AEW: Battle of Belts (08/01/2022) Recenzija

Šta nam je ponudio AEW-ov (ne tako) specijalni event i da li su se uspjeli izboriti sa preprekama na koje su naišli u samoj organizaciji istog pročitajte u današnjoj recenziji AEW Battle of Belts!

Nekoliko dana prije održavanja eventa je izgledalo kao klasično krpljenje i improvizacija, do zadnjeg trenutka. Stava sam da je prvobitna ideja ovog show-a bila okupiti sve premium šampione i isporučiti jedan card dostojan epiteta “special event-a” koji svojim nazivom asocira na nešto veliko. U realnosti, ovo je imalo sve samo ne taj osjećaj velikog događaja.

Koliko su planovi bili poljuljani svjedoči i činjenica da se na cardu našla odbrana FTW titule koja je, u suštini, gimmick titula odnosno nema neku pretjeranu vrijednost niti značaj. Event je po svojoj strukturi više izgledao kao solidna epizoda Rampage-a, nego li nešto za što bi vrijedlio izdvojiti dodatni novac.

Velika očekivanja koja su fanovi imali nakon objave da će se dogoditi ovaj event i razočarenje nakon uviđanja kakav je zapravo card ovog show-a učinili su da se prilično dobri mečevi učine lošijim nego što zapravo jesu.

Sammy Guevara vs Dustin Rhodes TNT interim championship meč (4.0⭐)

Prilično upitna odluka donešena pod pritiskom izostanka legitimnog šampiona usljed pozitivnog testa na ovu pošast koja nas muči, sada, već godinama. Shvatam poentu imanja meča za titulu, jer je to sama tematika eventa, ali je možda u široj slici bila pogrešna odluka te ono prvobitno skidanje titule sa Sammy-a se sa ove tačke gledišta čini kao prilično neinteligentan potez. Međutim, lako je biti general poslije bitke, niko nije mogao predvijedti ovakva dešavanja pa se svaki potez donešen u nastavku treba posmatrati kao vid improvizacije i skretanja od prvobitnog plana.

Dustin je hodajuća enciklopedija. Čovjek koji je 33 godine iskustva u ovom poslu predstavlja nekog kome diktiranje tempa i pričanje priče tokom meča apsolutno nije stran pojam. Tako je bilo i ovog puta gdje je sebe stavio u poziciju veterana koji se, sad već, teško snalazi sa mladim zvijezdama u naponu snage kakav je Sammy. Tokom čitavog meča ispoljava svoju nemogućnost da izdrži Sammy-ev tempo i to je toliko dobro radio da sam u trenutku zaista pomislio da se ne osjeća dobro i da nešto ne štima.

Međutim, svjedok da to nije tako jesu savršeno odrađeni i pogođeni spotovi u meču. Za izdvojiti je prilično hardcore trenutak kada Dustin pogađa Canadian destoryer kroz stol van ringa sa aprona. Koristio je nešto iz knjige svog brata u vidu Cross Rhodes-a, potez koji, po mom ličnom mišljenju, Sammy najbolje sell-uje od svih hrvača na rosteru. Međutim, nastavlja se narativ gubitka važnosti tog poteza i sve više ne donosi razliku u mečevima, već se čini kao uobičajana pojava.

Nakon nekoliko pokušaja i near fall-ova završna sekvenca je predstavljena kroz par serija pokušaja roll-up u kojima Sammy uspjeva da izvuče pobjedu i postane interim TNT šampion. Po završetku meča imamo faceoff izmedju Guevare i Daniela Garcie koji se izgleda zavadio sa cijelim IC crew-om. Ulaze u kratak brawl koji biva prekinut nakon intervencije sudijske ekipe. U backstage segmentu saznajemo da ćemo na Dynamiteu već imati odbranu TNT titule i da je Garcia izazivač za istu.

Moj problem sa Sammy-em jeste njegov karakter work, odnosno nedostatak istog. Sve više se pretvara u spot monkey hrvača kome je vrhunac gimmick-a pokazivanje srednjeg prsta i plaženje jezika. To je glavni problem tokom prethodnog title runa gdje je imao dobre mečeve i nikakvu priču oko njih, osim open challange stvari, jer generalno nema ništa u svom on-screen karkateru oko čega bi se mogla graditi neka priča.

Moram priznati da mi je TNT titula najlošije book-ana na cijelom showu i da ovaj narativ sa open challange mi narušava njen kredibilitet totalno, do nivoa da počinjem na nju gledati kao na 24/7 titulu. Sammy nije imao dobar prvi run, vidjećemo kako ce ovo izgledati, ali uopšte nisam optimisitičan i izgleda mi kao da je drži samo dok se Cody ne vrati aktivnom rosteru.

Ricky Starks vs Matt Sydal FTW championship meč (3.5⭐)

Starks izgleda i dalje vuče tu povredu kvadricepsa što se dalo primjetiti tokom većine spotova. Sydal je odličan veteran koji će učiniti da mlade zvijezde izgledaju kao milion dolara. Definitivno najbolji Rickyev aspekt, kada govorimo o hrvačkom paketu vještina, jeste njegova karizma. Sam entrance i interakcija sa publikom je dovoljno da se uvidi o kakvom liku se radi i zašto se od njega očekuju velike stvari.

Odradili su odlično svoj dio posla, obzirom da je prestiž FTW titule prilično nizak da ne kažem nepostojeći tako da su ovo učinili nečim što bi te ponukalo na pomisao da pobjednik zapravo dobija nešto važno. Neuspjeli pokušaj pina nakon meteora-e obija se o glavu Matt-u nakon što Starks uspješno pogađa spear ispraćen Roshambo-om što mu u konačnici donosi pobjedu.

Ricky je spreman za nešto više od gimmick titule i to je jasno kao dan. Nadam se da ga nakon potpunog oporavka od povrede imaju u planovima za TNT titulu kojoj očajnički treba neki karizmatični sampion koji će vratiti prestiž same titule i uspjeti iznijeti neki storyline koji je na nivou iznad open challange štika.

Nakon meča Starks i Hobbs napadaju Sydal-a kome u pomoć pristiže, prije svih, Lee Moriarty, a onda nakon toga i Dante Martin koji uspjeva očistiti ring i dati preview onoga što bi se trebalo (ili ne bi) dogoditi na sljedećem Dynamite-u kada ima meč sa Powerhouse Hobbs-om.

Britt Baker vs Riho AEW Women’s championship meč (3.5⭐)

Riho je izvukla maksimum iz Britt iako čak i taj maksimum nije nešto što bi te natjeralo da uživaš u njenom meči i odaš joj pošast za ono što je prikazala. Po malo čudni spotovi distrakcije od strane Jamie i Rebe, nekako mi je sve djelovalo nespretno i ne baš dobro isplanirano. Mada, solidan spot kada su tokom namještanja stola Jamie i Britt bile ometene pa je Riho iskoristila stol kao platformu da dođe to Jamie i pogodi je sa dropkickom.

Riho uspjeva izvesti 619 koji joj omogućava samo 2 tokom pina. Reba prima metak za Britt štiteći je svojim tijelom tokom top rope poteza, što je Jamie posmatrala sa prilično udaljene distance. Nastavljaju se zatezati odnosi između njih dvije kada Britt baca rukavicu Hayter-ici u facu. Jedan čudan spot gdje nakon near fall-a Jamie ulazi u ring i baca titulu ispred Britt dok je sudija bio okrenut leđima provjeravajući da li je Riho ok.

Reba uzima titulu i pokšava je dati Baker-ici što sudija primjećuje i tjera Rebu van meča. Britt i Jamie imaju raspravu kod konopaca što Riho koristi, udara Britt s’ leđa što domino efektom izaziva da Jamie dobija udarac od Britt. Riho povezuje crucifix bomb pin sa northern lights suplex-om, ali ni to nije bilo dovoljno da se okiti zlatom oko struka. Britt uspjeva okrenuti stvari u svoju korist i namješta lock jaw što joj donosi pobjedu.

Nakon meča Jamie otima titulu od Rebe i predaje je Baker-ici nakon čega imaju jedan prilično upitan zagrlja. Priča prilično slična Warldow-MJF angle-u samo u ženskom obliku i kao i u orginalnoj svi čekamo trenutak kada će se bodyguard okrenuti protiv svog šefa. Jamie je definitivno spremna za single run pa usudio bih se reći i za osvajanje jedne od ženskih titula, tako da želim vidjeti taj turn što je prije moguće.

Opšti utisak (6/10⭐)

Kao što rekoh, više mi je izgledalo kao solidna epizoda Rampage-a nego nešto što bi trebalo imati osjećaj special eventa. Po meni, potpuno nepotreban event koji nista nije donio apsolutno nikome, čak bi i rekao da je naškodilo samoj TNT tiluli, jer imas bespotrebno mjenjanje vlasnika u vrlo kratkom periodu samo da bi ispoštovao neki event kojeg će svi zaboraviti za par dana.

Mečevi su bili jako solidni i nećete pogriješiti ako ih odgledate, ali s druge strane nećete ništa specijalno ni porpustiti ako svoje vrijeme usmjerite na nešto drugo. Mislim da u budućnosti trebaju dobro razmisliti kada pripremaju neki event ovog tipa i razmotre sve aspektne naročito onaj koji se odnosi na smisao održavanja istog i potrebu za imanjem eventa koji ti potencijalno ništa specijalno ne donosi.

Be the first to comment on "AEW: Battle of Belts (08/01/2022) Recenzija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*