako je i sam domaći lik, nije se libio propisno izvrijeđati lokalnu sportsku ekipu, heel formula koju gledamo još od otkrića vatre.

 

Luchasaurus vs Jack Perry

U fazi smo Jungle boy-ovog ‘man up’ procesa koji je, nažalost, usporen stvarnom povredom Cage-a, pa smo kao kompenzaciju dobili ovaj feud nekada dva najbolja prijatelja. Jungle boy sve više postaje samo indy pseudonim, a njegovo pravo ime biva sve više korišteno i pominjano od strane komentatora. Luchasaurus-ovo izrastanje u sredstvo za uništenje JB-a i Christian-ovu desnu ruku za sad funkcioniše jako dobro. Po reakcijama fanova, dobijamo neki early Kane vibes iz njegovog turna, što potkrijepljuje i korekcija u stilu hrvanja, gdje sve manje koristi highflying aspekt hrvanja, a potencira sirovu snagu i powerhouse ulogu.

Rekao bih ponajbolji meč Luchasaurusa otkad je u AEW. Najviše mi se dopala sekvenca kada se, u žaru borbe, Jack nađe na ramenima ‘Saurusa što je referenca na njihov način izlaska dok su bili tag team, međutim Jack brzo reaguje i pogađa poisonranu, a zatim i Killswitch što na kraju ipak nije bilo dovoljno za pobjedu. Table spot se mogao odraditi i bolje, ali obzirom na razlike u proporcijama neću tražiti dlaku u jajetu. Ispravna odluka da LS ide over, jer je Perry izuzetno dobar u ulozi face koji proganja svoje suparnike.

3.5/5⭐

 

WarJoe vs The Factory

Znajući broj zaposlenih u AEW zaista mi je zamorno gledati jedne te iste jobbere na TV-u. Smorili su sa Factory-em u ovim ulogama kad’ treba odraditi ‘prljav posao’. Mislim da ima dosta ljudi kojima možeš dati priliku u ovakvim situacijama i koji će zasigurno biti makar malo interesantniji i ako ništa osvježenje u odnosu na prethodne segmente.

Joe i Wardlow izgledaju jako dominantno kao ekipa, možda malo i predobro za namjenu kojoj služe, jer bi bez problema mogli imati ozbiljnu priču za tag titule. Nadam se da ovo vodi nekom turnu i njihovom sukobu na većoj pozornici.

Klasičan squash meč o kome ne treba puno razglabati. RoH likovi su se ponovo umješali u priču, kao i FTR, nešto što često viđamo ovih dana u AEW što vjerovatno znači da se sprema neki RoH sedmični program, ali svakako da pomalo šteti AEW OG likovima poput Starksa, Hobbsa i co. koja dobija sve manje TV prostora zbog toga.

Povratak Shawn Spears-a je, za mene, bio cool trenutak iako mi se ne dopada što su ga downgrade-ovali na ’10’ gimmick, primarno jer je izgubio onaj žestoki themesong.

2.75/5⭐

 „Daddy Ass“ Billy Gunn vs Swerve Strickland

Ušli su u crveno sa ovim mečom iz razloga što je trajao predugo za mogućnosti dobrog starog Mr. Ass-a. Iako izgleda izvanredno za jednog 58-godišnjaka, cardio je nešto što ne možeš tako lako održati s’ godinama. Prebrzo se umorio i većina akcije je bila prilično nezgrapna, što je učinilo i da atleta kakav je Swerve izgleda zeleno i usudim se reći amaterski. Mislim da je greška bookati ovakav meč, na prvom mjestu.

‘Sizoring’ je, vjerovatno, najover štih u AEW, pa sam bio stava da ga treba na neki način učiniti još većom atrakcijom. Najlakši način za to je, svakako, smanjiti dozu koju fanovi dobijaju na sedmičnoj bazi i ova stvar sa Sterlingom i njegovim polaganjem prava na sav taj štih, te zabrana korištenja The Acclaimed-ima je po meni odlična ruta kojom su krenuli.

2/5⭐(meč) 3.5/5⭐(segment)

Moxley- Hangman promo segment

Je li to Mox bacio neki s/o na Ravena sa ovom kariranom košuljom oko pasa!? Pravićemo se da jeste. Pitao sam se koliko će Hangmanu naštetiti ovo sra*e koje se desilo sa Punkom i čini mi se da je ostalo samo na negodovanjima Punkovih die hard fanova, dok je uprava ostala čvrsta u svojoj nakani učiniti ga jedinim od lica kompanije. Zaista vrhunski promo na obje strane, s’ tim da je sa Hangmanovim dijelom pogođeno dosta stvari sa kojima se prosječan čovjek može povezati. Mislim da su uspjeli nahajpati meč i učiniti da makar na trenutak zaboravimo ili zažmirimo na to da vjerovatno idu sa Mox vs MJF rutom, što je svakako uspjeh.

4.75/5⭐

Chris Jericho (c) vs Bryan Danielson ROH World Championship meč

Lagao bih kada bi rekao da nisam očekivao više od Lionheart – American Dragon triologije. Ne shvatite me pogrešno, daleko od toga da su mečevi bili loši, jednostavno nije mi ostalo ništa tako upečatljivo što će me ponukati da za par godina kažem ‘jao kad se sjetim tih mečeva…’. Jedan dosta stiffmeč uz neizbježne tehnical wrestling sekvence, kada su u pitanju ova dva hrvača.

Odluka da opet idemo sa lažnim face turnom je u najmanju ruku upitna. Mislim da je Garcia bio na dobrom putu postati top babyface i čini mi se da su sa ovim turnom vratili njegov napredak nekoliko stepenica unazad. Moguće da griješim, vjerovatno postoji način da me razuvjere, ali za sad mi djeluje tako.

3.25/5⭐

Hikaru Shida & Toni Storm vs Britt Baker & Jamie Hayter

Za ono na šta nas je navikla ženska AEW divizija, izuzetno dobar meč. Čak je i Britt pogodila svoje sekvence jako korektno, dok su ostale cure kao i obično pokazale zašto su sam vrh hijerarhije po stavovima brojnih fanova i ljubitelja AEW. Jedini problem je što ovaj meč, istina u nešto malo drugačijem obliku, viđamo skoro svaki Dynamite. Suviše je monotono, nekreativno i zaista istinski pokazatelj da TK ne cijeni dovoljno žensku diviziju tokom bookinga show-a. Može li se to popraviti? Aposlutno, ali da li ima naznaka da hoće… čini mi se da ne, jer stagniraju već mjesecima.

3.5/5⭐

PAC (c) vs Orange Cassidy All Atlantic Championship meč

Stari poznanici, feud koji datira još od Revolutiona i mnogo godina prija toga na indy sceni. Ko je pratio njihove sukobe godinama unazad, vjerovatno je mogao pohvatati dosta referenci iz prethodnih dvoboja u ovom meču što je prilično cool za vidjeti. Ze mene je PAC jedan od najboljih u cijeloj industriji i uvijek ću misliti da ne dobija dovoljno kredita od strane fanova, za ono što radi tako dobro sad već decenijama. Tombstone na entrance ramp-u je izgledao brutalno iako je placeing samog spota pogrešan pošto je išlo tokom ‘picture in picture’ reklama.

Stava sam da se OC polahko počeo hladiti nakon što je izgubio dosta mečeva u proteklom periodu, tako da ova odluka o promjeni prvaka nije toliko bespotrebna kako bi se na prvu stekao utisak. Ako se ne varam, OC ne gubi kad se Danhausen umješa u meč, tako da možemo nastaviti sa tom pričom kako je on njegova talija.

4.25/5⭐

Ukupan dojam:

Jako zabavan i sadržajem bogat Dynamite što i priliči debitantskom show-u u Kanadi. Dosta upitnika, lijep broj sigurnih pogodaka i naravno nekoliko očitih promašaja, makar iz moje percepcije stvari. Nadam se da će se RoH priče prebaciti u neki drugi format i da ćemo imati isključivo AEW bazirane feudove i priče, što vjerovatno godi svima koji vole ovu kompaniju.

7.75/10⭐

Be the first to comment on "AEW Dynamite #158 12/10/2022 Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*