AEW Battle of the Belts III – Recenzija

Je li Wardlow uspio powerbomb-at 220cm visokog Satnam-a? Kako je hrvačica odradila gotovo cijeli meč sa polomljenim nosem te da li je japanski fenomen uspješno završio svoju američku ekskurziju, saznajte u današnjoj recenziji AEW Battle of the Belts III event-a!

Wardlow (c) vs Jay Lethal TNT championship meč (3.5⭐)

Jay koristi svoje dugogodišnje in-ring iskustvo kao i distrakcije svog managera i bodyguarda kako bi stekao ranu prednost nad prvakom. Vrhunski je iscenirao povredu koljena, priznajem da sam na trenutak pomislio da je zaista stvarna, ali je ipak bila samo varka kojom je pokušao ‘na kvarno’ odnijeti pobjedu. Prvobitini fokus bio je na Wardlow-om torzu, ali nije uspio nanijeti veću štetu snažnom prvaku, pa je sredinom meča promjenio metu i više ciljao na noge.

Sjajno odrađena sekvenca transformacije jacknife pina u powerbomb postavku, ali Jay uspjeva izmigoljiti simfoniji nekoliko puta za redom. U ključnom trenutku, Wardog-a izdaje koljeno koje je Jay prethodno ‘načeo’ tako da su ispratili priču meča jako korektno. Dopao mi se i završetak, jer je Jay znao ukoliko Wardlow pogodi taj powerbomb priča je gotova, te ga je cijelim mečom izbjegavao, zato apsolutno ima smisla da samo sa jednim Wardlow odnese pobjedu.

Poštovanje za Lethala, pokazao je koliko je iskusan i po meni vrijedan za AEW, jer ovakav čovjek ti može odlično izmentorisati mlade nade i prenijeti im neke finese koje čine mečeve znatno boljim, smislenijim i generalno kvalitetnijim. Wardlow-o namještanje Satnam-a na powerbomb je diglo publiku na noge i zaista ako ga ikad pogodi… mislim da će spasti krov s’ arene.

Thunder Rosa (c) vs Jamie Hayter AEW Women’s championship meč (3.75⭐)

Dominacija i kontrola Hayter-ice od samog početka meča. Snap suplex-i, machine-gun chop-ovi, double knees na konopcima, modifikovane giljotine sa zakljucavanjem ruku i sve to izrazito uvjerljivo egzekuisano. Reba i Britt su, očekivano, odradile svoj posao sa distrakcijama, u čemu je Baker naročito bila dobra sa odvačenjem pažnje noseći AEW titulu na ramenu tokom Rosinog pokušaja top rope poteza.

Nakon pauze za reklame Rosa polahko vraća momentum na svoju stranu nakon naizmjenične razmjene snažnih udaraca na staklenim nogama. Thunder pogađa Northern Lights suplex ispraćem shootgun dropkick-om nakon kojeg je Jamie pala van ringa i vjerovatno povrijedila nos, pa je zaista uzdrmana nastavila meč. Napad na Britt od strane Toni odvukao je pažnju Hayter-ici što Thunder koristi i bukvalno krade pobjedu nad izazivačicom.

Jamie je izgledala sjajno i snažno pogotovo kad smo saznali i dobili potvrdu da je zaista tokom meča zadobila povredu u vidi polomljenog nosa, tako da veliko poštovanje za nju što je završila meč kao da se ništa nije dogodilo. Po meni, djevojka je spremna za titule, ima badass izgled, odlično hrva i jako je karizmatična. Da sam TK, ne bih predugo čekao.

Claudio Castagnoli (c) vs Konosuke Takeshita ROH World championship meč (5.0⭐)

Američka ekskurzija za japanskog fenomena se pokazala kao pun pogodak. Performansi koje je pružio u ovih nekoliko mjeseci su ponukali mnoge wrestling fanove na pomisao da je on ‘Taj’ hrvač. Kada bi me, neko ko nikad nije gledao Takeshitu u ringu, pitao na koji način bi ga opisao vjerovatmo bi se odlučio za nešto u ovom pravcu: „Ljudsko utjelovljenje izraza ‘fighting spirit’ „.

Mini high-speed sekvenca otvara sam meč, gdje Take pokazuje da je dobro skautirao prvaka i uspjeva da izbjegne taj početni uppercut, kojeg Claudio toliko voli da pogodi na početku. I onda… umjetost! Zaista ne želim skrnaviti svojim opisom ljepotu ove tehničke chain-wrestling sekvence nevjerovatnih atleta, ali samo ću reći da sam u jednom dahu ispratio istu…

Vraćamo se u brzinu manje gdje Caludio preuzima totalnu kontrolu i ispoljava svoje iskustvo. Za ljude koji prvi put hrvaju i imaju jezičnu barijeru pred sobom moram reći da su imali prilično dobru hemiju i usklađenost tokom mat wrestlinga. Take dobija svojih ‘pet minuta’ nakon vertikalnog suplexa sa zadrškom koji mu kupuje vremena za prijeko potreban predah, obzirom na to šta je uradio u sljedećoj sekvenci. Brzina i impact kojeg je postigao tokom letećeg lariat je zaista impresivna za čovjeka njegovih proporcija, dok za tope con hilo, koji je poslije uslijedio, mu treba oružani list.

Powerlifting pozadina omogućava Claudio-u da sa lakoćom baca čovjeka od 115 kila sa top rope-a kao vreću krompira… Claudio swing je uvijek zabavno za vidjeti, pogotovo kad ga isprate ovako razmjenom uppercut-ova i Helluva kick-ova. Blue thunder bomb je dobio ogroman pop i dao nam prvi near fall za Take-a. Sve ovo je jedan zaista lijep omaž na El Generico-a (poznatiji kao Sami Zayn) s’ kim je Claudio imao žestoke borbe u prošlosti.

Završni streč, savršenstvo! Krcato akcijom, zastupljeno raznim stilovima i elementima wrestlinga kao i nezostavnog fighting spirit-a u Takeshita-im mečevima. Kao sto Regal reče, ovo je meč nakon kojeg se mladim ljudima javi želja da postani profesionalni hrvači, a ja bih dodao i odličan način da nas podsjeti zašto volimo i pratimo ovaj zabavni sport.

Ukupan dojam (8.5/10⭐)

Bez ikakve polemike, najbolji Battle of the Belts event u njegovoj kratkoj historiji. Apsolutna preporuka za main event, mislim da ovo istinski pro wrestling fan ne bi trebao propustiti. Ostala dva meča su mi se jako dopala i ovakvim cardom definitivno će otklonuti epitet nebitnosti koji se veže za ovaj specijalni event.

Be the first to comment on "AEW Battle of the Belts III – Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*